Κεραμέως: Πρώτη μας προτεραιότητα οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών: Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το 2021 εμπεριέχει μία καινοτομία για τα εκπαιδευτικά δεδομένα της χώρας μας κατά την τελευταία δεκαετία: 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το ποσοστό αύξησης των κονδυλίων είναι της τάξης του 2,5% σε σχέση με πέρυσι, καθώς το 2021 προϋπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν για την Παιδεία 5,605 δισ. € έναντι 5,463 δισ. € το 2020. Από αυτά, τα 4.895.100.000 € θα αντληθούν από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και τα 710 εκ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, στη Μείζονα κατηγορία 21, η οποία αφορά σε παροχές σε εργαζόμενους του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠΑΙΘ οικονομικού έτους 2021, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για διορισμούς 10.500 εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι οι 5.250 διορισμοί εκπαιδευτικών αφορούν το σχολικό έτος 2020-2021 και οι υπόλοιποι 5.250 αφορούν το σχολικό έτος 2021-2022.

Η κυρία Κεραμέως υπενθυμίζοντας τα 3 συστατικά στοιχεία που από κοινού σηματοδοτούν τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του Υπουργείου για τη χρονιά που έρχεται, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο  πρώτο συστατικό που αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα και που δεν είναι άλλο από τους μόνιμους διορισμούς.

«Η κυβέρνηση στηρίζει την εκπαίδευση με όλα τα μέσα που διαθέτει και παρά τις αντίξοες συνθήκες εν μέσω της πανδημικής κρίσης, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις σε αυτή», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

«Ενισχύουμε το δημόσιο σχολείο με ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζουμε τη μαθησιακή διαδικασία, παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς μας σταθερότητα, προοπτική και δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης. Παρότι προφανώς η πανδημία έχει επηρεάσει την εκπαίδευση και στη χώρα μας, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία προχωρούν και οι επενδύσεις στην παιδεία επίσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, δε, ότι «οι μόνιμοι αυτοί διορισμοί, που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, έρχονται να προστεθούν στους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που υλοποιήσαμε φέτος, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας στον ευαίσθητο αυτό χώρο της εκπαίδευσης.» Διευκρίνισε, επιπλέον, ότι «Φέτος ήταν μία χρονιά με μέγιστη στελέχωση των σχολικών μας μονάδων, καθώς, επιπλέον των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, προσλήφθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών των τελευταίων ετών, που ξεπέρασαν τις 50.000, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας».

Κλείνοντας δε τη συνένετευξή της στον ΣΚΑΙ, η κυρία Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρώτιστο μέλημά μας είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής μας κοινότητας. Ειδικότερα εν μέσω πανδημίας, να αφουγκραστούμε τις δυσκολίες τους, τα προβλήματά τους, τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, να ανταποκριθούμε σε κάθε ανάγκη τους. Μέσα σε λίγους μήνες, εντάχθηκαν περίπου 2,2 εκατομμύρια πολίτες από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο και την δια βίου μάθηση, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καταρρίπτοντας στερεότυπα, γκρεμίζοντας στεγανά, μετασχηματίζοντας την εκπαίδευση, προσεγγίζοντας το παρόν στο μέλλον της. Το εγχείρημα τιτάνιο, οι δυσκολίες πολλές. Όμως, σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί. Και θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμη μία φορά, από καρδιάς, κάθε μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, γονέα, που προσπαθεί και προσαρμόζεται, που υπερνικά εμπόδια, με κάθε μικρό αλλά και μεγάλο βήμα. Όλοι μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, ενωμένοι, πιο δυνατοί».

Υπενθυμίζουμε ότι τα τρία συστατικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος – Μόνιμοι διορισμοί, στοχευμένες αυξήσεις στον τακτικό προϋπολογισμό, αυξήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός μείγματος ανάπτυξης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ποιοτικής του διεύρυνσης, ψηφιακού του μετασχηματισμού, κοινωνικής μέριμνας, συμπερίληψης όλων.

 

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

 

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.