Αξιολόγηση σχολείων: Νέα σχέδια δράσης από το ΙΕΠ με επισημάνσεις και προτάσεις σχεδιασμού

Σχέδια Δράσης: Έναν νέο οδηγό – παρουσίαση με επισημάνσεις και  προτάσεις σχεδιασμού για το Συλλογικό  Προγραμματισμό  – Εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση του έργου των Σχολικών Μονάδων δημοσίευσε  το ΙΕΠ.

Η αξιολόγηση του έργου των σχολικών μονάδων, με όρους εσωτερικών, συλλογικών
διαδικασιών, είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία ανίχνευσης, καταγραφής και
αναστοχασμού. Η διαδικασία αυτή βασίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες:

1. Καταγραφή των στοιχείων της σχολικής μονάδας που:

• λειτουργούν θετικά για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου

• χρήζουν βελτίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς και τις δυνατότητες που παρέχονται από το ευρύτερο πλαίσιο.

2. Υλοποίηση Σχεδίων Δράσης που αποσκοπούν:

• στη βελτίωση τομέων του εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που η ίδια η σχολική μονάδα έχει θέσει,

• στην παγίωση των καλών πρακτικών και των αποτελεσματικών διαδικασιών υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εφόσον η σχολική μονάδα θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό έργο υλοποιείται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Τα Σχέδια Δράσης που αποσκοπούν στη βελτίωση του έργου της σχολικής μονάδας, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι κεντρικά προκαθορισμένα. Το θεωρητικό πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες (γεωγραφικές, πολιτισμικές, κοινωνικοοικονομικές) των επιμέρους σχολικών μονάδων της χώρας καθιστούν ασύμβατη την επιβολή Σχεδίων Δράσης από πάνω προς τα κάτω, αντίθετα, καθιστούν απαραίτητη την συλλογική-συμμετοχική δράση των μελών της σχολικής κοινότητας βάσει των δυνατοτήτων, των αναγκών, αλλά κυρίως των ιδιαιτεροτήτων της κάθε σχολικής μονάδας. Ωστόσο, είναι αναγκαίο και σκόπιμο οι Δράσεις βελτίωσης να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

➢ να αφορούν – να έχουν αντίκτυπο – σε ευρύτερα σύνολα: ολόκληρες τάξεις– ομάδες εκπαιδευτικών/μαθητών-τριών – σύνολο της σχολικής κοινότητας

➢ να έχουν ευρύτερη στόχευση στην αποτελεσματική λειτουργία των επιμέρους δομών, στην υιοθέτηση καλών πρακτικών, δημιουργικών σχέσεων, κ.λπ.

Στο παρόν εγχειρίδιο παρατίθενται προτάσεις σχεδιασμού των Δράσεων βελτίωσης ανά
άξονα και, όπου χρειάζεται, ανά βαθμίδα.

Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές και ως τέτοιες δεν συνίσταται να λειτουργήσουν ως “πρότυπα” Σχεδίων Δράσης, παρά μόνο ως κείμενα εργασίας, από τα οποία μπορούν να αντληθούν επιμέρους ιδέες σχεδιασμού και αποτύπωσης Δράσεων βελτίωσης. ‘’Προτεινόμενα Σχέδια Δράσης‘’ θα αναδειχθούν από τις ίδιες τις σχολικές μονάδες στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους εφαρμογής του θεσμού. Οι προτάσεις τους, όπως διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας με τους Σ.Ε.Ε. Παιδαγωγικής Ευθύνης, θα διαμορφώσουν μια Τράπεζα Καλών Πρακτικών, η οποία θα βασίζεται στο έργο και την εμπειρία των εκπαιδευτικών της σχολικής πράξης.

Στο Παράρτημα παρατίθενται τρεις (03) ενδεικτικά συμπληρωμένες Φόρμες Αποτύπωσης των Σχεδίων Δράσης.

Τι είναι τελικά το Σχέδιο Δράσης;

Το Σχέδιο Δράσης πρέπει να:

είναι ένα εύχρηστο εργαλείο, συγκεκριμένο και σαφές, το οποίο να καθοδηγεί την Ομάδα και γενικότερα τη σχολική μονάδα ως προς τον τρόπο και την πορεία για τη βελτίωση του άξονα που έχει επιλεγεί, καθώς και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

βασίζεται σε:

  • σε σαφείς και εφικτούς στόχους
  • σε ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα
  • σε διαθέσιμους πόρους
  • σε σαφώς καταγεγραμμένες ενέργειες και ρόλους για τους εμπλεκομένους
  • στην αξιοποίηση των ικανοτήτων και την εξειδίκευση των μελών της Ομάδας

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

   Ακολούθησε το edweek.gr στο Google News
Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.