Ο κύβος ερρίφθη: Άνοιγμα σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα υποδεχτούν τα μικρότερα παιδάκια την 1η Σεπτεμβρίου. Οι αποφάσεις «κλείδωσαν» σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Όπως μετέδωσε το Mega που κατά πάσα πιθανότητα έχει πληροφόρηση εκ των έσω, μια εβδομάδα αργότερα θα χτυπήσει τελικά το κουδούνι στα σχολεία, αφού η επιτροπή των ειδικών, με σύστασή της στην κυβέρνηση, αποφάσισε να μεταθέσει το άνοιγμα των σχολείων.

Οι ειδικοί βασίστηκαν στην κατάσταση της πανδημίας που επικρατεί αυτήν την στιγμή στη χώρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αν τα δεδομένα όσο πλησιάζουμε στο άνοιγμα δεν είναι ενθαρρυντικά, θα γίνει επανασχεδιασμός του τρόπου λειτουργίας των σχολείων.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega, ο κ. Πέτσας επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως είναι πιθανή κατά μία εβδομάδα η παράταση στο άνοιγμα των σχολείων με τη συγκεκριμένη επιδημιολογική εικόνα (αριθμός κρουσμάτων κλπ) που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε:

«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη 1 του μήνα, αν θα έχουμε αυτή την παράταση.

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση. Αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες θα μείνουμε στο 7/9. Αλλά περιμένουμε πάντα την εισήγηση των ειδικών μέχρι τις 31/8 προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας, 1/9.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι γονείς να φροντίσουν ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα αστικά κέντρα, στις οικείες τους, ώστε να έχουμε ένα διάστημα στο οποίο θα είναι με τις οικογένειές τους, θα περιορίσουν τις επαφές τους όσο είναι δυνατόν, για να μην ξεκινήσουμε τα σχολεία κατευθείαν από το σπίτι του παππού, από τις διακοπές γιατί αυτό ενέχει κίνδυνο μετάδοσης».

Το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι ζήτημα που απασχολεί έντονα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους. Η 7η Σεπτεμβρίου που είναι η ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς φαίνεται πως δεν είναι εφικτή με βάση τα κρούσματα του κορωνοϊού και την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Έτσι το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως να λάβει παράταση για τις 14 Σεπτέμβριου.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρωί της Παρασκευής έλαβε χώρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, όπου συζητήθηκε το άνοιγμα των σχολείων υπό τις εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η πρόταση που υπερισχύει είναι να ανοίξουν στις 14 του Σεπτεμβρίου δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Στο τραπέζι «έπεσαν» επίσης προτάσεις για άνοιγμα αρχικά των δημοτικών σχολείων, με τα γυμνάσια και τα λύκεια να ακολουθούν μια εβδομάδα αργότερα. Ένα άλλο σενάριο που επεξεργάστηκαν κυβέρνηση και επιδημιολόγοι ήταν η εκ περιτροπής διδασκαλία, πρωινή και απογευματινή, ωστόσο η εισήγηση των λοιμωξιολόγων ήταν πως κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προχθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε για το άνοιγμα των σχολείων ότι το κύριο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου και μόνο αν μεταβληθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα προς το χειρότερο αναμένεται να αλλάξει η ημερομηνία αυτή.

 

              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.