Η Σοφία Ζαχαράκη για Πανελλαδικές, μείωση ύλης και Διεθνές Απολυτήριο

Σημαντικές ανακοινώσεις έκανε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε αφορούν τόσο την τριτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θέτοντας ως βασικούς άξονες την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, τη διαχείριση των «αιώνιων» φοιτητών, την ενίσχυση των επιλογών για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και τη σύνδεση της σχολικής ζωής με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας.
Ενίσχυση της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια
Η Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο φαινόμενο των καταλήψεων και της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει μέχρι οι καταλήψεις να γίνουν μηδενικές, όπως μηδενική θα είναι και η ανοχή στη βία».
Προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εγκατάστασης ελεγχόμενης εισόδου σε όλα τα πανεπιστημιακά κτίρια. Η υπουργός δήλωσε ότι έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα επικαιροποιημένα σχέδια ελέγχου και ότι η εγκατάσταση των συστημάτων θα ξεκινήσει σταδιακά από το τέλος του 2025, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε ίδρυμα να προσαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ρυθμίσεις για τους «αιώνιους» φοιτητές
Η Υπουργός αναφέρθηκε και στο διαχρονικό ζήτημα των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών, δηλαδή των φοιτητών που παραμένουν εγγεγραμμένοι χωρίς να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στη φοιτητική ζωή και την ακαδημαϊκή διαδικασία.
Όπως δήλωσε, πρόκειται για μια αναγκαία θεσμική παρέμβαση που θα έρθει άμεσα στη Βουλή και αφορά την καθαρή διαγραφή ανενεργών φοιτητών, με σκοπό την αποσυμφόρηση των πανεπιστημίων και την εναρμόνιση με τις διεθνείς ακαδημαϊκές πρακτικές. Ο αριθμός των φοιτητών που αναμένεται να διαγραφούν εκτιμάται έως και 250.000. Ωστόσο, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν και θετικές διατάξεις για όσους έχουν πραγματικούς λόγους αδράνειας, ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.
Πανελλαδικές Εξετάσεις: Έναρξη με 100.000 υποψηφίους
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, η κ. Ζαχαράκη έκανε αναφορά και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν αύριο για τα Γενικά Λύκεια. Περίπου 100.000 υποψήφιοι αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή διαδικασία, με τους εισακτέους να φτάνουν περίπου τις 70.000.
Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ ξεκινούν τις εξετάσεις το Σάββατο, ενώ συνολικά το πρόγραμμα καλύπτει δέκα μαθήματα για τα ΓΕΛ και περισσότερα για τα ΕΠΑΛ. Τα ειδικά μαθήματα, που αφορούν σχολές με καλλιτεχνικό ή ξενόγλωσσο προσανατολισμό, εξετάζονται ξεχωριστά. Η ανακοίνωση των βαθμολογιών αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου.
Το Διεθνές Απολυτήριο (IB) στα δημόσια σχολεία από το 2026
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις ήταν η πρόθεση του Υπουργείου να εισάγει το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate – IB) σε δημόσια σχολεία από το 2026. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των εκπαιδευτικών επιλογών για τους μαθητές και της ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου.
Η υπουργός αποκάλυψε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος, με στόχο την προετοιμασία κατάλληλων δομών. Όπως δήλωσε:
«Ιδεολογικό μας πρόταγμα είναι να προσφέρουμε περισσότερες δυνατότητες στους πολίτες. Θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο με επιλογές».
Σύνδεση της εκπαίδευσης με τον επαγγελματικό προσανατολισμό
Η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και σε ένα από τα πιο ουσιώδη στοιχεία της εκπαιδευτικής πολιτικής: τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Όπως επεσήμανε, από το 2019 έχει επανέλθει ο θεσμός του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στη Γ’ Γυμνασίου, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να εξετάσουν έγκαιρα τις δεξιότητές τους και τις πιθανές επαγγελματικές διαδρομές.
Το Υπουργείο προχωρά επίσης στη δημιουργία νέων διαγνωστικών εργαλείων για την αξιολόγηση των ικανοτήτων των μαθητών, ενώ σχεδιάζεται η ενίσχυση της παρουσίας επαγγελματιών στα σχολεία, μέσα από δράσεις ενημέρωσης και καθοδήγησης.
«Οι σπουδές είναι η αρχή, η εξειδίκευση έρχεται αργότερα. Στόχος μας είναι να παρέχουμε περισσότερα εργαλεία στα παιδιά από νωρίς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μείωση της σχολικής ύλης και εξορθολογισμός της διδασκαλίας
Από το επόμενο σχολικό έτος, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε στοχευμένη μείωση της σχολικής ύλης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η απόφαση βασίζεται σε εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έχει σκοπό την ενίσχυση της κατανόησης και της βαθύτερης μάθησης, αντί της στείρας απομνημόνευσης.
Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για αλόγιστη περικοπή, αλλά για επιστημονικά τεκμηριωμένο εξορθολογισμό, ώστε η ύλη να είναι πιο προσιτή και κατανοητή στους μαθητές. Η Τράπεζα Θεμάτων, ωστόσο, θα παραμείνει βασικό εργαλείο αξιολόγησης για τη Γ’ Λυκείου.
Πολλαπλό σχολικό βιβλίο: Ενίσχυση της διδακτικής αυτονομίας
Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται είναι η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών σχολικών εγχειριδίων από τους εκπαιδευτικούς έως το 2026. Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είμαι φυσικός, είμαι μαθηματικός και θέλω να επιλέγω το βιβλίο που ταιριάζει στον τρόπο διδασκαλίας μου και στις ανάγκες των μαθητών μου».
Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η εκπαιδευτική αυτονομία και προσφέρεται ευελιξία στους διδάσκοντες, προσαρμόζοντας το υλικό στις ανάγκες της τάξης και προωθώντας μια πιο ουσιαστική εκπαιδευτική εμπειρία.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Μοιράσου το άρθρο μας
| Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them. |































