Νίκη Κεραμέως | Τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου

Άνοιγμα σχολείων: Τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία συνηγόρησαν  στο να υπάρξει απόφαση  για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου στο πλαίσιο πάντα της παράλληλης τήρησης των μέτρων υγιεινής και της αυξημένης επαγρύπνησης,  ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στο iefimerida.

Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε το σκεπτικό που οδήγησε στο να δοθεί το «πράσινο φως» από τους ειδικούς και την κυβέρνηση, παρότι καταγράφονται αυξημένα κρούσματα στην κοινότητα καθώς και στα σχολεία.

Ερώτηση 

Κυρία υπουργέ, ανακοινώσατε το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων στις 10 Μαΐου. Με δεδομένο ότι η πανδημία παραμένει σε έξαρση στη χώρα και καταγράφονται κρούσματα και στα σχολεία, θα μάς εξηγήσετε το σκεπτικό με το οποίο δόθηκε το «πράσινο φως», από την κυβέρνηση και τους ειδικούς;

Νίκη Κεραμέως

Τρία είναι τα δεδομένα που συνέβαλαν στη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων μας:

  • πρώτον, ότι έχει προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός με αποτέλεσμα να έχει ήδη θωρακιστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που περιλαμβάνει και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας,
  • δεύτερον, ότι έχουμε πλέον το πολύ χρήσιμο εργαλείο των self-test και
  • τρίτον, ότι ο δείκτης θετικότητας έχει σταθεροποιηθεί και βαίνει μειούμενος.

Γινόμαστε συχνά αποδέκτες της ερώτησης γιατί ανοίγουμε τώρα ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα. Η απάντηση είναι ότι δεν είναι κρίσιμο να εστιάζουμε στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων, γιατί αυτός εξαρτάται κάθε φορά από τον αριθμό των ελέγχων που γίνονται. Προφανώς όσο περισσότεροι έλεγχοι γίνονται, αυτό μπορεί να μας οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Στην αρχή της πανδημίας ξεκινήσαμε με 800 ελέγχους την ημέρα. Πλέον αγγίζουμε τους 80.000 ελέγχους την ημέρα, ενώ σε αυτά προστίθεται και ένας σημαντικός αριθμός self-test που ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο εβδομαδιαίως. Συνεπώς το κρίσιμο είναι το ποσοστό θετικότητας μεταξύ των ελέγχων που γίνονται.

Επαναλειτουργία Πανεπιστημίων

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, η υπουργός τόνισε ότι δεν έχει δοθεί ακόμη το «πράσινο φως» από τους ειδικούς.

Ερώτηση

Βασικό αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκτιμώ και βούληση του υπ. Παιδείας, είναι η επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, με μέτρα όμοια με τα σχολεία. Τι βάζει «φρένο» σε αυτό μέχρι στιγμής; Θα αλλάξει κάτι στο άμεσο διάστημα;

Νίκη Κεραμέως

Πράγματι, αποτελεί σταθερό μας στόχο η επιστροφή όλων, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο η προσεκτική διαχείριση της πανδημίας επιτάσσει αυτό να γίνεται βήμα-βήμα και μετά από συζήτηση των ειδικότερων μέτρων προστασίας και πρόληψης με τους ειδικούς. Οι ειδικοί δεν έχουν δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ δια ζώσης. Οι αποφάσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία στα ΑΕΙ είναι σημαντικό να λαμβάνονται κατά το δυνατόν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από σεβασμό στον προγραμματισμό όλων, καθώς η φοίτηση προϋποθέτει συχνά μία διαδικασία μετεγκατάστασης φοιτητών και εκπαιδευτικών στην έδρα του Πανεπιστημίου.

Αντιλαμβάνομαι και συναισθάνομαι πλήρως τις ανησυχίες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Σε συνεργασία με τους ειδικούς, οι οποίοι εξετάζουν διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες. Έχουμε ήδη ανακοινώσει τη δυνατότητα διενέργειας των κατατακτήριων εξετάσεων μετά τις 20 Μαΐου. Έχει επίσης επιτραπεί η διενέργεια κλινικών ασκήσεων φοιτητών τελευταίου έτους προπτυχιακών φοιτητών Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημίων μας και σπουδαστών σε σχολές σωμάτων ασφαλείας, ενώ συζητούμε με την Επιτροπή των Ειδικών και για την επέκταση αυτής της δυνατότητας και σε άλλους φοιτητές.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.