Σ. Πέτσας | Παράταση μέτρων και μετά τις 7 Δεκεμβρίου – Υπό εξέταση για τα σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά προεξόφλησε ότι τα μέτρα θα πάρουν παράταση και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ για τα σχολεία απέφυγε να τοποθετεί.

Φαίνεται ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την άρση του lockdown παρά τις κυβερνητικές  τοποθετήσεις ότι προτεραιότητα ήταν το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,  δήλωσε σήμερα το πρωί στο Mega ότι το όλο θέμα φαίνεται να είναι υπό επανεξέταση.

Κατ’ αρχάς ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι πλέον βασικό σενάριο είναι η παράταση των υφιστάμενων μέτρων και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, καθώς οι αντοχές της επιδημίας του κορωνοϊού είναι μεγάλες –πάνω από 2.000 ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, 111 νεκροί την Τρίτη και σχεδόν 600 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Και είναι απολύτως λογικό.

Ερωτηθείς όμως για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν. Παρέπεμψε δε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τα λεγόμενα, λοιπόν, του κ. Πέτσα φαίνεται ότι είναι ακόμα υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν διάφορες δραστηριότητες (σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση). Ο ίδιος πάντως άφησε «παράθυρο» να βγουν από το λουκέτο σύντομα τα κομμωτήρια!

Το άνοιγμα ή μη των δημοτικών και των νηπιαγωγείων  αποδεικνύεται μια δύσκολη άσκηση τόσο για τους επιστήμονες όσο και για την κυβέρνηση.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας ότι δε θα πρέπει να ανοίξει τίποτε στις 7 Δεκεμβρίου (ημερομηνία που λήγει το καθεστώς lockdown στη χώρα) συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης.

«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σύψας τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν

Στο  θέμα των σχολείων αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας την άποψη ότι  δεν έχει νόημα να ανοίξουν για μία εβδομάδα, καθώς υπάρχει το πρόβλημα της κινητικότητας των γονιών και των παππούδων που θα κάνουν μετακινήσεις και θα προκαλούν συνωστισμούς. Μετά τις γιορτές «ας ανοίξουν τα σχολεία» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε δε ότι ένα τρίτο κύμα πάντα έρχεται στις πανδημίες και συνήθως, είναι πιο ήπιο από το δεύτερο. “Για να γίνει όμως αυτό, να είναι πιο ήπιο, πρέπει να προσέξουμε ειδικότερα στις γιορτές“.

Αλλά και η παιδίατρος λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανασία Λουρίδα, τάχτηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων, λέγοντας ότι «αν συνεχίσουν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δε θα ανοίξουν παρόλο που τα παιδιά δεν μεταδίδουν την νόσο ούτε την περνάνε τόσο σοβαρά»

Η κυβέρνηση πρόθεση έχει το άνοιγμα των σχολείων να γίνει πριν τις γιορτές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε είχε τονίσει πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά το λιανεμπόριο και η εστίαση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, σε πρόσφατη συνέντευξή της, καθώς η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν από τις γιορτές, με πρώτα τα δημοτικά. Ωστόσο όπως εξήγησε οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και οι δηλώσεις στον ΣΚΑΪ της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη  καθώς τόνισε ότι «εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων».

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν την προσεχή Παρασκευή με τις νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, το βάρος των οποίων θα αναλάβει αυτή τη φορά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.