Το τσίρλιντιγνκ μπαίνει στα ελληνικά σχολεία και “σπάει” τις προκαταλήψεις (εγκύκλιος)

Ανακοινώθηκε επισήμως η υπογραφή της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία εγκρίνεται το “άνοιγμα” των σχολείων στο τσίρλιντινγκ.

Η εγκύκλιος επί της ουσίας επιτρέπει την άδεια εισόδου επιλεγμένων εκπροσώπων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ.) σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021 με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και την εξοικείωσή τους με το εν λόγω σπορ.

  • Η εγκύκλιος είναι διαθέσιμη,  εδώ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:

«ΘΕΜΑ: Έγκριση άδειας εισόδου επιλεγμένων εκπροσώπων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ.) σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2020-2021.

ΣΧΕΤ: α. Το με αριθμ. πρωτ. 62202/Δ5/25.05.2020 έγγραφο με θέμα: «Προγραμματισμός Αδειών Εισόδου σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) yia το σχολικό έτος 2020-2021» β. Το με αριθμ. πρωτ. 469/30.06.2020 αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (με αριθμ. πρωτ. εισερχ. εγγρ. ΥΠΑΙΘ 83431/Δ5/01.07.2020)

Σε συνέχεια του (α) σχετικού εγγράφου, η Ελληνική Ομοσπονδία Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού απέστειλε το ανωτέρω (β) αίτημα για έγκριση άδειας εισόδου επιλεγμένων εκπροσώπων του αθλήματος.

Η Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο διάδοσης του αθλητικού πνεύματος και της ενασχόλησης των νέων παιδιών με τον αθλητισμό, εγκρίνει την άδεια εισόδου σε σχολικές μονάδες της Π/Θμιας και της Δ/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021 στους προτεινόμενους εκπροσώπους της Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ., οι οποίοι αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα, όπως απεστάλη από την οικεία Ομοσπονδία, εφόσον πληρούνται οι ως κάτω αναφερόμενες προϋποθέσεις».

α) Οι επισκέψεις των επιλεγμένων εκπροσώπων θα υλοποιούνται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, μετά από συνεννόηση με τους εκάστοτε Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων Διδασκόντων και ενημέρωση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ11, Φυσικής Αγωγής.
β) Κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων/δραστηριοτήτων είναι υποχρεωτικό να παρίσταται εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, ορισμένος από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας.
γ) Σε περίπτωση συμμετοχής των μαθητών/τριών σε αθλητικές πρακτικές δραστηριότητες απαιτείται:

  • Έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) και
  • Ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων με ευθύνη των οποίων θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές.

δ) Κατά την διάρκεια των ενημερώσεων δεν επιτρέπεται η προώθηση, προβολή, διάθεση ή διανομή υλικού που αφορά στην άμεση ή έμμεση διαφήμιση εμπορικού προϊόντος ή προϊόντος παροχής υπηρεσιών, καθώς και η λήψη στιγμιότυπων (βιντεοσκόπηση – φωτογράφιση – ηχογράφηση) των μαθητών/τριών.

Πολλοί είδαν αρνητικά την εξέλιξη, κρίνοντας ότι τα σχολεία θα γεμίσουν “μαζορέτες”, ενώ άλλοι έσπευσαν να σχολιάσουν ότι το Υπουργείο Παιδείας “κόβει” ώρες από άλλα ουσιαστικά μαθήματα (όπως τα καλλιτεχνικά, η Βιολογία ή η Κοινωνιολογία) για να τις συμπληρώσει με κάτι “ανούσιο”. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει έντονο το στοιχείο της παραπληροφόρησης: Tο τσίρλιντινγκ δεν θα αντικαταστήσει κάποιο άλλο μάθημα καθώς η παρουσίασή του θα γίνει με τη μορφή ενημερώσεων που θα επικεντρώνονται στην ιστορία, τον τρόπο διεξαγωγής και τους κανονισμούς του (προαιρετικά μπορεί να υπάρξει επίδειξη κάποιων ασκήσεων).

