Αλέξης Τσίπρας - Εκπαιδευτικοί - ΟΛΜΕ

ΟΛΜΕ σε Τσίπρα: Το υπουργείο Παιδείας έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση – Δελτίο τύπου

Την έντονη ανησυχία του για την διασπορά της πανδημίας μέσα από τα σχολεία και τους μαθητές και την ανάγκη λήψης μέτρων αραίωσης των τμημάτων και αλλαγής του πρωτοκόλλου του 50%+1 που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση υπογράμμισε κατά τη  συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για συναντήσεις με εκπαιδευτικούς φορείς για τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τομεάρχης Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, η αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη, ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου και ο συντονιστής του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.

ΟΛΜΕ

«Τα πράγματα στα σχολεία είναι οριακά και υγειονομικά και παιδαγωγικά» τόνισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Στέλλα Μανουσογιωργάκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση καθώς όπως είπε «όχι μόνο δεν προχώρησε στην αραίωση των τμημάτων που ζητάμε χρόνια και εμείς και οι γονείς και οι μαθητές, αντιθέτως αφού πέρσι νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια, φέτος μέσα στον Οκτώβριο προχώρησε σε εκατοντάδες επικίνδυνες συμπτύξεις τμημάτων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε χιλιάδες τμήμα με 27 28 μαθητές και μαθήτριες σε αίθουσες 30 και 40 τετραγωνικών στην καλύτερη περίπτωση ή συχνά σε πολύ μικρότερες και μάλιστα πολλές φορές ακόμη και σε κοντέινερ».

Η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, υποστήριξε ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία έχει συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων και τη μεγάλη διασπορά καθώς όπως τόνισε «το περιβόητο πρωτόκολλο του 50% +1, είναι ξεκάθαρο και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ότι έχει συμβάλλει πολύ στην αύξηση της διασποράς του ιού, καθημερινά έχουμε από 1500 έως 2000 νέα κρούσματα σε μαθητές. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουμε πάνω από 130.000 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών, συγκριτικά με πέρσι βλέπουμε τεράστια η αύξηση και δεν μπορεί κανείς με την απλή λογική να μην καταλάβει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο πρωτόκολλο που δεν επιτρέπει στα τμήματα να κλείσουν».

Η κ. Μανουσογιωργάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει κανένα μέτρο γιατί όπως τόνισε «εξακολουθεί να μην σπάει τα τμήματα επειδή δεν θέλει να προσλάβει εκπαιδευτικούς» και πρόσθεσε ότι μεγάλο πρόβλημα εν μέσω πανδημίας αντιμετωπίζουν και στα θέματα της καθαριότητας των αιθουσών, όπως ανέφερε «η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει ούτε επιπλέον προσωπικό καθαριότητας είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι και έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε σε διάφορους δήμους να συνάπτουν δίωρες ή τρίωρες συμβάσεις με το προσωπικό καθαριότητας». Είναι χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αδυναμίας και της ελλιπούς διαχείρισης της πανδημίας το γεγονός ότι στη χώρα μας υπήρξε το μεγαλύτερο μεγάλο lockdown στα σχολεία, καθώς παρέμειναν κλειστά για 8 μήνες.

Μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΟΛΜΕ στην αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα, αποτελεί και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα προβληματική η πρόληψη ή οποία θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά. Η κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, «δε δίνει τα δωρεάν rapid test που ζητάμε και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους καθώς και οι δύο ομάδες νοσούν και μεταδίδουν, αντιθέτως προτιμάει το διχασμό, δεν κάνει καμία ιχνηλάτηση των κρουσμάτων που έχουμε στα σχολεία και δεν παίρνει κανένα μέτρο για το συνωστισμό στα σχολικά λεωφορεία και στα ΜΜΜ τα οποία δεκάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί μετακινούνται».

Η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ τόνισε ότι τα αιτήματά τους και η σφοδρή αντίδρασή τους δεν είναι προϊόν ενός συγκυριακού συσχετισμού παρατάξεων και δυνάμεων που θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση. Η συμμετοχή του κλάδου αποδεικνύει ότι είναι καθολικό αίτημα των εκπαιδευτικών κάτι που όπως τόνισε «αποδεικνύει ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει την έγκριση και τη λαϊκή νομιμοποίηση για όσα κάνει γιατί όταν λέμε για το 90% των εκπαιδευτικών σημαίνει ότι ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογική, κομματικής τοποθέτησής τους, διαφωνούν με την πολιτική του υπουργείου».

Τέλος τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί δε θέλουν κλειστά σχολεία, «θέλουμε ανοιχτά σχολεία αλλά θέλουμε τώρα μέτρα για να είναι ασφαλής η λειτουργία τους για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 04/12/2021
Α.Π.: 670

Για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους Τομεάρχες Παιδείας

Συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Τομεάρχη Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, την αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη , τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και τον συντονιστή του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κ. Δημοσθένη Παπασταμόπουλο.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν από πλευράς Ομοσπονδίας, όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και επισημάνθηκε το γεγονός ότι κανένα ουσιαστικό νέο μέτρο δεν ελήφθη από την κυβέρνηση. Καμία από τις προτάσεις της ΟΛΜΕ δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας όπως: η αραίωση των τμημάτων, η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, τα δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, η αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες κα. Αντίθετα, το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων που αυξάνουν τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και επιμένει να εφαρμόζει το επικίνδυνο πρωτόκολλο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να καταγράφονται καθημερινά από 1500-2000 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών και συνολικά πάνω από 130.000 κρούσματα παιδιών σχολικής ηλικίας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του lockdown και οι παιδαγωγικές συνέπειες και μορφωτικές ανισότητες της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από εγχώριες και διεθνείς έρευνες (ΚΕΜΕΤΕ, ETUCE, UNESCO κα).

Τέλος, αναφέρθηκαν οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, εν μέσω πανδημίας και χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο, που είναι σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της ΟΛΜΕ και σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και η απαράδεκτη αντιδημοκρατική τακτική των εκφοβισμών και των συνεχών προσφυγών στα δικαστήρια από το ΥΠΑΙΘ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του ανέφερε την απόλυτη διαφωνία του με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το νόμο Χατζηδάκη, την αξιολόγηση Κεραμέως, τις αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες των ΥΣ, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κα, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά αποτελούν πολιτικές μίας άλλης φιλοσοφίας.

Για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία κατέθεσε την πρόταση να αραιώσουν άμεσα τα τμήματα και να καταργηθεί το πρωτόκολλο που απαιτεί την νόσηση του 50%+1 μαθητών/τριών για να κλείσει ένα τμήμα. Αντιπρότεινε να κλείνει το τμήμα με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος για 3 μέρες και οι μαθητές/τριες να επιστρέφουν στο σχολείο μετά τη διενέργεια δωρεάν  μοριακού τεστ. Δήλωσε τέλος, ότι απαιτείται η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου που θα διεκδικήσει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.