Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Παρουσίαση του νέου Νομοσχεδίου (Πανελλήνιες-ασφάλεια)

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Η Νίκη Κεραμέως παραχώρησε σήμερα κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παρουσιάζοντας το διυπουργικό σχέδιο νόμου για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια καθώς και τις αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ 

«Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και βρίσκονται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια

1. Θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα τμήματα, η οποία θα καθορίζεται από δύο παράγοντες:

α) από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου

β) από συντελεστή που θα ορίζει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από το μέσο όρο των υποψηφίων. Το ποσοστό αυτό δεν έχει οριστεί ακόμα και αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Πρακτικά, αναμένεται να θεσπιστεί ένα ελάχιστο όριο εισαγωγής που θα είναι διαφορετικό σε κάθε τμήμα, αλλά και διαφορετικό κάθε χρονιά.

2. Συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου που θα γίνεται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη, οι υποψήφιοι των πανελληνίων θα δηλώνουν συγκεκριμένο, περιορισμένο σε σχέση με σήμερα, αριθμό σχολών από μόνο ένα επιστημονικό πεδίο.
Στη δεύτερη φάση ανακοινώνονται οι επιτυχόντες. Οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να «πιάσουν» το όριο εισαγωγής, θα συμπληρώνουν εκ νέου το μηχανογραφικό με τις σχολές που έμειναν κενές από τη πρώτη φάση

3. Όριο φοίτησης

Eισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων

Όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» επιφέρει τρεις αλλαγές.

Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Ελεγχόμενη είσοδος

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Άοπλοι αστυνομικοί

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία αστυνομική ομάδα Πανεπιστημίων με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Πειθαρχικό δίκαιο

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο των Πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας υπενθυμίζουμε ότι έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους φοιτητών και καθηγητών. Πιο πρόσφατο ομόφωνο «όχι» έρχεται από τους καθηγητές του ΕΜΠ, ενώ την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου Σύλλογοι Φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο νομοσχέδιο.

Διαβούλευση

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 20:00.

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο όπως δημοσιεύθηκε στη δημόσια διαβούλευση

Διαβάστε:

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Φύλαξη Πανεπιστημίων | Αστυνόμευση με μοντέλο Κέιμπριτζ

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.