Ως προς το πόσο “ανούσιο” μπορεί να θεωρηθεί, πρέπει να σημειωθεί ότι το τσίρλιντινγκ συνδυάζει την άσκηση, την τεχνική και τον χορό (όπως ακριβώς κάνει η ρυθμική γυμναστική). Επικεντρώνεται στην ομαδικότητα και στοχεύει στην καταπολέμηση του bullying, δεδομένου ότι είναι ένα σπορ, στο οποίο δεν χωρούν διακρίσεις.

Το News 24/7 επικοινώνησε με τη γενική γραμματέα της Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ. κα. Ευαγγελία Κρητικού, η οποία ανέδειξε τις διεθνώς αναγνωρισμένες διαστάσεις του παρεξηγημένου αθλήματος και θέλησε να “σπάσει” τις προκαταλήψεις που το συνδέει με καθαρά ψυχαγωγικούς σκοπούς:

Πώς σας ακούστηκε η υπογραφή της εγκυκλίου;

«Ήταν αναμενόμενο. Από τη στιγμή που το άθλημα έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση έχει τα ίδια “δικαιώματα” και με τα υπόλοιπα αθλήματα. Όλα τα αθλήματα πανελληνίως μπορούν να μπαίνουν στα σχολεία με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας σε συγκεκριμένα άτομα που δίνουν οι ομοσπονδίες για ενημέρωση των μαθητών. Ήταν κάτι το οποίο περιμέναμε.»

Τι αλλαγές φέρνει η εξέλιξη αυτή;

«Το πιο σημαντικό είναι ότι μας δίνεται η ευκαιρία να εξηγήσουμε σε πρώτη φάση τα παιδιά τι πραγματικά είναι το τσίρλιντινγκ. Ο λόγος που θα μπούμε στα σχολεία όπως και τα υπόλοιπα αθλήματα, με τα οποία λίγο-πολύ είναι εξοικειωμένα τα παιδιά, είναι για να τους παρουσιάσουμε τις δυναμικές και τους στόχους του αθλήματος, να τους το περιγράψουμε, να τους δείξουμε κάποιες ασκήσεις και κινήσεις.»

Μιλήστε μου για τις δυναμικές αυτές. Τι απαντάτε σε όσους έχουν μια εσφαλμένη αντίληψη για το τσίρλιντιγνκ και ίσως το θεωρούν “ανάλαφρο”.

«Δυστυχώς αυτή η εσφαλμένη αντίληψη προκύπτει επειδή πολλοί συγκρίνουν ή ταυτίζουν το τσίρλιντινγκ με την ψυχαγωγία στα γήπεδα. Ίσως να μένουν στην εικόνα επειδή οι κοπέλες που χορεύουν στα γήπεδα κρατάνε πομ πομ στα χέρια. Το άθλημά μας όμως έχει σαν όργανο το πομ, όπως αντίστοιχα η ρυθμική έχει το στεφάνι ή την κορδέλα. Αυτά τα πομ πομ δεν είναι διακοσμητικά: οι αθλητές μας βαθμολογούνται από το πώς τα κρατούν, αν λυγίζουν τον καρπό κ.ο.κ. Προϋποθέτει τεχνική η χρήση τους. Επειδή λοιπόν υπάρχει αυτή η ταύτιση, οι περισσότεροι νομίζουν ότι το “ψυχαγωγικό” τσίρλιντινγκ με το άθλημα είναι το ίδιο και το αυτό. Στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικό αυτό που γίνεται στα γήπεδα με το άθλημα του τσίρλιντινγκ που αφορά παιδιά τεσσάρων ετών και πάνω.

