Σχολεία: Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων – Φόβοι για διασπορά του ιού!

Επιφυλάξεις και προβληματισμό για την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το σαρωτικό πέρασμα και τη δυναμική της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στα μέτρα ακόμα και πριν το άνοιγμά τους άφησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο καθηγητής, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επικεντρωνόμενος ειδικά στο θέμα των rapid test και πού αυτά θα διεξάγονται.

«Πρέπει να βρεθεί μίλα λύση από τον ΕΟΔΥ, πώς θα γίνονται τα τεστ και από ποιον καθώς οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν και το σενάριο για την επαρχία δεν είναι ρεαλιστικό» είπε ο κ. Μανωλόπουλος. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι «δεν αποκλείεται να δούμε αλλαγές για τα σχολεία μέχρι το Σαββατοκύριακο καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι σε άνοδο ακόμα, και δεν έχουμε δει τι σημαίνει σε εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Φόβους για κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, σε περίπτωση που θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή οι εκπαιδευτικοί,

«Δε με φοβίζει τόσο πολύ ότι θα αρρωστήσουν τα παιδιά, που σπανίως εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή ότι θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος σημείωσε πως μέσα σε αυτή την παράταση της μιας εβδομάδας θα μπορούσαν να φανούν τα στοιχεία των άλλων χωρών.

Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, μιλώντας στο STAR. «Θα έπρεπε να είχε προστεθεί μια μικρή παράταση των εορταστικών διακοπών στα σχολεία, ίσως της τάξης μιας εβδομάδας, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί με τη μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην Ιστορία της Ιατρικής. «Αυτή η μετάλλαξη μπορεί να προκαλεί ηπιότερη νόσο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να τις δώσουμε τις “ευκαιρίες” να είναι παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις, γιατί τότε υπονομεύουμε το “αύριό” μας».

Τέλος, ο κ. Κιουμής υπογράμμισε ότι η εκτίμησή του είναι για ανώτερο αριθμό κρουσμάτων στις 60.000 και όχι στις 100.000. «Και από κει και πέρα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της Όμικρον, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που προηγήθηκαν» συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αποκάλυψε ότι οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το ζήτημα των σχολείων το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα έπρεπε να είχαν παραταθεί οι σχολικές διακοπές, ο καθηγητής ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να ισχύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατά της απόφασης της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου στρέφεται ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά για τη μετάλλαξη Όμικρον στον ΣΚΑΪ, «το τσουνάμι τώρα αρχίζει». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη «θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους».

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» υπογράμμισε και χαρακτήρισε τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία του κορωνοϊού καθώς ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει, μπορεί να ξανακολλήσουν. «Εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου δεν ήταν σοφό που άνοιξαν τα σχολεία» επισήμανε ο γιατρός και τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

   Ακολούθησε το edweek.gr στο Google News
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.