Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Ξεκινά η επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών σε τρεις φάσεις

Τέλος Μαΐου ξεκινά η επιμόρφωση του συνόλου των εκπαιδευτικών στις δεξιότητες μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

Πρόκειται για επιμόρφωση περίπου 75.000 εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας και ο στόχος είναι η ετοιμότητα αξιοποίησης, του επιμορφωτικού/υποστηρικτικού υλικού που θα εκπονηθεί στο πλαίσιο της δράσης.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης περιλαμβάνει τρεις φάσεις υλοποίησης:

Πρώτη φάση: Σύσταση μητρώου εκπονητών / επιμορφωτών.

Δεύτερη φάση: Παραγωγή βιντεομαθημάτων, που καλύπτουν όλες τις θεματικές ενότητες (ενδεικτικά: δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία, ευ ζην, κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη, περιβάλλον) και αφορούν υποδειγματικές διδασκαλίες ώστε να είναι διαθέσιμες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τρίτη φάση: Οι επιμορφωτές που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο θα επιμορφώσουν περίπου 75.000 εκπαιδευτικούς. Μετά τη σύγχρονη εκπαίδευση, οι επιμορφούμενοι πρόκειται να επιμορφωθούν ασύγχρονα μέσω mooc και να αξιολογηθούν μέσω των ερωτήσεων αξιολόγησης.

Κατά το σχολικό έτος 2020-2021, πραγματοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε 218 σχολικές μονάδες και πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς που ενεπλάκησαν.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που έρχονται να αντικαταστήσουν τη Θεματική Εβδομάδα, που αφορούσε μόνο τα γυμνάσια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κεντρικός στόχος του είναι «οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα)».

Τέσσερις θα είναι οι βασικοί θεματικοί κύκλοι των Εργαστηρίων: «Ζω καλύτερα», «Φροντίζω το περιβάλλον», «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ» και «Δημιουργώ και Καινοτομώ».

Αναλυτικότερα, οι θεματικοί κύκλοι και οι επιμέρους θεματικές τους, όπως τις ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, θα είναι:

1. «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην»: Αυτομέριμνα και πρόληψη, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, πρόληψη εξαρτήσεων οδική ασφάλεια, διατροφή, ψυχική υγεία.

2. «Φροντίζω το περιβάλλον»: Κλιματική αλλαγή, οικολογική συνείδηση, αειφόρος ανάπτυξη, φυσικές καταστροφές, παγκόσμια και τοπική κληρονομιά.

3. «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη»: Ανθρώπινα δικαιώματα, εθελοντισμός, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα.

4. «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία»: Δράσεις δημιουργικότητας και καινοτομίας, νεανική επιχειρηματικότητα, ρομποτική, STEM/STEAM, νέες τεχνολογίες, «γνωρίζω τα επαγγέλματα».

newspedia.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε κάθε σχολείο από Σεπτέμβρη

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.