Ως προς τις δυναμικές θεωρώ ότι είναι το πιο “μοντέρνο” άθλημα σήμερα, καθώς στα νέα παιδιά ο χορός και η άσκηση έχουν ενωθεί. Και ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχει σωματότυπο. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως σωματότυπου. Όλοι έχουν θέση στην ομάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι από τα αθλήματα που τάσσονται ανοιχτά κατά του bullying γιατί δεν κάνει διακρίσεις.»

Ποιες άλλες παρερμηνεύσεις υπάρχουν;

«Τώρα που ανακοινώθηκε η υπογραφή της εγκυκλίου, είδαμε άρθρα να αναφέρουν πως το τσίρλιντιγνκ θα αντικαταστήσει κάποια μαθήματα. Κάποιοι έχουν παρερμηνεύσει τελείως το γεγονός. Η εγκύκλιος μάς δίνει την άδεια να μπούμε στα σχολεία και να παρουσιάσουμε το άθλημά μας. Την άδεια αυτήν την έχουν πάρει όλα τα αθλήματα στην Ελλάδα.

Αυτό που επίσης έχει παρατηρηθεί κατά κόρον είναι η χρήση από πολλά μέσα ενημέρωσης φωτογραφιών που δεν ανταποκρίνονται στο άθλημά μας, με κοπέλες που χορεύουν στα γήπεδα, που συνήθως αποτυπώνονται σε προκλητικές στάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει  προσβλητικό για τα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα. Δεν γίνεται να παρουσιάζεται έτσι ένα σπορ που είναι αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και που εγκρίθηκε για ολυμπιακό άθλημα. Αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να μπει και στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι το τσίρλιντινγκ διδάσκεται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ειδικά στις ΗΠΑ που είναι πανεπιστημιακό άθλημα. Οι αθλητές του παίρνουν υποτροφίες.»

Μιλήστε μου για την Ελληνική Ομοσπονδία Τσίρλιντινγκ και το έργο της.

«Η Ομοσπονδία μας ιδρύθηκε επισήμως στις 12 Μαΐου 2017. Συνεργαζόμαστε με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία ενώ το 2018 διοργανώσαμε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ζευγαριών στην Αθήνα.

Για το 2022  έχουμε αναλάβει τις διοργανώσεις του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Τσίρλιντινγκ, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο οποίο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περί τους 4.000 αθλητές από όλη την Ευρώπη καθώς και του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος από την FISU που θα λάβει χώρα στην Κρήτη. Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει και στην Ελλάδα να παίρνουμε τις πρώτες μας υποτροφίες από το Γαλλικό Κολλέγιο Ελλάδας IDEF.»

Λίγα λόγια για το τσίρλιντινγκ

Το τσίρλιντινγκ είναι ένα άθλημα που περιλαμβάνει γυμναστική και πολύ χορό, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες ανεξαρτήτως ταλέντου ή ικανοτήτων. Επικεντρώνεται στην διασκέδαση και στην δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των παιδιών, ώστε να καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα και η αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων.

Αναγνωρίστηκε επισήμως ως άθλημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στις 3 Ιουνίου του 2019. Το 2017 αναγνωρίστηκε ως ολυμπιακό άθλημα.

To άθλημα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Cheerleading και Performance Cheer. Τα αγωνίσματά του είναι τα ακόλουθα:

– Ομαδικό Cheerleading all girls (μόνο κορίτσια)

– Ομαδικό Cheerleading goed  (μικτό)

– Ομαδικό Cheer Freestyle pom

– Ομαδικό Cheer Hip Hop

– Ομαδικό Cheer Jazz

– Ζευγάρι Cheer Freestyle pom

– Ζευγάρι Cheer Hip Hop

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας για το “άνοιγμα” των σχολείων στο άθλημα, οι επισκέψεις-ενημερώσεις των επιλεγμένων εκπροσώπων της Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ. θα υλοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, μετά από συνεννόηση με τους εκάστοτε Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων Διδασκόντων και ενημέρωση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ11, Φυσικής Αγωγής.

Πηγή: News247.gr

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.