Παράλληλη Στήριξη: Μέσα στον Δεκέμβρη οι νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Στην παράλληλη στήριξη αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ιωάννη Δελή με θέμα τη συνέχιση λειτουργίας των ειδικών σχολείων εν μέσω πανδημίας με συνθήκες ασφαλείας, 

H κ Ζαχαράκη ουσιαστικά προανήγγειλε νέες προσλήψεις αναπληρωτών για την Παράλληλη Στήριξη λέγοντας ότι «έγιναν οι πρώτοι διορισμοί, 4.500 εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ διορίστηκαν για πρώτη φορά και νωρίτερα από ποτέ. Τώρα έχουμε 5.800 αναπληρωτές συν τους μόνιμους που τοποθετήθηκαν νωρίς. Πάνω από 300 εκ. περισσότερες πιστώσεις για να διευρυνθούν τα Ολοήμερα και επιπλέον, θα υπάρξει επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών για να καλύψουμε και τις λίγες ανάγκες που έχουν απομείνει στην Παράλληλη Στήριξη» συμπλήρωσε.

Η Υφυπουργός Παιδείας  χαρακτήρισε λιγοστές τις ανάγκες που υπάρχουν,  τη στιγμή που τα κενά Παράλληλης ανά Νομό σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να φτάνουν τα 4.215 σε όλες τις ειδικότητες (πρώτη θέση οι δάσκαλοι ΠΕ70 με 2.930 κενά και μετά οι Νηπιαγωγοί ΠΕ60 με 863 κενά).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσλήψεις των αναπληρωτών θα γίνουν πιθανότατα μέσα στον Δεκέμβρη.

Αρχές Νοεμβρίου έπρεπε να γίνει η Β Φάση προσλήψεων Παράλληλης Στήριξης καθώς και λίγο πιο μετά η Δ Φάση Αναπληρωτών. Τώρα έχουμε φτάσει Δεκέμβριο και δεν έχουν γίνει αυτές οι προσλήψεις με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι μαθητές να μην έχουν την εκπαιδευτική στήριξη που απαιτείται.

Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιοποίησε ο δάσκαλος Φάνης Βούγας  τα κενά στην παράλληλη ήταν 1942 και οι ως τώρα προσλήψεις στην Παράλληλη 808. Δηλαδή (18 Σεπτεμβρίου: Δεν είχαμε προσλήψεις στην παράλληλη. 6 Οκτωβρίου: 756 προσλήψεις ειδικής, 635 παράλληλες. 16 Οκτωβρίου (τρίμηνα): 204 ειδικής,162 παράλληλες. 5 Νοεμβρίου: 11 προσλήψεις για παράλληλη στήριξη. Άρα 808 προσλήψεις για την παράλληλη στήριξη), που σημαίνει ότι έχουν μείνει ακάλυπτα 1.942. Σε αυτά προστίθενται και νέες γνωματεύσεις τον μήνα Οκτώβριο, που συνήθως είναι αρκετές!

Οι αναπληρωτές έχουν συντάξει ήδη δύο δημόσιες επιστολές διαμαρτυρίας όπου θίγουν ζητήματα και επιχειρηματολογούν υπέρ των προσλήψεων.

1η επιστολή: Υποψήφιοι αναπληρωτές: κραυγή αγωνίας για τη μη πραγματοποίηση προσλήψεων και κάλεσμα για πίεση
Στο πλαίσιο της διεκδίκησης μιας άρτιας και απρόσκοπτης εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της τηλεκπαίδευσης, κρίνονται αναγκαίες και ζωτικής σημασίας οι προσλήψεις που αφορούν την ειδική και γενική εκπαίδευση, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για την καθυστέρηση των προσλήψεων και την απουσία ενημέρωσης σχετικά με το αίτημα της κάλυψης των χιλιάδων κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε όλες τις δομές της χώρας.

Συγκεκριμένα, ζητάμε να δοθεί έμφαση και ιδιαίτερη σημασία στα παρακάτω ζητήματα:

