Με 5.250 διορισμούς δε θα ανοίξουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβρη

Οι 5.250 διορισμοί δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την απαραίτητη ομαλή λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της χρονιάς, αναφέρει η Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης  σε ανακοίνωση της.

H ανακοίνωση:

Οι 5.250 διορισμοί που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών.

Δεν αντιστοιχούν και ούτε θα καλύψουν τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς που δημιουργήθηκαν στα σχολεία λόγω της πολιτικής των περικοπών, της λιτότητας στην παιδεία και της έλλειψης διορισμών που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ φέτος τα κενά αυξάνονται και λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων (6.500). Για πάνω από 10 χρόνια δεν υπήρχαν διορισμοί, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών ήταν 47.560. Οι διορισμοί που ανακοίνωσαν δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών που αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω της πολύμηνης διάρκειας της τηλεκπαίδευσης.

Μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα συστηματικά προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την εξοικονόμηση ωρών εκπαιδευτικών: κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων, αύξηση ωραρίου, κατάργηση παράλληλης διδασκαλίας ανά τμήμα στις ξένες γλώσσες, εξοβελισμός ειδικοτήτων ΠΕ78, ΠΕ08, ΠΕ80, ΠΕ81, κ.ά., συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και με εκπαιδευτικούς “λάστιχο” να συμπληρώνουν ωράριο σε 4 και περισσότερα σχολεία. Με όλα αυτά χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας με δυσμενείς συνέπειες στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Οι 5.250 διορισμοί δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την απαραίτητη ομαλή λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της χρονιάς. Αυτό επιβεβαιώνουν οι μαζικές προσλήψεις των αναπληρωτών τη φετινή χρονιά που έφτασαν τις 45.000 πανελλαδικά (42.500 πέρσι) και αποτελούν το 26% του συνόλου των εκπαιδευτικών. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεπέρασαν τις 15.400 (12.300 πέρσι), στη Θεσσαλονίκη τις 1092 (768 πέρσι).

Για τη στοιχειώδη λειτουργία του δημόσιου σχολείου του χρόνου θα απαιτηθεί να προσληφθούν δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές για μια ακόμη χρονιά, αντί η κάλυψη των κενών να γίνει με μαζικούς διορισμούς. Διεκδικούμε φέτος οι μόνιμοι διορισμοί στη δευτεροβάθμια να αντιστοιχούν στις προσλήψεις των αναπληρωτών που έγιναν φέτος (12.400 γενική παιδεία, 3.000 ειδική αγωγή) και τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών (3.700) ώστε τα σχολεία το Σεπτέμβριο να έχουν όλους τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους.

Οι αναπληρωτές πλέον αντί να αποτελούν εκπαιδευτικούς που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, αποτελούν εκπαιδευτικούς που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους και κάθε χρόνο αυξάνονται συνεχώς. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας με σκοπό το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και με στόχευση την κατάργηση της μονιμότητας και τη μείωση των δαπανών για την παιδεία σύμφωνα με τις επιταγές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

Τη Δευτέρα 10/5 άνοιξαν όλα τα σχολεία μετά από έξι μήνες περίπου, με τους μαθητές όλο αυτό το διάστημα να μην έχουν διδαχθεί μαθήματα δια ζώσης, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης. Αν υπολογίσουμε και τους τρεις μήνες μαθημάτων που χάθηκαν πέρσι λόγω πανδημίας, τότε η κατάσταση για τη νέα γενιά και τις μορφωτικές της ανάγκες προβάλλει με δραματικούς όρους.

Η κυβέρνηση ως δια μαγείας αντικατέστησε τη δια ζώσης διδασκαλία με την τηλεκπαίδευση χωρίς να παίρνει ούτε ένα μέτρο προστασίας της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και μάλιστα έγκαιρα, όπως πρότειναν τα συνδικαλιστικά όργανα και οι εκπαιδευτικοί φορείς. Οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών σε καμία περίπτωση δεν έχουν καλυφθεί ούτε και έχει υπάρξει η αφομοίωση του περιεχομένου των μαθημάτων.

