Εκλογές 2023: Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την επιστροφή των δώρων και την αξιολόγηση

Εκλογές 2023: Συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δίνοντας απαντήσεις μεταξύ άλλων σε ερωτήματα για την επιστροφή των δώρων και την αξιολόγηση.

Στην επιστροφή των δώρων και την αξιολόγηση, τις εξετάσεις για την ελληνική Pisa, στην τεχνητή νοημοσύνη και τους διαδραστικούς πίνακες στην εκπαίδευση, στις φοιτητικές εστίες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ 100,3.

Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Για την επιστροφή δώρων

Δημοσιογράφος: Να επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους, το σκέπτεστε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε προβλέψει 500 εκατομμύρια πρόσθετη δαπάνη για τους δημοσίους υπαλλήλους για τον επόμενο χρόνο. Ήδη έχουμε αυξήσει κατά 10% τους μισθούς των γιατρών, των νοσηλευτών και του υγειονομικού  προσωπικού. Το ενιαίο μισθολόγιο που θα μπει σε εφαρμογή 1/1/24 θα είναι μια σημαντική τομή και θα πρέπει να σκεφτούμε αυτά τα χρήματα πώς θα τα επιμερίσουμε.

Τι είπαμε εμείς; Δύο πράγματα. Πρώτον, θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους με παιδιά, θα αυξήσουμε τα οικογενειακά επιδόματα. Αν έχεις ένα παιδί σήμερα έπαιρνες 50 ευρώ, θα πάει στα 70. Αν είχες δύο όμως, έπαιρνες 70 ευρώ. Προσέξτε, ένα 50, δύο 70. Ε, τα 70 θα πάνε στα 120, τα τρία από 120 στα 170 και αναλόγως για αυτούς που έχουν τέσσερα: από 170 στα 220.

Και βέβαια, μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και στις θέσεις ευθύνης. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι τμηματάρχες, οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που τους αναθέτουμε για μια δημόσια διοίκηση η οποία πρέπει να λειτουργεί καλά, αμείβονται σχετικά λίγο σε σχέση με ομολόγους τους. Άρα, θα πρέπει να σκεφτούμε αυτά τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας πώς θα τα κατανείμουμε. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μου.

Για την αξιολόγηση και την “ελληνική Pisa”

Δημοσιογράφος: Θα επιμείνετε στην αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν κάνω βήμα πίσω από την αξιολόγηση, παντού. Μου κάνει πολύ εντύπωση ότι η αντιπολίτευση συλλήβδην -γι’ αυτό και λέω ότι σε πολλά ζητήματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά- είναι απέναντι στην αξιολόγηση. Όπως είναι απέναντι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μας. Είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταργήσει. Όπως συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί και κάποιοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι απέναντι στις εξετάσεις της  PISA, τις ελληνικές εξετάσεις της PISA που είναι τόσο σημαντικές. Μιλάμε για 600 σχολεία.

Δημοσιογράφος: Και προτρέπουν τους γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και οι γονείς τα στέλνουν. Τα στέλνουν γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτές οι εξετάσεις είναι απολύτως διαγνωστικές. Γίνονται σε 600 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Μας δίνουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Και βλέπετε ότι συλλήβδην η κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι απέναντι σε όλα αυτά. Για αυτό και λέω συχνά -για να πάμε και λίγο στα πιο πολιτικά- ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Δηλαδή, μόνο αυτοί οι οποίοι αισθάνονται ότι είναι όμοροι μπορούν να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Παπανδρέου και να γυρνάνε την πολιτική συζήτηση 45 χρόνια πίσω. Γιατί δεν έχουν να μας πουν τίποτα απολύτως για το μέλλον.

Για την τεχνητή νοημοσύνη και τους διαδραστικούς πίνακες στην εκπαίδευση

Δημοσιογράφος: Έπρεπε να υπάρξει αυτοτελής συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάγκη που ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξουμε το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος. Τώρα, γρήγορα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μιας και μιλάτε για το εκπαιδευτικό σύστημα, θα σας πω μια εμπειρία που ήταν πάρα πολύ δυνατή για εμένα. Πήγα και είδα τους πρώτους καινούργιους διαδραστικούς πίνακες. Και είδα ένα τελείως διαφορετικό μάθημα. Δηλαδή, σκεφτείτε τώρα, κάνεις μάθημα ιστορίας, ανεβαίνει το παιδί στον διαδραστικό πίνακα και έχει ένα μοντέλο της Ακρόπολης και μπορεί να περιηγηθεί μέσα στην ίδια την Ακρόπολη, να απαντήσει σε ερωτήσεις ή σε ένα διαγώνισμα φυσικής να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις. Μιλάμε για ένα άλλο μάθημα.

Δημοσιογράφος: Και αυτό καταργεί ένα βιβλίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Μιλάμε για επανάσταση και για τους εκπαιδευτικούς. Βλέπετε τα μάτια των παιδιών και ανοίγουν από ενθουσιασμό. Αυτή είναι η εκπαίδευση του μέλλοντος. Εμείς θα βάλουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες, από την Ε’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου. Έδωσα ήδη το «οκ» μου στην αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να προσθέσουμε πίνακες από το νηπιαγωγείο, να καλύψουμε όλη τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό είναι το μέλλον. Δεν είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα -να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις ή να αυξήσουμε τους μισθούς- είναι μια. Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται αυτό. Στην υγεία χρειάζεται, ας πούμε, και αυτό. Αλλά είναι μια τόσο ξεπερασμένη λογική αυτή που πραγματικά αναρωτιέμαι, συχνά, αν πολλά κόμματα τα οποία συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, καταλαβαίνουν πόσο περίπλοκος είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

Για τις φοιτητικές εστίες

Δημοσιογράφος: Θα είστε πιο τολμηροί αν κερδίσετε στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα;

Κυριάκος Μητσοτάκης:  Έχουμε τα ΣΔΙΤ, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Να δώσω παράδειγμα, τις φοιτητικές εστίες, περίπου 10.000 εστίες, σε τρία με 4 χρόνια για πέντε πανεπιστήμια, που θα είναι σημαντική ανάσα για τους φοιτητές μας, όπως και η αύξηση του επιδόματος ενοικίου, ειδικά αν δύο παιδιά συγκατοικήσουν. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Βασική μας διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πως αντιλαμβανόμαστε στο ρόλο του κράτους. Βλέπετε τα τοπικά νομίσματα που ήρθαν στην επικαιρότητα. Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία, την επιχειρηματικότητα.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.