Διευθυντές σχολείων: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη διαδικασία των συνεντεύξεων

Λήγει τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων μετά την παράταση που δόθηκε με την υπ. αριθμ. πρωτ. Φ.361.22/9/159628/Ε3 Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων  Νίκης Κεραμέως, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 6711/23-12-2022

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής  πρέπει, σύμφωνα με την σχετική Υ.Α., εντός 10 ημερών, δηλαδή, το αργότερο έως 19 Ιανουαρίου να ανακοινώσουν τους Πίνακες Δεκτών και Μη δεκτών υποψηφίων.Ακολουθούν οι ενστάσεις και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας οι τελικοί “Πίνακες δεκτών και μη δεκτών υποψηφιοτήτων” ανακοινώνονται 26 Ιανουαρίου.

Ακολουθεί η διαδικασία για τη μοριοδότηση και η έκδοση των προσωρινών  πινάκων μοριοδότησης, οι ενστάσεις επ΄αυτών από τους υποψήφιους διευθυντές και η έκδοση της τελικής μοριοδότησης.

Ακολουθούν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών και η έκδοση των τελικών αξιολογικών πινάκων!

Τι λέει η νομοθεσία

Άρθρο 3 (Υ.Α. “Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων” – ΦΕΚ 6141/3-12-2022)

Πίνακας δεκτών και μη δεκτών υποψηφιοτήτων

1. Τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής, σε συνεδρίασή τους που πραγματοποιείται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων και με τη συγκρότηση που προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 37 του ν. 4823/2021, επιλέγουν τους υποψηφίους που έχουν τα τυπικά προσόντα για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων και καταρτίζουν τους σχετικούς πίνακες δεκτών και μη δεκτών υποψηφίων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι πίνακες δεκτών υποψηφίων καταρτίζονται κατά αλφαβητική σειρά. Στους πίνακες μη δεκτών υποψηφίων δεν αναγράφεται το ονοματεπώνυμο των υποψήφιων αλλά μόνο ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης υποψηφιότητας, καθώς και η αιτιολογία της απόρριψής της. Τα συμβούλια κοινοποιούν τους πίνακες στο Τμήμα Προσωπικού της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, το οποίο μεριμνά για την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

2. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν έγγραφη ένσταση κατά των πινάκων μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την επόμενη της ανάρτησής τους. Οι ενστάσεις υποβάλλονται μέσω της ίδιας ειδικής εφαρμογής υποβολής αιτήσεων.3. Μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή τους, τα συμβούλια αποφαίνονται αιτιολογημένα για τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζουν τους πίνακες και ενημερώνουν σχετικά τους ενδιαφερομένους με τη διαδικασία του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1.

Πότε θα γίνουν οι συνεντεύξεις
Έρχονται συνεντεύξεις πριν από τις εκλογές;

Σύμφωνα με πληροφορίες του fresh -education.gr γρήγορες διαδικασίες για την επιλογή των νέων διευθυντών σχολείων θέλει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μοριοδότηση και συνεντεύξεις πρέπει να τελειώσουν πριν από τις εκλογές.

Στις προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ είναι να τελειώσει η διαδικασία με τους νέους διευθυντές σχολείων πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες το πιο πιθανό σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν αρχές Απριλίου.  Με λίγα λόγια η διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων θα πρέπει να τελειώσει πριν από την προεκλογική περίοδο, περίπου αρχές Μαρτίου.Την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θα προσπαθήσει να καθορίσει σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το παραπάνω χρονοδιάγραμμα.

Η επιλογή διευθυντών σχολείων είναι ένας στόχος πολύ σημαντικός για το Υπουργείο Παιδείας που πάση θυσία θα πρέπει να  πραγματοποιηθεί εντός τετραετίας. Αν επιχειρηθεί η επίτευξη ενός τέτοιου χρονοδιαγράμματος, ο όγκος εργασίας που θα πέσει στα συμβούλια επιλογής, ειδικά σε μεγάλες διευθύνσεις εκπαίδευσης που έχουν 300 και 500 αιτήσεις υποψήφιων, θα είναι τεράστιος και οι διαδικασίες fast track

Συνεντεύξεις μετά τις εκλογές;

Όλα δείχνουν ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο και οι δεύτερες το Μάϊο.

“Η διάλυση της Βουλής για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο πρέπει να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου“, δήλωσε  πρόσφατα στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.Αν οι εκλογές γίνουν αρχές Απριλίου, ίσως η διαδικασία επιλογής νέων διευθυντών να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί καθώς βάσει Νόμου απαγορεύονται οι όποιες υπηρεσιακές μεταβολές 40 ημέρες πριν και 40 ημέρες μετά τις εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία των συνεντεύξεων δεν μπορεί να αρχίσει νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου του 2023 και σίγουρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιουλίου στην καλύτερη περίπτωση.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.