Νέοι διαδραστικοί πίνακες θα εγκατασταθούν στα σχολεία ως τις αρχές του 2024

Νέα διαδραστικά συστήματα αναμένεται να εγκατασταθούν στα σχολεία της χώρας ως τις αρχές του 2024 στο πλαίσιο της εφαρμογής του ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου.

Με το θέμα των υποδομών στην εκπαίδευση να παραμένει ένα από τα πλέον επείγοντα προβλήματα της χώρας, το υπουργείο Παιδείας προχωρεί στην αντιμετώπιση ενός ακόμη ανοικτού «μετώπου» για τα σχολεία της: εκείνου του ανολοκλήρωτου ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Έτσι, με στόχο ένα νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό μοντέλο (που θα ακολουθήσει βέβαια την υποστήριξη των σχολείων σε επίπεδο υποδομών και εκπαιδευτικών στις τάξεις), η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα στηρίξει την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών που έχουν καταρτιστεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα νέα διαδραστικά συστήματα που θα εγκατασταθούν στα σχολεία. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα, η εφαρμογή της ψηφιακής εκπαίδευσης κρίνεται ανεπαρκής λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, της ανεπαρκούς υποδομής και της τεχνικής υποστήριξης.

Οι περίφημοι διαδραστικοί πίνακες που αναμένεται να εγκατασταθούν το επόμενο σχολικό διάστημα στα σχολεία της χώρας, όπως εξηγεί στο “tovima.gr” ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σπύρος Δουκάκης, στην πραγματικότητα θα είναι «οθόνες αφής 75 ιντσών με ενσωματωμένο υπολογιστή». Οι διαδραστικές αυτές οθόνες αφής έχουν σταλεί ήδη σε κάποια σχολεία της Κρήτης και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, λέει ο κ. Δουκάκης, ενώ «ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2023 ή αρχές του 2024 θα πρέπει να βρίσκονται στα περισσότερα σχολεία της χώρας». Συνολικά, το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδείας αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 36.264 διαδραστικών συστημάτων συνολικού προϋπολογισμού 157 εκατομμυρίων ευρώ σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης της επικράτειας. «Στόχος», όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί του, «είναι η ουσιαστική ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης, καθώς εισάγεται η χρήση της νέας τεχνολογίας στην καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή τη σχολική τάξη». Μετά την εγκατάσταση των διαδραστικών συστημάτων στα σχολεία θα ενθαρρύνεται ειδικά η εμπλοκή των μαθητών στη χρήση τους με σχετικά εκπαιδευτικά παιχνίδια (π.χ. μαθήματα gamified), ενώ για τα παραπάνω προβλέπεται να οργανωθεί και γραφείο υποστήριξης (helpdesk) που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των χρηστών κατά τη χρήση του λειτουργικού συστήματος των διαδραστικών συστημάτων.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιμορφωθούν 120.000 εκπαιδευτικοί της γενικής εκπαίδευσης και 35.000 εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής έως το 2025 με στόχο την τεχνολογική, παιδαγωγική και διδακτική πλαισίωσή τους, καθώς και την ενημέρωσή τους στα νέα προγράμματα σπουδών. Μέρος αυτών βέβαια θα είναι η συνολική εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες (ψηφιακά μαθησιακά αντικείμενα, πολλαπλό βιβλίο, διαδραστικοί πίνακες, εργαστήρια ρομποτικής, κ.ά.).

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος του ΙΕΠ: Ξεκινά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στους διαδραστικούς πίνακες

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

2 thoughts on “Νέοι διαδραστικοί πίνακες θα εγκατασταθούν στα σχολεία ως τις αρχές του 2024

    1. Οι πρώτοι προβλέπεται να εγκατασταθούν στα τμήματα Λυκείου, Γυμνασίου και Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Αργότερα θα διατεθούν και σε νηπιαγωγεία όπως συνέβη και με τα σετ ρομποτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.