Εθνική υπόθεση η Παιδεία για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση. Το κόστος της πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κρίσιμη επένδυση για το μέλλον της χώρας.

Η Παιδεία χρειάζεται μια βαθιά Μεταρρύθμιση μέσα από Κοινωνικό Διάλογο

Γράφει η Νάντια Γιαννακοπούλου *

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή η Παιδεία συγκροτεί κρίσιμο πεδίο μετασχηματισμών, θεωρήσεων και συμπεριφορών, που οδηγούν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τις νέες τεχνολογίες, τον ψηφιακό κόσμο και την πράσινη ανάπτυξη.

Το σχολείο αποτελεί το καθοριστικό στοιχείο ενσωμάτωσης των νέων σε αυτή την διαδικασία παρέχοντας γνώσεις και δεξιότητες, αλλά επίσης και ένα σύστημα αξιών στους αυριανούς πολίτες. Η συστηματική υποχρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος που εφαρμόστηκε οριζόντια και χωρίς επαρκή αξιολόγηση την περίοδο των Μνημονίων σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα λάθος στόχευση και πλημμελή οργάνωση, υποβάθμισε την ποιότητα των υπηρεσιών του.

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το κόστος της παιδείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ως κρίσιμη επένδυση για το μέλλον της χώρας με υψηλή προστιθέμενη αξία, ισχυρό κοινωνικό αντίκρισμα, πολλαπλή επίδραση στην οικονομία και στην παραγωγή και αξιακό όφελος για την κοινωνία και την δημοκρατία. Για αυτό προτείνουμε αναπτυξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές με σημαντική και στοχευμένη οικονομική ενίσχυση του συστήματος ώστε μεσοπρόθεσμα η δημόσια δαπάνη να φτάσει τη μέση δαπάνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προβλήματα μαθησιακής υστέρησης που σημειώνονται στην χώρα μας οξύνθηκαν από τις ετερόκλητες αλλά εξίσου αναποτελεσματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Είτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την εμμονή του σε διαδικασίες φαινομενικής αναβάθμισης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση, είτε από την κυβέρνηση της ΝΔ που προωθεί μια σειρά από αλλαγές χωρίς να επιδιώκει την παραμικρή συναίνεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, μαθητές, εκπαιδευτικούς και εν γένει την κοινωνία.

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση. Για αυτό δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε όλες τις προτάσεις μας μετά από ανοιχτή δημόσια συζήτηση και επιδιώκοντας τη μέγιστη δημοκρατική νομιμοποίηση, αναγνωρίζοντας ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστούν σημαντικά και μακροπρόθεσμα οφέλη για την ελληνική κοινωνία. Βασική επιλογή μας είναι η επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας το οποίο ως ανεξάρτητο όργανο θα συμβάλει στην ανάδειξη όλων βασικών προτεραιοτήτων και θα συντονίζει ένα συνεχή εθνικό διάλογο για μεταρρυθμιστική πολιτική στην εκπαίδευση.

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος είναι απαραίτητες και τις προτείνουμε να τεθούν στον δημόσιο διάλογο οι εξής μεταρρυθμίσεις: 

Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη των μαθησιακών κενών και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων. Ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό και ένας διαδραστικός πίνακας με υπολογιστή σε κάθε τάξη.

Εφαρμογή των ευρωπαϊκών δεικτών ποιότητας και άνοιγμα του σχολείου στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη Τέχνη, στην αγωγή υγείας. Στήριξη του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και υπολογιστή ως την Γ’  Γυμνασίου.

Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια βίου μάθησης. Κατοχύρωση επαγγελμάτων και καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και των δομών της. Ασφαλές σχολικό περιβάλλον και υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης ,για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία. Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ ,κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εξωστρεφή Πανεπιστήμια  με σύνδεση με την παραγωγή και την τοπική ανάπτυξη,με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Με αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη. Αναβάθμιση και οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ουσιαστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών του.

Έχουμε πολλά να κάνουμε για μια παιδεία του μέλλοντος. Είναι όμως μονόδρομος και η μεγαλύτερη, η πιο σοβαρή επένδυση για την χώρα, για τα παιδιά μας. Πρέπει να τολμήσουμε.

* Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι υποψήφια Βουλευτής Β’2 Δυτικού Τομέα Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.