Κορωνοϊός – Γερμανία: Οι εκπαιδευτικοί θα διενεργούν στον εαυτό τους Rapid test

Γερμανία: Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει στο εξής να είναι σε θέση να διενεργούν οι ίδιοι στον εαυτό τους «γρήγορα» Rapid τεστ αντιγόνου για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μετά την αλλαγή του νόμου για την προστασία από μολύνσεις.

«Οι εκπαιδευτικοί  θα επιτρέπεται να εξετάζονται τακτικά και μετά από ανάλογη εκπαίδευση να κάνουν οι ίδιοι στον εαυτό τους το γρήγορο τεστ για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Γενς Σπαν, εξηγώντας ότι ο στόχος είναι να διενεργούνται όσο το δυνατόν περισσότερα και συχνότερα τεστ ώστε το εκπαιδευτικό προσωπικό να προστατεύεται και κατ΄ επέκταση, να προστατεύονται και οι μαθητές.

«Τα παιδιά, είπε ο υπουργός, πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν με ασφάλεια στο σχολείο, ακόμη και σε περιόδους πανδημίας,  Η νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ αύριο προβλέπει ακόμη την σχετική εκπαίδευση των δασκάλων από στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών».

Βάσει των νέων ρυθμίσεων μπορούν τα Rapid test να δοθούν στις κοινωνικές δομές ή στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς μετά και την άρση των επιφυλάξεων από τους γιατρούς. Έτσι μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του το τεστ, αφού εκπαιδευτεί ανάλογα.

Εδώ όμως προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: Ποιος θα εκπαιδεύσει το προσωπικό των σχολείων και ποιος θα παραγγείλει αυτά τα τεστ;

Τα εκπαιδευτικά συνδικάτα και η Ένωση Γερμανών Εκπαιδευτικών χαιρετίζουν τη δυνατότητα επί της αρχής, αλλά είναι επιφυλακτικές, διότι κανείς δε γνωρίζει ακόμη πώς αυτό θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δασκάλων Χάιντς-Πέτερ Μάιντιγκερ  δήλωσε ότι το μέτρο γίνεται δεκτό με ικανοποίηση και οι εκπαιδευτικοί θα στηρίξουν την απόφαση.

Τόνισε ωστόσο ότι τα μέτρα θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς και όχι τη διενέργεια τεστ από τους δασκάλους σε μαθητές, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της οικειοθελούς βάσης για την εξέταση.

Η Εκπαιδευτική Ένωση VBE που εκπροσωπεί πάνω από 160.000 παιδαγωγούς άσκησε κριτική ότι η πολιτική δημιούργησε προσδοκίες, οι οποίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στα σχολεία, γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι. Ακόμη: «Το να κάνουμε τα τεστ στους/στις μαθητές/τριες δεν είναι αρμοδιότητα των εκπαιδευτικών και σε αυτό θα αντισταθούμε σθεναρά»

Η συνδικαλιστική όμως Ένωση Παιδαγωγών και Επιστημόνων (GEW) αναφέρει ότι παρακολουθεί το όλο ζήτημα με ανάμεικτα συναισθήματα. Οι προτάσεις του υπουργείου θα μπορούσαν να απλοποιήσουν τη διαδικασία των γρήγορων τεστ δεν πρέπει όμως να υποκαθιστούν τα υγειονομικά μέτρα του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI) καταλήγοντας ότι «τα τεστ δεν προστατεύουν από τις μολύνσεις».

Ο πρόεδρος του RKI προτείνει να οριστεί από κάθε σχολείο ένας εκπαιδευτικός υγειονομικά υπεύθυνος για να εκπαιδευτεί ανάλογα στην εφαρμογή των γρήγορων τεστ.

Συγκεκριμένα το ρινικό επίχρισμα θα παίρνεται με μπατονέτα και θα τοποθετείται σε ένα ειδικό διάλυμα. Η διαδικασία θα μοιάζει εκείνης του τεστ εγκυμοσύνης και το αποτέλεσμα θα βγαίνει σε 15-30 λεπτά. Ένα θετικό όμως Rapid test θα επιβεβαιώνεται πάντα με ένα μοριακό.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 635 εξάρσεις κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία, ενώ τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν 64 την εβδομάδα.

Πηγή: tagesschau.de

Μετάφραση: Γεράσιμος Καράτσης, δάσκαλος

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.