Εκπαιδευτικοί: Εργαστήρι Παιχνιδιών Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης
Εκπαιδευτικοί: Πρόσκληση συμμετοχής σε «Εργαστήρι Παιχνιδιών Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», Σάββατο 24.05.2025
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Θέρμης σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης της Κ. Μακεδονίας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Δήμο Θέρμης καλεί τις/ τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης σε «Εργαστήρι Παιχνιδιών Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».
Η επιμορφωτική συνάντηση θα υλοποιηθεί το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, 09:30-14:00, στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Θέρμης στο Λιβάδι https://maps.app.goo.gl/Ls8AWAttKvjUbAhv8
Θεωρητικό υπόβαθρο και πρόγραμμα της συνάντησης
Σ’ αυτό το εργαστήρι θα δούμε τι είναι τα παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και σε τι μπορεί να διαφέρουν από μια εκπαιδευτική δραστηριότητα. Πώς επιτυγχάνεται η μάθηση μέσα από το παιχνίδι; Πώς δουλεύουμε τα παιχνίδια στην τάξη και πώς στην ύπαιθρο; Τι είναι καλό να αποφεύγουμε;
Θα προσεγγίσουμε τη διαφοροποίηση των παιχνιδιών περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για την φύση από τα παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για την
αειφόρο ανάπτυξη και την αστική οικολογία. Θα γνωρίσουμε την μηχανική των “εκπαιδευτικών” παιχνιδιών, μέσα από το παιχνίδι “Σπλας για την εξοικονόμηση του νερού” που αφορά στην διαχείριση του νερού. Ποιες είναι οι βασικές αρχές ενός “εκπαιδευτικού” παιχνιδιού”; Ποια είναι τα βήματα που κάνουμε, όταν θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα “εκπαιδευτικό” παιχνίδι; Θα δούμε, επίσης, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τη φύση “πειράζοντας” υπάρχοντα δημοφιλή παιχνίδια, όπως “Λαβύρινθο”, “Φιδάκι”, “Μάντεψε ποιός”, “Μέμο”, “Μονόπολη”, “Αποικοί του Κατάν”.
Στο εργαστήρι θα δοκιμάσουμε να σχεδιάσουμε παιχνίδια για την αειφορία και τη φύση και να τα παίξουμε. Θα δούμε τις προκλήσεις μέσα από το βίωμα. Τα θέματα των παιχνιδιών μπορεί να σχετίζονται με την ανακύκλωση και τη διαχείριση των σκουπιδιών, την κλιματική κρίση, τις βιοκαλλιέργειες, αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη. Η επιλογή του θέματος θα γίνει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της ομάδας των συμμετεχόντων/ ουσών εκπαιδευτικών.
Λίγα λόγια για τον εμψυχωτή: Ο Θανάσης Μακρής έχει σπουδάσει οικονομικά, έχει μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής επαγγελματικής ένταξης ανθρώπων από ευάλωτες ομάδες. Είναι εμψυχωτής εργαστηρίων για την Αειφόρα Ανάπτυξη (περιβάλλον, δικαιώματα, διαφορετικότητα, μη βία, ειρήνη, επαγγελματική ένταξη ευάλωτων ομάδων, κυκλική οικονομία, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων και άλλα) και κοινωνική οικονομία. Έχει ασχοληθεί με τη μη τυπική εκπαίδευση και τα παιχνίδια για παραπάνω από 25 χρόνια. Έχει κάνει εικαστικές εκθέσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας στις οποίες πολλές φορές έκανε προγράμματα και παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Έχει σχεδιάσει πολλά βιωματικά και επιτραπέζια παιχνίδια εκ των οποίων έχουν εκδοθεί “Τα πουλιά της Σαμοθράκης” και το “Σπλας για την εξοικονόμηση του νερού”. Σήμερα ασχολείται και με το να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα βιβλία ως διαδικτυακός παλαιοβιβλιοπώλης.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επιμορφωτικής συνάντησης είναι το ακόλουθο:
09.30- 09.45 | Προσέλευση – Εγγραφές |
9.45 – 10.15 | Γνωριμία συμμετεχόντων – Εισαγωγή στα παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης |
10.15 – 10.45 | Παρουσίαση του παιχνιδιού «Σπλας για την εξοικονόμηση του νερού» |
10.45 – 11.45 | Τροποποίηση δημοφιλών παιχνιδιών |
11.45 –12.00 | Διάλειμμα |
12.00 – 12.45 | Σχεδιασμός παιχνιδιού για την αειφορία και την αστική οικολογία |
12.45 – 13.30 | Παίζουμε το παιχνίδι που έχουμε δημιουργήσει |
13.30 – 14.00 | Αναστοχασμός – Κλείσιμο εργαστηρίου |
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την επιμορφωτική συνάντηση μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 στην παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/6ucPdUDGmAufiuiV7
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι 25 εκπαιδευτικοί από τις Διευθύνσεις Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Μετά την παραλαβή και την επεξεργασία των αιτήσεων θα αποσταλεί μήνυμα αποδοχής της αίτησης συμμετοχής στη επιμορφωτική συνάντηση.
Με τη λήξη της επιμορφωτικής συνάντησης θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Όσοι/ -ες οι συμμετέχοντες/ -ουσες επιθυμούν, μπορούν να γευματίσουν σε ταβέρνα του χωριού με προσωπικά τους έξοδα, αρκεί να το δηλώσουν.
Η παραπάνω συνάντηση δεν έχει δαπάνη για το δημόσιο.
Η επιμορφωτική δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.)» με κωδικό ΟΠΣ 6004470, του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.+) και από εθνικούς πόρους.
Διάβασε όλες τις σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Μοιράσου το άρθρο μας
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε. – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them. |