Κορωνοϊός – Σχολεία: Τι ισχύει με τις απουσίες και την τηλεκπαίδευση όταν κλείνει ένα τμήμα

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοίνωσε τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων, τα οποία και διατηρεί παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της χώρας.

Σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι υποχρεωτική: α) η διενέργεια συστηματικών διαγνωστικών ελέγχων (self test/rapid test/PCR test), β) η χρήση μάσκας και γ) η αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση που νοσήσει το 50%+1 των μαθητών.

Πότε αναστέλλεται η λειτουργία ενός τμήματος;

Όπως αναφέρουν και οι σχετικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘ: «Ένα σχολικό τμήμα, γενικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του».

Αυτό σημάνει ότι ένα τμήμα 26 παιδιών συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί διά ζώσης ακόμη και αν νοσούν αποδεδιγμένα με κορονοϊό οι 13 μαθητές, ενώ αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο αν νοσήσουν 14 παιδιά.

Τι ισχύει εάν βρεθεί κρούσμα;

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Τι ισχύει με τις απουσίες;

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Έτσι οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν ως «απουσία» κάθε χαμένη, διδακτική ώρα, σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η απουσίες αυτές θα προσμετρώνται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει κάθε μαθητής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής. Να σημειωθεί ότι για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών θα τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), το οποία θα ανατίθεται σε εκπαιδευτικό, ο οποίος θα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να τηρεί το απουσιολόγιο ηλεκτρονικά. Επιπλέον οι «απουσίες» θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς, αφού σύμφωνα με την απόφαση, εάν δε διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα με τα οποία μπορούν να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τότε υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες, όπου υπηρετούν, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά την διοικητική τους λειτουργία, προκειμένου να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού που διαθέτει η σχολική μονάδα.

Δεν μετράνε οι απουσίες την ημέρα του εμβολιασμού

Στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα τα παιδιά μπορούν να απουσιάσουν και την επόμενη ημέρα, με την απουσία να καταχωρίζεται μεν, αλλά να μην λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης Οι μαθητές/τριες που εμβολιάζονται, δύνανται να μην προσέρχονται στις σχολικές μονάδες την ημέρα του εμβολιασμού τους, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα δύνανται να απουσιάσουν και την επόμενη ημέρα. (Δείτε την εγκύκλιο, εδώ.)

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι το ίδιο ισχύει και για τις δύο δόσεις εμβολιασμού. Οι απουσίες των μαθητών/τριών τις ημέρες αυτές καταχωρίζονται αλλά δε λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, προσκομίσουν στον/τη Διευθυντή/τρια το πιστοποιητικό βεβαίωσης του εμβολιασμού τους.

Σε ποιες περιπτώσεις παρέχεται τηλεκπαίδευση;

Στην περίπτωση που νοσήσει το 50%+1 μαθητών μίας τάξης, τότε το τμήμα αναστέλλει τη λειτουργία του, όπως εξηγήσαμε, και οι μαθητές αυτού συνεχίζουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση. (Δείτε το ΦΕΚ, εδώ.)

Τηλεκπαίδευση, όμως, πραγματοποιείται και στις εξής περιπτώσεις:

  1. Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες»
  2. Οι μαθητές από 12 ετών και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατά κανόνα θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους δια ζώσης, λόγω της δυνατότητας εμβολιασμού τους. Σε περίπτωση αιτήματος του θεράποντος ιατρού τους και εφόσον δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από αρμόδια επιτροπή, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, οι περιπτώσεις παιδιών που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξ αυτού θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο κάνοντας χρήση τηλεκπαίδευσης περιορίζονται πλέον δραστικά καθώς υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Μόνο σε περίπτωση συγκατοίκησης με άτομα για τα οποία, λόγω σοβαρής ανοσοκαταστολής, τεκμηριώνεται ότι ο εμβολιασμός τους ενδέχεται να μην παρέχει την απαιτούμενη προστασία, και αφού έχουν πρώτα αναζητηθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις, μπορεί να δίνεται άδεια σε μαθητές που συγκατοικούν με άτομο με σοβαρό υποκείμενο νόσημα να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.