Επιδημιολόγοι για σχολεία: Να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά – Τι θα γίνει με γυμνάσια και λύκεια

Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων την νέα χρονιά.

Όμως λόγω του γεγονότος ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος η άποψη να υπάρξει μικρή αναβολή στο άνοιγμά τους.

Δηλαδή να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7, όπως αρχικά ήταν καθορισμένο, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την επιστροφή των οικογενειών από τις διακοπές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, με φόντο την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η εικόνα της επιδημίας μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει δραματικά».

Τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν σε δύο φάσεις.

«Του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα. Το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους», είπε, συγκεκριμένα, ο καθηγητής μιλώντας εχθές το βράδυ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΙ και της ΕΡΤNews.

Αριθμός παιδιών – εκπαιδευτικών – τάξεων

Αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών, ο κος Μαγιορκίνης έκανε λόγο για πολύπλοκη απάντηση, καθώς «δεν είναι εύκολο να πεις βάζω περισσότερες τάξεις, άρα χρησιμοποιώ περισσότερους εκπαιδευτικούς, άρα δημιουργώ περισσότερες εστίες». «Είναι πολύ πιο πολύπλοκο το μοντέλο των σχολείων από άλλα μοντέλα που αφορούν πχ χώρους εστίασης», επεσήμανε.

«Υπάρχουν πολλά επιδημιολογικά μοντέλα που λένε ότι δεν έχουμε μεγάλο κέρδος μικραίνοντας τις τάξεις και αυξάνοντας τον αριθμό των τάξεων», τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

«Όταν κάναμε το εκ περιτροπής τα μισά παιδιά ήταν σπίτι τους. Είχαμε μισό χρόνο που ερχόντουσαν σε επαφή. Δεν ήταν ότι βρισκόντουσαν σε άλλες τάξεις και ερχόντουσαν σε επαφή», υπογράμμισε ο κος Μαγιορκίνης και συνέχισε λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι τελείως διαφορετικό από την εκ περιτροπής διδασκαλία.

«Υπάρχουν κιόλας πολλές δημοσιεύσεις οι οποίες λένε ότι δεν έχεις κέρδος εκπαιδευτικό μικραίνοντας τις τάξεις κάτω από τα 25 παιδιά», συμπλήρωσε παράλληλα.

Για το διπλασιασμό των αιθουσών, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «δεν μειώνονται όλες οι αποστάσεις, μειώνεται μόνο η απόσταση που έχεις με το διπλανό σου», ενώ ο παράγοντας της αερογενούς μετάδοσης δεν αλλάζει είτε έχεις 15 παιδιά σε μία τάξη είτε 25. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δείχνουν μεγάλη διαφορά, είπε ακόμα.

Κατά τον καθηγητή, αν υπάρξουν διπλάσιοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία θα που άλλοι τόσοι άνθρωποι στο ίδιο επιδημικό μοντέλο, άρα θα υπάρξει αντίστοιχα και αύξηση κινδύνου.

«Δεν είναι απλό το σενάριο για τη μείωση των μαθητών και την αύξηση των τάξεων», είπε.

Χρήσης μάσκας

Τέλος σε ότι αφορά τη χρήσης μάσκα  ανέφερε ότι «θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού. Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική».

Θυμίζουμε ότι  η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.

Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

 

              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.