Οι εργένηδες του Αυγούστου

Όσοι μένουν στις πόλεις τον Αύγουστο, τον συνήθη μήνα των διακοπών -είτε επειδή το επιλέγουν, είτε επειδή δεν έτυχε να ανήκουν στην ομάδα της «μαζικής φυγής»- η πόλη, η ίδια πόλη, τους αποκαλύπτεται με νέα πρόσωπα. Και αυτά βοηθάνε, με τη σειρά τους, ν’ αποκαλυφθούν άλλα νέα πρόσωπα, άλλοι νέοι ρόλοι στους εναπομείναντες.

Οι εργένηδες του Αυγούστου, περιστασιακοί και μόνιμοι, όλων των ηλικιών, είναι η κυρίαρχη κατηγορία. Οι χάρτινες χειρόγραφες ταμπελίτσες, «Το κατάστημα Θα παραμείνει κλειστό λόγω διακοπών», στα εστιατόρια και στα σουβλατζίδικα, γίνονται περίπου εφιάλτης αλλά και αφορμή για το νέο ρόλο, αυτόν του μάγειρα.

Οι πολυκατοικίες έχουν σαφώς λιγότερους ενοίκους και οπωσδήποτε περισσότερους… ιδιοκτήτες. Ο Αύγουστος τους βρίσκει με περισσότερα κλειδιά και περισσότερες υποχρεώσεις. Και μέσα σ’ αυτόν τον αλλόκοτο μήνα γίνονται φιλανθείς μαθαίνουν πόσο συχνά θέλει πότισμα το γιασεμί, τα βασιλικά, ο φύκος, κάνοντας νέα ολυμπιακό ρεκόρ στους δείκτες αντοχής: των φυτών στη δίψα και των κατοικίδιων ζώων στον εγκλεισμό. Ο Αύγουστος όμως «διακόπτει» τις μόνιμες παρέες, χωρίζει τους σταθερούς φίλους. Μα «των Ελλήνων οι κοινότητες» στήνονται πάραυτα στις αυγουστιάτικες πόλεις, με νέα μέλη, δοκιμάζοντας νέες διαδρομές σε νέες σχέσεις.

Και ξαφνικά τον Αύγουστο οι αποστάσεις μικραίνουν. Όχι εκείνες από τη μια συνοικία στην άλλη. Αλλά εκείνες που τον υπόλοιπο χρόνο καλύπτονται από τα ψηφιακά ταχυδρομεία ή από τα υπεραστικά τηλεφωνήματα. Οι περιστασιακοί ή μόνιμοι σύγχρονοι μετανάστες επιστρέφουν για λίγο και δεν βιάζονται καθόλου να εγκαταλείψουν τις γενέθλιες πόλεις. Μαζεύουν απ’ αυτές όσες εικόνες μπορούν για να πάρουν μαζί τους και συναντούν όσους φίλους βρουν. Και τ’ αυγουστιάτικο ξημέρωμα βρίσκει πολλά μπαλκόνια να ξεχειλίζουν από τα νέα μιας ολόκληρης χρονιάς, αυτά που συνεχώς «περίσσευαν» από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Στις «ήσυχες μέρες του Αυγούστου» οι κάτοικοι των πόλεων ανακαλύπτουν την απουσία. Μετρούν πόσα τηλέφωνα γνωστών εξακολουθούν να διατηρούν το παραδοσιακό επαναλαμβανόμενο «ηχηρό» κουδούνισμα που δηλώνει σιωπή, απουσία, διακοπές και σε πόσα αναλαμβάνει να καλησπερίσει, να ενημερώσει η οικεία φράση «ο συνδρομητής θα ενημερωθεί όταν ανοίξει το κινητό του» ή να υποκαταστήσει ο τηλεφωνητής, ο άριστος μίμος του ζητούμενου.

Γίνονται πιο ευρύχωρες οι πόλεις τον Αύγουστο. Σαν, ολομεμιάς, τα πεζοδρόμια να φαρδαίνουν. Οι πεζοί λιγοστεύουν και δεν κρύβονται πια πίσω από τα πόδια τους οι Έλληνες «κλοσάρ». Αυτοί δεν πάνε διακοπές. Πάνε όμως όλοι οι υπόλοιποι και οι ειδήσεις. Κι έτσι οι δύο γριούλες που βρέθηκαν νεκρές στο διαμέρισμα τους έπειτα από 15 μέρες, δεν έγιναν μονόστηλο.

via: syneducation

 Ενημερωθείτε για θέματα  πολιτισμού και παιδείας , με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.