Κεραμέως – Χρυσοχοΐδης | Τι προτείνουν για τη φύλαξη των ΑΕΙ

Η υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως  και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν στις πρυτανικές αρχές και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.), το σχέδιο που εκπονήθηκε για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ.

Το σχέδιο κινείται σε τρεις άξονες.

Συγκεκριμένα:

  1. τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),
  2. τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ,
  3. την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Τα συναρμόδια υπουργεία κάνουν λόγο για έναν «ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό», που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου «να εμπεδωθεί ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, απαλλαγμένο από φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας».

«Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», συμπλήρωσε.

Το νέο αστυνομικό σώμα φύλαξης

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική συνέντευξή της, το νέο σώμα φύλαξης που συγκροτείται θα αποτελείται από αστυνομικούς, που θα φέρουν ειδική στολή, θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών και στην αρμοδιότητά τους θα είναι η 24ωρη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Η κ. Κεραμέως, διευκρίνισε ότι δε θα είναι  σεκιούριτι και ότι ο αριθμός τους θα είναι ανάλογος με τις ανάγκες φύλαξης του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Σημείο αιχμής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι αν τα μέλη της ομάδας θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., από την οποία θα λαμβάνουν εντολές για το πώς να δράσουν σε περίπτωση περιστατικού βίας, ή αν θα υπάγεται στα ΑΕΙ, όπως ζητούν οι πρυτάνεις.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο εισόδου στα ιδρύματα, θα υπάρχει κάρτα εισόδου για τους φοιτητές. Στις μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις θα γίνουν έργα περίφραξης, ενώ στη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται η τοποθέτηση καμερών, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Τέλος, αναφορικά με το πειθαρχικό δίκαιο για τα ΑΕΙ, δε θα αντιμετωπίζει μόνο τα περιστατικά βίας, αλλά κάθε είδους αντιακαδημαϊκή πράξη, όπως η αντιγραφή στις εξετάσεις.

Το εύρος των ποινών θα ξεκινάει από την επίπληξη και θα φτάνει έως την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις και τη διαγραφή από τη σχολή.

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.