Ούτε πρόκειται να καλυφθεί με την παράταση των μαθημάτων κατά δύο εβδομάδες, αλλά απαιτείται αναπροσαρμογή της ύλης από το Υπουργείο Παιδείας για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που θα συνεχιστεί και με το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν τα τμήματα με λιγότερους μαθητές στην τάξη .Αυτό σημαίνει και περισσότερους μόνιμους διορισμούς. Οι μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς δεν πρέπει να γίνουν θυσία στο βωμό της κανονικότητας της τηλεκπαίδευσης.

Στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση νομοθέτησε το σύνολο σχεδόν των μέτρων του αντιεκπαιδευτικού προγράμματος της Ν.Δ. για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η εφαρμογή του θα αλλάξει δραματικά τα χαρακτηριστικά της δημόσιας παιδείας, θα εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και θα βαθύνει την ιδιωτικοποίηση στην εκπαίδευση. Από την άλλη, η νέα ανάταση του φοιτητικού κινήματος που ανάγκασε την κυβέρνηση να παγώσει την αντιδραστική αλλαγή της εισόδου της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη.

Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί με τα σωματεία τους πέτυχαν το σταμάτημα της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών που προσπάθησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση και να μη νομιμοποιηθούν οι τηλε-εκλογές που επιχείρησε το υπουργείο να προωθήσει μέσω των ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια .Οι νίκες αυτές αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη στον αγώνα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, για να μην εφαρμοστούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης και για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν μία σύμβαση εργασίας.

Τώρα να διοριστούν τουλάχιστον όσοι εργάζονται τη φετινή χρονιά. 19.000 μόνιμοι διορισμοί στη Β/θμια Εκπ/ση (16.000 γενική παιδεία 3.000 ειδική αγωγή) για να μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν.

Κατάργηση του προσοντολογίου (ν. Γαβρόγλου , 4589/19 ). Όχι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να καταργηθούν οι τρίμηνες συμβάσεις στους αναπληρωτές και οι προσλήψεις αναπληρωτών από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων. Πλήρη εργασιακά, συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

15 μαθητές στο τμήμα για να διασφαλιστούν μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Να λειτουργήσει η ενισχυτική διδασκαλία με την έναρξη της χρονιάς σε όλα τα σχολεία και με διορισμένους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των ενισχυμένων μορφωτικών αναγκών των μαθητών.

Να επανέλθουν στα σχολεία οι ειδικότητες που εξοβελίστηκαν με τα νέα αναλυτικά προγράμματα.

Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και για ανοιχτά σχολεία.

Να καταργηθούν, να μην ισχύσουν και να μην εφαρμοστούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της Κεραμέως που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία.’

Να μην ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα ΑΕΙ που θα σημάνει τη σφαγή των εισακτέων στα πανεπιστήμια.

Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης και να μην κατατεθεί ο νέος νόμος για την ατομική αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση.

Να μη ψηφιστεί το νέο εργασιακό τερατούργημα που καταργεί το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και επιδιώκει να ελέγξει τα σωματεία.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 14/5 στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στις 2.00 μμ.

Την Παρασκευή 21/5 οργανώνουμε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη από κοινού με τις ΕΛΜΕ των γύρω νομών και τους συλλόγους ΠΕ, στις 1.00 μ.μ. και κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας 11.00 π.μ. με 2.00 μ.μ.. Καλούμε την ΟΛΜΕ να κηρύξει συμπληρωματική στάση εργασίας.

Αποφασίζουμε στήριξη και συμμετοχή του κλάδου στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις των σωματείων ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο τερατούργημα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που προωθεί η κυβέρνηση.

Αποφασίζουμε συνάντηση συντονισμού των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Π.Ε., καθώς και ΕΛΜΕ της περιοχής. Η μέρα θα προσδιοριστεί μετά από συνεννόηση με τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Π.Ε. Προτείνουμε να γίνει την Κυριακή 16/5, στις 10.30 π.μ. για να συμμετέχουν και ΕΛΜΕ από την περιοχή, είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (μετά από επικοινωνία και συνεννόηση).

Καλούμε σε ΓΣ της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 19/5, στις 6.30 μ.μ. στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης για να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (διορισμοί, αντιεκπαιδευτικά μέτρα, νομοσχέδιο για τα εργασιακά, κ.ά.) και να διαμορφώσουμε αγωνιστικό πρόγραμμα.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.