ΟΛΜΕ: Άρση των συνεπειών διαθεσιμότητας 2.500 εκπαιδευτικών 2013-15

Υπόμνημα της ΟΛΜΕ για την άρση όλων των αρνητικών  συνεπειών της  διαθεσιμότητας των Εκπαιδευτικών 2013-15 και πρόταση για τροπολογία – προσθήκη στο συνταξιοδοτικό νόμο

Το δίκαιο του αιτήματος της επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας και του υπολογισμού του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες απολαβές των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας, εξακολουθεί και αποτελεί βασική διεκδίκηση της ΟΛΜΕ.

Όλο το Υπόμνημα της ΟΛΜΕ

Σύντομο ιστορικό.

Τον Ιούλιο του 2013 με το ν. 4172/13, περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί  που δίδασκαν στη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με προοπτική την απόλυση τους. Επίσης με το ν.4186/13 καταργήθηκαν οι τομείς Υγείας – Πρόνοιας, Κομμωτικής – Αισθητικής  και Εφαρμοσμένων Τεχνών από τα ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑΣ και ταυτόχρονα 20.000 μαθητές εκδιώχτηκαν από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση.

Τον Ιούνιο του 2015, με τους νόμους 4325/15 και 4327/15 επαναλειτούργησαν οι παραπάνω τομείς στα ΕΠΑ.Λ και επανήλθαν οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους.

Παρ’ ότι επέστρεψαν στα σχολεία τους δεν υπήρξε άρση όλων αρνητικών συνεπειών της  διαθεσιμότητας, μιας και κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας απωλέσαν το 25% περίπου του εισοδήματός τους και τις αντίστοιχες  ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια την μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους μέχρι το τέλος του βίου, λόγω της διετούς διαθεσιμότητας.

Η σημερινή κυβέρνηση, που με δική της ευθύνη, όταν ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας το 2013, οδήγησε τους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα – απόλυση, οφείλει να αποκαταστήσει τις αδικίες σε βάρος τους και να λήξει η δια βίου «ποινή» ,την οποία επέβαλε. Το δίκαιο του αιτήματος της επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας και του υπολογισμού του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες απολαβές των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας, εξακολουθεί και αποτελεί βασική διεκδίκηση της ΟΛΜΕ. Απαιτεί από την κυβέρνηση να αρθούν όλες οι αρνητικές συνέπειες των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με την ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωσή τους.

Ζητάμε:

  • Να επιστραφούν τα χρήματα (25% των αποδοχών) που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας σε όλους τους συναδέλφους που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας-απόλυσης.
  • Να αρθεί άμεσα αρνητική επίπτωση στη σύνταξή τους, εξαιτίας του υπολογισμού των ετών της διαθεσιμότητας στις συντάξιμες αποδοχές τους.

Ζητάμε να υπάρξουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να λήξει επιτέλους η δια βίου ποινή την οποία είναι  καταδικασμένοι να υφίστανται οι εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ακόμα και  μετά τη συνταξιοδότηση  τους.

Για το σκοπό αυτό σας καταθέτουμε σχετικό σχέδιο πρότασης διάταξης-τροπολογίας, με την απαραίτητη αιτιολογική έκθεση προκειμένου να αποκατασταθεί, κατ αρχάς, η αδικία σε σχέση με το συνταξιοδοτικό των εν λόγω εκπαιδευτικών .

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ 2013

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τον Ιούλιο του 2013 περίπου 2500 εκπαιδευτικοί της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, τοποθετήθηκαν σε διαθεσιμότητα με βάση το ν. 4172/13, και επέστρεψαν στην υπηρεσία τον Ιούνιο του 2015 (Ν.4325/15). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί εκτός από το βίωμα της άδικης διαθεσιμότητας, απώλεσαν και το 25% των αποδοχών τους για 23 περίπου μήνες, απώλειας που δεν αποκαταστάθηκε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον όμως αυτής της απώλειας, η διαθεσιμότητα αυτή έχει επίπτωση για όλη τους τη ζωή στις συντάξιμες αποδοχές τους. Συγκεκριμένα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (αρ. 8 του ν.4387/16), για να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές όσων εκπαιδευτικών συνταξιοδοτούνται, υπολογίζεται ο μέσος όρος του βασικού μισθού (μαζί με το χρονοεπίδομα όταν αυτό χορηγούνταν) όλων των μηνών από το 2002 μέχρι τη σύνταξη.

Επειδή οι εκπαιδευτικοί αυτοί, για 23 μήνες αμείβονταν με το 75% των αποδοχών τους, επηρεάζεται αρνητικά ο τελικός μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών τους, άρα και το ποσό της σύνταξή τους.

Για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης και μερικής, έστω, αποκατάστασης της βλάβης που υπέστησαν οι παραπάνω εκπαιδευτικοί, η νομοθετική ρύθμιση-τροπολογία που προτείνεται προβλέπει ότι για τους εκπαιδευτικούς και όσους άλλους δημοσίους υπαλλήλους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το ν.4172/13 και προκειμένου για την εξαγωγή του μ.ο. των συντάξιμων αποδοχών τους, οι μήνες που ευρίσκοντο σε διαθεσιμότητα να υπολογίζονται με τις αποδοχές του Ιουνίου 2013, ο οποίος ήταν ο τελευταίος μήνας εργασίας τους προτού να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο νέο συνταξιοδοτικό Νόμο να προστεθεί εδάφιο ως εξής: για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το ν.4172/13, ως μηνιαίες αποδοχές των μηνών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, λογίζονται οι αποδοχές του μηνός Ιουνίου  του έτους 2013.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.