Κεραμέως για εκπαίδευση: Υλοποιήσαμε 13 μεταρρυθμίσεις κι έρχονται κι άλλες

Σε  συνέντευξή της στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπεραμύνθηκε των  κυβερνητικών επιλογών τονίζοντας ότι  “η  κυβέρνηση στηρίζει την εκπαίδευση με όλα τα μέσα που διαθέτει και παρά τις αντίξοες συνθήκες εν μέσω της πανδημικής κρίσης, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις σε αυτή”.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μάρνυ Παπαματθαίου για το ποιες αλλαγές έχουν επέλθει στο σχολείο και αν θα πρέπει να  περιμένουμε κι άλλες καινοτομίες που τόσο έχει ανάγκη η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός απάντησε:

«Έχουν υλοποιηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις και δρομολογούνται κι άλλες, προκειμένου το σχολείο να παρέχει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας».

Ενδεικτικά:

 1. επεκτάθηκε σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας το υποχρεωτικό νηπιαγωγείο και στην ηλικία των 4 έως 5 ετών
 2. έχει ήδη εισαχθεί πιλοτικά στα νηπιαγωγεία η αγγλική γλώσσα μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων με στόχο να επεκταθεί από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας
 3. κάναμε πράξη 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή για πρώτη φορά στη χώρα
 4. προχωρούμε σε 10.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην γενική εκπαίδευση, μετά από πάνω από 10 χρόνια
 5. ξεκίνησαν πιλοτικά τα «εργαστήρια δεξιοτήτων», που καλλιεργούν στα παιδιά δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες, δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης μέσα από θεματικές όπως εθελοντισμός, σεβασμός στον άλλον, περιβαλλοντική συνείδηση, ρομποτική, επιχειρηματικότητα – στόχος τα εργαστήρια αυτά να επεκταθούν από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία της χώρας.
 6. ενισχύθηκε η διδασκαλία της πληροφορικής, των κλασσικών γραμμάτων, της φυσικής αγωγής και των ξένων γλωσσών,
 7. αυξήσαμε και ενισχύσαμε το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων με 28 πρότυπα και 34 πειραματικά σχολεία
 8. διαφοροποιήθηκαν οι μέθοδοι αποτίμησης προόδου των μαθητών
 9. εμπλουτίζονται οι γνώσεις γενικής παιδείας των μαθητών με το «κόντρα» μάθημα στη Γ’ Λυκείου (μαθηματικά για τους μαθητές που επιλέγουν θεωρητική κατεύθυνση και ιστορία για τους μαθητές που επιλέγουν πρακτική κατεύθυνση).
 10. δώσαμε μεγαλύτερη ελευθερία στα ιδιωτικά σχολεία να αναπτύξουν την εκπαιδευτική τους δράση
 11. εξασφαλίσαμε πιστώσεις για 2800 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την τρέχουσα σχολική χρονιά
 12. αναμορφώνουμε 453 προγράμματα σπουδών και προχωράμε σε επικαιροποίηση βιβλίων, μερικά από τα οποία δεν έχουν αλλάξει από το 1998
 13. εισάγουμε το «πολλαπλό βιβλίο», καταργώντας το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο, καλλιεργώντας περαιτέρω την κριτική σκέψη μέσω των πολλαπλών πηγών.

«Παρότι προφανώς η πανδημία έχει επηρεάσει την εκπαίδευση και στη χώρα μας, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία προχωρούν και οι επενδύσεις στην παιδεία επίσης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ποσοστό αύξησης είναι της τάξης του 2,5% σε σχέση με πέρυσι, καθώς το 2021 προϋπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν για την Παιδεία 5,605 δισ. € έναντι 5,463 δισ. € το 2020. Από αυτά, τα 4.895.100.000 € θα αντληθούν από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και τα 710 εκ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

 

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.