Κεραμέως: Αναληθή τα περί προσπάθειας συγκάλυψης σεξουαλικής παρενόχλησης από στέλεχος εκπαίδευσης

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, απάντησε στη Βουλή στην ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εάν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Σε Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με το αν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης σεξουαλικής παρενόχλησης, που υπέστη γυναίκα εκπαιδευτικός από υψηλόβαθμο στέλεχος εκπαίδευσης στην Καβάλα, απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όπως επεσήμανε έχει κινηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του στελέχους εκπαίδευσης για το αδίκημα παράβασης καθήκοντος, ωστόσο για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, δεν υπάρχουν «σοβαρές υπόνοιες και σαφείς ενδείξεις», ώστε να διαταχθεί ΕΔΕ.

Αναλυτικά η απάντηση της Ν. Κεραμέως:

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα: Η καταγγελία σε βάρος υψηλόβαθμου Στελέχους Εκπαίδευσης περιήλθε σε γνώση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που προέβη αμέσως σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την επισταμένη εξέταση αυτής. Συγκεκριμένα, μόλις υπήρξε πληροφόρηση για τα καταγγελλόμενα, δόθηκε άμεσα εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος. 

Η εξέταση διενεργήθηκε από Αναπληρωτή Περιφερειακό Διευθυντή, ο οποίος ζήτησε και έλαβε παράταση χρόνου δύο μηνών ώστε να διενεργηθεί μια διεξοδική εξέταση μαρτύρων και συγκέντρωση στοιχείων. Πράγματι στο διάστημα αυτό εξετάστηκε πλήθος μαρτύρων (23 στον αριθμό) – πολλοί εκ των οποίων είχαν προταθεί από την ίδια την καταγγέλλουσα. Ορισμένοι δε εξ αυτών εξετάσθηκαν και συμπληρωματικά, μεταξύ των οποίων και η καταγγέλλουσα. Το σύνολο των μαρτύρων (με εξαίρεση την καταγγέλλουσα και τον σύζυγό της) κατέθεσαν ότι δεν είχαν προσωπική αντίληψη ή γνώση για το καταγγελθέν περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης. 

Για να διαταχθεί η διεξαγωγή ΕΔΕ απαιτούνται από την υπηρεσία σοβαρές υπόνοιες και σαφείς ενδείξεις για την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος που εν προκειμένω δεν επιβεβαιώνονται από το σύνολο των εμμάρτυρων καταθέσεων που συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν επισταμένα. Ως εκ τούτου, ο διενεργήσας ως αρμόδιο όργανο την προκαταρκτική εξέταση απεφάνθη ότι η υπόθεση ως προς το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης θα έπρεπε να τεθεί στο αρχείο, όπως και έγινε.

Στην ίδια καταγγελία γινόταν λόγος και για αδικήματα ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγής εγγράφων και παράβασης καθήκοντος για τα οποία υποβλήθηκε αναφορά στον εισαγγελέα και κινήθηκε εν τέλει ποινική δίωξη σε βάρος του Στελέχους Εκπαίδευσης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Στο πλαίσιο αυτό, και παράλληλα με την κίνηση της ποινικής, έχει ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και της αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός υπηρεσίας με την παραπομπή του στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. H θέση σε δυνητική αργία αποτελεί διοικητικό μέτρο προστασίας του κύρους της υπηρεσίας και προϋποθέτει άσκηση πειθαρχικής δίωξης. 

Στην προκειμένη περίπτωση τέτοια δίωξη δεν ασκήθηκε για την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθότι αρχειοθετήθηκε. Ζήτημα επανεξέτασης της ίδιας καταγγελίας δεν τίθεται, στο παρόν στάδιο, εκτός εάν ανακύψουν νέα στοιχεία που δεν ετέθησαν υπόψη της διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης. Μόνο η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα δικαιολογεί την θέση του πειθαρχικά διωκόμενου σε κατάσταση δυνητικής αργίας υπό την προϋπόθεση προηγούμενης γνωμοδότησης του πειθαρχικού συμβουλίου. Η γνωμοδότηση αυτή αναμένεται ώστε να εκτιμηθεί η συνδρομή των λόγων δημοσίου συμφέροντος σε σχέση με το αποδιδόμενο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Εν προκειμένω, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και σε αυτή την περίπτωση, κίνησε άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αποσκοπώντας στη διερεύνηση και διαλεύκανση των καταγγελλομένων και παραμένει απόλυτο στην πιστή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν την πειθαρχική δίωξη, εφόσον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και εν τέλει αποδείξεις διάπραξης των καταγγελλόμενων περιστατικών». 

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.