Ν. Κεραμέως: Η “αξιολόγηση παντού” είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης

Η «αξιολόγηση παντού» συνιστά βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Ειδικότερα:

Προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η Δημόσια Διοίκηση, θα προχωρήσει αξιολόγηση και στοχοθεσία, θα υπάρξει νέο σύστημα επιβράβευσης (μπόνους παραγωγικότητας), επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά φέτος, εφαρμόζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης – στοχοθεσίας, με επίκεντρο τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων, για τη βελτίωση των στόχων της οργανικής ομάδας. Σύντομα θα εκκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας νέος θεσμός που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής στα υπουργεία, στους λοιπούς φορείς του Δημοσίου, για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε αυτούς τους φορείς. Έχει προβλεφθεί η επέκταση του νόμου, για τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση, σε ΝΠΙΔ, σε ΑΕ του Δημοσίου.

«Αξιολόγηση λοιπόν παντού», είπε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως, η οποία ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός με δείκτες ικανοποίησης των πολιτών για τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Κεραμέως από τη Βουλή

Επιταχύνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο του ΑΣΕΠ. Θα υπάρξει νέα διαδικασία προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές, με εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ και ενίσχυσή του με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, με σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα προβλέπουν τις ανάγκες του Δημοσίου.

Δρομολογείται νέο και εκσυγχρονισμένο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, με συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης, επίτευξης στόχων και δυνατότητα εφαρμογής μπόνους παραγωγικότητας. Οι διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου θα παύονται σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης. Στόχος όλων των σχετικών δράσεων είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για την καλύτερη απόδοση.

Προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η Δημόσια Διοίκηση, θα προχωρήσει αξιολόγηση και στοχοθεσία, θα υπάρξει νέο σύστημα επιβράβευσης (μπόνους παραγωγικότητας), επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά φέτος, εφαρμόζεται το νέο σύστημα αξιολόγησης – στοχοθεσίας, με επίκεντρο τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων, για τη βελτίωση των στόχων της οργανικής ομάδας. Σύντομα θα εκκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας νέος θεσμός που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής στα υπουργεία, στους λοιπούς φορείς του Δημοσίου, για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε αυτούς τους φορείς. Έχει προβλεφθεί η επέκταση του νόμου, για τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση, σε ΝΠΙΔ, σε ΑΕ του Δημοσίου. «Αξιολόγηση λοιπόν παντού», είπε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως, η οποία ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός με δείκτες ικανοποίησης των πολιτών για τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, θα γίνει πράξη η δέσμευση για αύξηση μισθών, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. «Θα είναι αυξήσεις σημαντικές για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, με πρόσθετη αύξηση του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος για θέσεις ευθύνης», είπε η υπουργός Εσωτερικών. Ιδίως για όσους υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, ο ρόλος τους κρίνεται καταλυτικός για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και θα αμείβονται καλύτερα.

Καθιερώνεται πάγιο σύστημα επιβράβευσης και παρακίνησης των υπαλλήλων, στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων (μπόνους παραγωγικότητας).

Δρομολογούνται προγράμματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων, με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δεξιοτήτων 250.000 υπαλλήλων.

Δρομολογούνται παρεμβάσεις για την ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, με το σύστημα ειδικής μονάδας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Θα υπάρξει νέο, σύγχρονο πλαίσιο απλοποίησης διαδικασιών για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης του πολίτη. Τα ΚΕΠ θα αναβαθμιστούν σε βασικά σημεία παροχής υπηρεσιών που «αξίζουν» στους πολίτες.

Θα υπάρξει καταγραφή του συνόλου του αρμοδιοτήτων των φορέων του Δημοσίου, για τη βέλτιστη απόδοσή τους.

Θα υπάρξει νέο πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ, για τον αποτελεσματικό έλεγχο πράξεων και παραλείψεων. Σχεδιάζεται η βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των έργων, με την εισαγωγή δεικτών απόδοσης, με την ενοποίηση δεδομένων διαφορετικών μητρώων.

Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες για ένα καλύτερο Δημόσιο με πιο ποιοτικές υπηρεσίες.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.