Άνοιγμα Σχολείων: Τέλος Αυγούστου το υγειονομικό πρωτόκολλο – Τι λένε οι ειδικοί

Στα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύσει σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Tα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποφασίσει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας τα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για τα μέτρα στα σχολεία θα παρθεί στα τέλη του Αυγούστου.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις θέλουν ένα από τα σενάρια που έχουν προταχθεί να είναι η σύσταση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για χρήση μάσκας και διενέργεια test, μέθοδος που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.

«Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών τις οποίες τηρούμε πιστά για αυτό και εως τωρα έχουμε παει καλά οσον αφορα τη διασπορά τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το τι θα ισχύσει» επισημαίνει σχετικά ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Η λογική στα σχολεία θα είναι να πάμε σε όσο δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, προεξοφλώντας την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με το Υπ. Παιδείας και τους ειδικούς για τις αποφάσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Διαφωνούν οι ειδικοί

Την ίδια ώρα οι ειδικοί φαίνεται να έχουν μία διαφωνία σχετικά με την χρήση μάσκας στα σχολεία, καθώς κάποιοι πιστεύουν πως πρέπει να παραταθεί η υποχρεωτικότητά της, ενώ άλλοι θεωρούν πως ήρθε η ώρα οι μαθητές να τις βγάλουν.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, θεωρεί πως οι μαθητές θα προστατευθούν καλύτερα από την Κένταυρος φορώντας τις μάσκες τους και κάνοντας self test μία φορά την εβδομάδα.

Αντίθετη γνώμη έχει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος πιστεύει πως δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για χρήση της μάσκας.

«Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σε δηλώσεις του στο Mega, εμφανίστηκε καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για μία πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. «Τρεις εβδομάδες πριν είχαμε καθημερινά 400 εισαγωγές από κορονοϊό στα νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα είχαμε 260, και αναμένουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες», είπε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τη δική της άποψη κατέθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τονίζοντας ότι «αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι τώρα, θα αξιολογηθούν από την επιτροπή λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία οι δείκτες. Αν τα κρούσματα είναι έτσι, δε νομίζω ότι χρειάζεται τα παιδάκια να πάνε με μάσκα στο σχολείο».

Τέλος, η  καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τονίζει ότι «η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων»

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Με «ατομική ευθύνη» η επιστροφή στα σχολεία μαθητών και εκπαιδευτικών

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.