Σε τι θα αξιολογηθεί ο εκπαιδευτικός και ποιες θα είναι οι αμοιβές και οι ποινές του

Σε ΦΕΚ (Β 388/27-1-2023) δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καθώς και οι βαθμίδες με τα κριτήρια που θα περιλαμβάνει.

Στο Άρθρο 3 γίνεται αναφορά στην αξιολόγηση σε τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα

Άρθρο 3 – Αξιολόγηση σε τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα.

1. Το έργο των εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) αξιολογείται τεκμηριωμένα σε τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα από τα αρμόδια όργανα αξιολόγησης και όσον αφορά στα αντικείμενα αξιολόγησης που ειδικώς ορίζονται στο άρθρο 66 του ν. 4823/2021 (Α’ 136). Στην εν λόγω κλίμακα το έργο τους διαβαθμίζεται σε εξαιρετικό, πολύ καλό, ικανοποιητικό ή μη ικανοποιητικό.

2. Με τη χρήση περιγραφικής κλίμακας αξιολόγησης αξιοποιούνται επίθετα ή φράσεις για να περιγραφούν οι προδιαγραφές, ποιότητας και αποτελεσματικότητας, των διαδοχικών βαθμίδων επίδοσης, όσον αφορά στις παραμέτρους του επιτελούμενου παιδαγωγικού, διδακτικού ή υποστηρικτικού έργου.

Οι προβλεπόμενες τέσσερις (4) αλληλοδιάδοχες βαθμίδες δηλώνουν τον διαφορετικό βαθμό ύπαρξης των προδιαγραφών των υπό αξιολόγηση εκπαιδευτικών παραμέτρων.

Η βαθμίδα του μη ικανοποιητικού δηλώνει τη σχετική απουσία των επιθυμητών προδιαγραφών και οι επόμενες βαθμίδες δηλώνουν τη σταδιακή ανάπτυξή τους μέχρι και τον υψηλότερο βαθμό για τον μαθησιακό και τον αναπτυξιακό τομέα ανά συγκεκριμένη μαθητική ηλικία και, λαμβανομένου υπόψη κάθε φορά του υφιστάμενου κοινωνικού και εκπαιδευτικού πλαισίου, καταγράφεται η σταδιακή, ανοδική πορεία, με διαρκή προσπάθεια και κατάλληλη στήριξη, των αξιολογούμενων και η σταδιακή προαγωγή, βελτίωση και τελικά υλοποίηση ενός αξιόλογου, από την άποψη της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας, εκπαιδευτικού ή υποστηρικτικού έργου.

Υπάρχουν «αμοιβές»;

Για τους εκπαιδευτικούς που θα πιάνουν το “ εξαιρετικά” στην ατομική αξιολόγηση, προς το παρόν δεν προβλέπεται οικονομικό “μπόνους”, αλλά πριμοδότηση με μόρια όταν θα είναι υποψήφιοι για θέσεις στελεχών εκπαίδευσης.

Υπάρχουν «ποινές»;

Μόνο στην περίπτωση που το έργο ενός εκπαιδευτικού αξιολογηθεί οριστικά ως «μη ικανοποιητικό» ο εκπαιδευτικός θα παρακολουθεί υποχρεωτικά επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο εκπονείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Πεδία και κριτήρια της αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών

Τα πεδία, στα οποία εστιάζει η περιγραφική αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών, είναι:

Α. Το διδακτικό έργο του εκπαιδευτικού (γενική και ειδική διδακτική), ανά 4ετία, από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης/Ειδικότητας

Β. Το παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού ( παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης), ανά 4ετία, από τον Διευθυντή

Γ. Η υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια του εκπαιδευτικού, ανά 2ετία, από κοινού από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης και τον Διευθυντή

Θυμίζουμε ότι ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγία και κωδικούς στους Διευθυντές Εκπαίδευσης ώστε να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα ατομικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Μάλιστα οι νέοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, που τοποθετήθηκαν μέχρι στιγμής, έχουν παρακολουθήσει εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής διοικητικής πράξης τοποθέτησης και η ανάληψη υπηρεσίας τους.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.