Κ. Πιερρακάκης: Στόχος μας η διαρκής αναβάθμιση των Πανεπιστημίων

Ο νέος Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης βρέθηκε στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, που διεξήχθη στην Καστοριά, από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2023, και έκανε δηλώσεις.

Ειδικότερα:

“Στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων είχαμε έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο με τις Πρυτανικές Αρχές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάσαμε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ουσιαστική ενίσχυση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Ενδεικτικά, δρομολογούμε: αύξηση απολαβών ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού, αύξηση κονδυλίων για την έρευνα, απλούστευση διαδικασιών και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σχετικά με τα Ειδικά Κονδύλια Έρευνας και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών μέσω πανεπιστημιακών ταμείων.

Μέσα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, θα έχουμε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές και θα προβούμε σε οποιαδήποτε βελτιωτική ρύθμιση κριθεί απαραίτητη, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και τη διαρκή αναβάθμισή τους”.  

Η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων:

H 103η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2023 στην Καστοριά με φυσική παρουσία, με διοργανωτή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Προεδρεύοντα τον Πρύτανη Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη και με τη συμβολή των υπολοίπων μελών του Προεδρείου στο οποίο συμμετέχουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής και ο Πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα. Στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Η Σύνοδος σηματοδότησε την πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού με τους/τις Πρυτάνεις και την αναλυτική του ενημέρωση για τρέχοντα και πάγια προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νέου νόμου.

Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με τα Πανεπιστήμια για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων. Επιβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και θα ενισχυθεί με στοχευμένες πολιτικές.

Συγκεκριμένα, με βάση τις προτάσεις της Συνόδου, ο Υπουργός κάλεσε σε συνεργασία για την απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και τη μείωση εν γένει της γραφειοκρατίας ενώ δεσμεύτηκε για τη χορήγηση της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα (matching funds).

Η Σύνοδος αναλαμβάνει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επανενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας.

Η Σύνοδος έθεσε ως επιτακτικό πρόβλημα την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό και ζήτησε την αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ. Επίσης, πρωταρχικής προτεραιότητας θεωρεί την έγκριση νέων Οργανισμών των Πανεπιστημίων ώστε να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η λειτουργία τους. Τέλος, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Η Σύνοδος προσβλέπει στη διαρκή και γόνιμη συνεργασία με τον νέο Υπουργό στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να ανταποκριθούν στις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.