Έρχονται νέα καθηκοντολόγια για Συμβούλους Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων

Νέα καθηκοντολόγια έχουν δρομολογηθεί και αναμένονται για Συμβούλους  Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του edweek, αναμένεται το προσεχές δίαστημα και ενόψει της διαδικασίας επιλογής τους η δημοσίευση νέων καθηκοντολογίων για Συμβούλους  Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων.

H επικαιροποίηση των καθηκόντων των στελεχών έχει ανακοινωθεί άλλωστε τόσο από την υπουργό Παιδείας στη Βουλή  όσο και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος είχε δηλώσει ότι η διαδικασία επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης χρειάζεται “σαφέστατη περιγραφή θέσης ευθύνης και προσδιορισμό καθηκόντων”. Η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση έγινε όταν πριν από την πρόσφατη διαδικασία επιλογής των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης  δημοσιεύτηκε  το καθηκοντολόγιό τους.

Θυμίζουμε ότι:

1. Το ισχύον τις 2 τελευταίες δεκαετίες καθηκοντολόγιο των Εκπαιδευτικών καθορίζεται με το ΦΕΚ 1340/2002, πλήν βεβαίως των άρθρων που έχουν αντικατασταθεί ή καταργηθεί.

2. Τον Δεκέμβριο του 2021 το ΥΠΑΙΘ δημοσίευσε την υπουργική απόφαση 170405/ΓΓ1 (Αρ. Φύλλου 6273 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 28 Δεκεμβρίου 2021) με θέμα:

Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των Διευθυντών Εκπαίδευσης  

Έργο των Διευθυντών Εκπαίδευσης 

Οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τη γενική ευθύνη της διοίκησης  και του ελέγχου λειτουργίας των σχολικών μονάδων της  περιοχής ευθύνης τους.

Εποπτεύουν, ελέγχουν, συντονίζουν και καθοδηγούν τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και των  σχολικών μονάδων, των Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.)  και των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων  (Δ.Υ.Ε.Π.) της ευθύνης τους.

Συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Είναι διοικητικοί και πειθαρχικοί προϊστάμενοι των  εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων που υπάγονται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Μετέχουν στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια και συγκροτούν όλες τις προβλεπόμενες επιτροπές  εξετάσεων και παρακολούθησης συντονισμού διδακτέας  ύλης

Παρέχουν οδηγίες στους Διευθυντές/Προϊσταμένους των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) σχετικά με τη διοίκηση και λειτουργία των  σχολείων και των Ε.Κ. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για  καινοτόμες δράσεις και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, αντιμετωπίζουν ενδεχόμενα κρί σιμα προβλήματα, επιλύουν διαφορές, συμβάλλουν στη  σύνθεση ιδεών και απόψεων και αίρουν αμφιβολίες και  αμφισβητήσεις.

Εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των Δ.Υ.Ε.Π., σε  συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις  Εκπαίδευσης, τους συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων, τους προϊσταμένους εκπαιδευτικών θεμάτων και  άλλα στελέχη των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης,  καθώς και τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τις Δ.Υ.Ε.Π., τους διευθυντές/προϊσταμένους ή και τους υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων.

Ενεργούν γενικότερα με γνώμονα την αρχή ότι η  διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να ασκείται όχι μόνο  με την εφαρμογή νομικών διατάξεων και επιστημονικών  αρχών, αλλά και με την αντίληψη της υποχρέωσης για την  εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας. 9. Εξασφαλίζουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία  των σχολικών μονάδων και Ε.Κ.

Δείτε το καθηκοντολόγιο των Διευθυντών Εκπαίδευσης

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Προσοχή
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το edweek.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.