Σχετικά με τις Μεταθέσεις 2021

Μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε, αποτελεί ευχάριστη είδηση το  γεγονός ότι το ΚΥΣΔΕ εισηγήθηκε την πραγματοποίηση 2.431 μεταθέσεων στη γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το μεγαλύτερο αριθμό τα τελευταία χρόνια. Στο παρελθόν είναι αμέτρητες οι φορές που έγινα αποδέκτης της αγωνίας και του πανικού συναδέλφων εξαιτίας των ελάχιστου αριθμού μεταθέσεων. Χαίρομαι πραγματικά που για πολλούς από αυτούς ο «Γολγοθάς»  τελειώνει .

  • Γράφει ο Δημήτρης Πεππές, μέλος Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ με τη ΔΑΚΕ καθηγητών ΔΕ

Το ΚΥΣΔΕ συνεδρίασε χωρίς αιρετούς διότι δεν συμμετείχα  σε αυτό,  πειθαρχώντας στην απόφαση της παράταξής μου και έχοντας ήδη υποβάλλει την παραίτησή μου. Οι συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου, αποτελεί σαφέστατα απαράδεκτο γεγονός και θα πρέπει άμεσα να δοθεί  πολιτική λύση. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να μας εμποδίσει να επικροτήσουμε τα θετικά αποτελέσματα της συνεδρίασης αυτής

Είναι η πρώτη φορά από την εποχή υπουργίας του Ευριπίδη Στυλιανίδη που οι μεταθέσεις  πραγματοποιούνται εγκαίρως και κατά ένα μήνα νωρίτερα από πέρυσι. Κατά το παρελθόν η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των Μεταθέσεων συμπαρέσυρε σε καθυστέρηση αποσπάσεις και προσλήψεις Αναπληρωτών, με ότι αυτό συνεπάγετο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, στον οικογενειακό προγραμματισμό και την ψυχολογία χιλιάδων εκπαιδευτικών. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στο παρελθόν ζητήθηκε η κατάθεση αιτήσεων για  Αποσπάσεις, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι Μεταθέσεις. Διαδικασία ιδιαίτερα μαρτυρική για τα ζεύγη εκπαιδευτικών.

Στον υπολογισμό των κενών για τις μεταθέσεις ικανοποιήθηκε το διαχρονικό αίτημα να συνυπολογιστούν όλες οι παραιτήσεις της φετινής χρονιάς και όχι μόνο όσων αυτοδίκαια απολύονται. Το φετινό χρονοδιάγραμμα για τις παραιτήσεις επέτρεψε το συνυπολογισμό αυτό, με αποτέλεσμα την αύξηση των κενών στα οποία βασίστηκαν οι μεταθέσεις. Επιπλέον και με δεδομένους τους επικείμενους Διορισμούς Μονίμων Καθηγητών δεν θα πρέπει να αγνοείται η σημασία του πλήθους των  κενών στον σχεδιασμό αυτό. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους όσοι άκριτα, με αντιπολιτευτική διάθεση,  έσπευσαν  να αποδοκιμάσουν το φετινό χρονοδιάγραμμα για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης και χωρίς βεβαίως να απεμπολούμε το αίτημα των εκπαιδευτικών για δυνατότητα παραίτησης οποτεδήποτε μέσα στο έτος.

Είναι αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες σαφώς και είναι μεγαλύτερες των κενών που έχουν αποτυπωθεί. Χιλιάδες κενά έχουν «εξαφανιστεί» τα τελευταία χρόνια λόγω της μη επαναφοράς του ωραρίου μας στα πλαίσια του 2013, του μεγάλου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, της αυξημένης κινητικότητας για την συμπλήρωση ωραρίου, της κατάργησης της διδακτικής  απαλλαγής για τους υπευθύνους εργαστηρίων και οφείλουμε όλοι να απαιτούμε συνεχώς την κατάργηση αυτών των αντιεκπαιδευτικών στρεβλώσεων.

Θετική επίσης είναι η εκ του αποτελέσματος διαπίστωση ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας προς τη κατεύθυνση μείωσης των κενών του Τελικού Πίνακα όπως αυτό επιχειρήθηκε με αυταρχικό τρόπο σε προηγούμενα έτη με τραγικά αποτελέσματα για τους συναδέλφους.

Συμπερασματικά η ανακοίνωση των φετινών μεταθέσεων εμφανίζει μια πολύ μεγάλη αύξηση τόσο ως προς το πλήθος όσο και στο ποσοστό των αιτήσεων που ικανοποιήθηκαν. Οι τελικά ενεργές αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στη γενική Δευτεροβάθμια Εκπ/σι ήταν 5.282 και ικανοποιήθηκαν 2.851 (ποσοστό ικανοποίησης 46,02%).  Δεν θα πρέπει βεβαίως να αγνοηθεί το γεγονός ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους έχοντας μεγάλα προβλήματα  (οικογενειακά, οικονομικά, υγείας). Η πολιτική ηγεσία οφείλει να στηρίξει εμπράκτως τους εκπαιδευτικούς αυτούς και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις Αποσπάσεις.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες για την αυριανή ημέρα

Προς ενημέρωση των συναδέλφων κοινοποιώ

1) Γράφημα δεκαετίας με τα ποσοστά των αιτήσεων για μετάθεση που ικανοποιήθηκαν ανά έτος

2) Ποσοστό Ικανοποιημένων αιτήσεων ανά Ειδικότητα

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.