Υπάρχουν πολλά κενά τόσο στη γενική όσο και στην ειδική εκπαίδευση. Τα κενά ανέρχονται σε χιλιάδες. Παράλληλα, η καταγραφή των χιλιάδων κενών έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα, τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η καταγραφή των κενών ειδικής αγωγής και πρόσφατα αυτών της γενικής αγωγής. Όπως όλοι γνωρίζουμε η φάση της παράλληλης στήριξης γίνεται παραδοσιακά κάθε Νοέμβριο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι πολλά από αυτά τα κενά υπάρχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο και τα υπόλοιπα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα κονδύλια για τα προαναφερθέντα κενά έχουν δοθεί. Γνωρίζοντας ότι οι πιστώσεις στην πλειοψηφία τους προέρχονται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ), θέλουμε να επισημάνουμε την απαραίτητη χρήση αυτών των κονδυλίων τόσο για την ειδική όσο και για την γενική εκπαίδευση. Αν δεν χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να επιστραφούν, δείχνοντας ανικανότητα στη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων.
Ας μην ξεχνάμε το πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, συνεχίζοντας εξ’ αποστάσεως την υποχρεωτική λειτουργία του σχολείου, για όλους τους μαθητές, χωρίς καμία εξαίρεση. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να περιθωριοποιηθούν οι μαθητές που έχουν ανάγκη τον εκάστοτε εκπαιδευτικό. Εξάλλου, την περσινή χρονιά έγιναν προσλήψεις λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία εξαιτίας της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης έγιναν προσλήψεις ψυχολόγων σε ΕΠΑΛ στις 24/11/2020, γεγονός που πρέπει να μας θορυβήσει και για την άμεση αναγκαιότητα προσλήψεων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δεδομένου του γεγονότος ότι τα κενά ανέρχονται σε χιλιάδες μεταφέρθηκαν εκπαιδευτικοί από τα τμήματα ένταξης στα Ειδικά Σχολεία αφήνοντας κενές τις θέσεις τους. Τα Ειδικά Σχολεία παραμένουν ανοιχτά και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους ζητήθηκαν εκπαιδευτικοί από άλλες δομές της εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται ακόμη περισσότερα κενά.
Σχεδιάζεται η άρση των απαγορευτικών μέτρων με άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πρόβλεψη για το άνοιγμα των σχολείων τη στιγμή που τα μαθήματα θα μπορούσαν να γίνονται εκ περιτροπής, όπως είχαν διεξαχθεί και τον περασμένο Ιούνιο.
Υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται το εξατομικευμένο πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης για να μπορέσουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της τάξης. Επομένως, από τη στιγμή που τα σχολεία παραμένουν ΑΝΟΙΧΤΑ όλοι αυτοί οι μαθητές έχουν δικαίωμα στην ισότητα ευκαιριών μάθησης.
ΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Με εκτίμηση,

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Γενικής & Ειδικής Αγωγής, Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

2η επιστολή: Νέα δημόσια διαμαρτυρία υποψήφιων αναπληρωτών: επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις άμεσα – τα σχολεία δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν!

Γνωρίζουμε πως πολλοί γονείς περιμένουν εναγωνίως την πρόσληψη εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης για τα παιδιά τους.

Ομοίως, και εμείς οι εκπαιδευτικοί περιμένουμε εναγωνίως την πρόσληψή μας, που έχει ήδη καθυστερήσει 20 ημέρες και δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα γίνει.

Υπάρχουν πάρα πολλά κενά, τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή, τα οποία πρέπει να καλυφθούν άμεσα, είτε για τις ανάγκες της δια ζώσης διδασκαλίας είτε για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Τα κενά ειδικής έχουν καταγραφεί από τέλη Οκτώβρη και τα κενά γενικής ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, απλά για κάποιο λόγο δεν προχωράει η διαδικασία προσλήψεων. Ούτε εμείς έχουμε σαφή ενημέρωση γι’ αυτό.

Τα σχολεία πιθανόν να ανοίξουν 7/12 και στόχος είναι ως τότε να έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να λειτουργήσει σωστά και χωρίς βασικές ελλείψεις.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ήδη κινητοποιηθεί, αλλά σας θέλουμε κι εσάς δίπλα μας, για να ακουστούμε ακόμα περισσότερο. Θεωρούμε πως όλοι μαζί, αν ακουστούμε, θα τα καταφέρουμε.

Μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά στους εξής αριθμούς:

2103443316, 2103442000, 2103442796.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε κοινοποιήσεις σε σελίδες και ομάδες του facebook αλλά και σε ιστοσελίδες, ώστε να διαδοθεί το θέμα αυτό. Προωθήστε το όσο περισσότερο μπορείτε.

Βιώνουμε φέτος πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες όμως δε θα πρέπει για κανένα λόγο να εμποδίζουν την ομαλή φοίτηση κι εξέλιξη των παιδιών σας.

Ως εκπαιδευτικοί ή/ και ως γονείς γνωρίζουμε τις ανάγκες των παιδιών που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής δυσκολίες και ταυτοχρόνως αναγνωρίζουμε τη μεγαλύτερή τους ανάγκη, για εξατομικευμένη διδασκαλία και συμβουλευτική, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Υπάρχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται το εξατομικευμένο πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης, για να μπορέσουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της τάξης. Τα σχολεία είναι ανοιχτά και όλοι οι μαθητές δικαιούνται ίση μεταχείριση, διότι έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε να τα καταφέρουμε, γιατί “η ισχύς εν τη ενώσει”.

Με εκτίμηση,

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.