ΔΗΣΥ: Να μη σταματήσουν λόγω εκλογών όσα αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών

Το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει εξαίρεση, ώστε να μη σταματήσουν λόγω εκλογών οι διαδικασίες που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών, ζητά με ανακοίνωσή της  η Δημοκρατική Συνεργασία Π.Ε.

Κατ’ εξαίρεση συνέχιση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών

Με τον ν. 5043/2023 από τους περιορισμούς, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, του άρθρου 28 του ν.2190/1994 εξαιρέθηκαν οι ενέργειες που απαιτούνται για την έκδοση των τελικών πινάκων των τεσσάρων (4) προκηρύξεων ειδικής αγωγής (2ΕΑ-5ΕΑ/2022), οι ενέργειες για την έκδοση προσωρινών αποτελεσμάτων των προκηρύξεων Γενικής Παιδείας και Εκπαίδευσης (1ΓΕ-2ΓΕ) του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και η έκδοση πράξεων που αφορούν στους διορισμούς εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του Ν.2190/1994, κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, εκτός από την έκδοση πράξεων που αφορούν στον διορισμό ή πρόσληψη -που αφορά η παραπάνω ρύθμιση εξαίρεσης του ν.5043/2023- απαγορεύεται και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών και νομικών προσώπων, εκτός από τις πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας και αργίας, καθώς και τις πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση.

Στην παρ. 2 αναφέρεται, επίσης, ότι διαδικασίες σχετικές με τις μη επιτρεπόμενες υπηρεσιακές μεταβολές, οι οποίες είχαν ήδη κινηθεί κατά την προκήρυξη των εκλογών, διακόπτονται. Με την παρ. 4 του άρθρου 28 του Ν.2190/1994 επιτρέπονται υπηρεσιακές μεταβολές σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες της υπηρεσίας.

Για κάθε μεταβολή απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη τριμελούς επιτροπής που αποτελείται από τον αρχαιότερο Σύμβουλο της Επικρατείας και τους δύο αρχαιότερους παρέδρους του ίδιου δικαστηρίου. Η επιτροπή αυτή συγκροτείται με πράξη του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας την επομένη της προκήρυξης των εκλογών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είχε ακολουθηθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, κατά την έναρξη του διδακτικού έτους, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας, για τη διενέργεια αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και την πρόσληψη αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών, όπου και εκδόθηκε η γνωμοδότηση 40/2015 της Επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2019, κατόπιν της σχετικής έγκρισης (Γνωμοδότηση 101/2019) από την Επιτροπή του άρθρου 28 παρ. 4 του ν.2190/1994 συνεχίστηκε κανονικά η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών των υποψήφιων εκπαιδευτικών κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ των 4ΕA/2019 και 5ΕΑ/2019 Προκηρύξεων του ΑΣΕΠ αντίστοιχα.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στις 21 Μαΐου 2023, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αποστείλει σχετικό αίτημα εξαίρεσης, ανάλογο με τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διαδικασίες από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών (αποσπάσεις, οριστικές τοποθετήσεις, βελτιώσεις θέσεων κλπ) και, συνακόλουθα, στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.