Niki Kerameos

Κεραμέως: Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι για εκ περιτροπής διδασκαλία ή τηλεκπαίδευση

Για την κατάσταση στα σχολεία λόγω κορωνοϊού, τις καταλήψεις , τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών αλλά και για την τηλεκπαίδευση μίλησε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε η μεγάλη εικόνα είναι ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν με τρόπο υποδειγματικό τα μέτρα, σημειώνοντας ότι «περιμέναμε τα κρούσματα γι’ αυτό έχουμε θωρακιστεί», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την στιγμή είναι κλειστό το 0.2% των τμημάτων των σχολείων σε όλη την χώρα».

Κρούσματα στα σχολεία

Σχετικά με τα κρούσματα στα σχολεία και πότε κάποιος μαθητής μπαίνει σε καραντίνα η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς και για την ιχνηλάτηση των επαφών.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σχολεία λειτουργούν και τα παιδιά εφαρμόζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα. Αυτό είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Για τις καταλήψεις

Μιλώντας για τις καταλήψεις η κ. Κεραμέως, παραδέχτηκε ότι υπάρχει το φαινόμενο, όμως τα περισσότερα σχολεία είναι ανοιχτά και υπογράμμισε ότι «ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν μπορεί κανείς να στερεί από τον άλλο την εκπαίδευση. Ακούμε αιτήματα άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για ελλείψεις στα σχολεία η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «έχουν δοθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ για επιπλέον προσλήψεις για να καλύψουμε επιπρόσθετες ανάγκες».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι περιπτώσεις που μαθητές σε τμήμα είναι 25 είναι ελάχιστες. Το μέσο όρο είναι 20 μαθητές ανά τμήμα στα αστικά κέντρα» και σημείωσε ότι ήταν «ομόφωνη η εισήγηση των ειδικών για να ανοίξουν τα σχολεία, όπως ήταν και όχι με εκ περιτροπής διδασκαλία».

Για το κυλιόμενο ωράριο

Σχετικά με το αίτημα για κυλιόμενο ωράριο τόνισε ότι αν εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα σχολεία. Ωστόσο, τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι τα βιβλία έχουν παραδοθεί στα σχολεία από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ τόνισε ότι «έχουν γίνει προσλήψεις και γι’ αυτό δεν ακούμε για ελλείψεις και κενά», σημειώνοντας μάλιστα ότι «έχουν προσληφθεί περισσότεροι από την τελευταία χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου τα τελευταία 10 χρόνια». Ανέφερε, ακόμα, ότι «θα προσληφθούν και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με 3μηνες συμβάσεις αν υπάρξουν ελλείψεις στην συνέχεια».

Τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «δεν είναι λύση να πεις «κλείνω τα σχολεία» και είπε πως «προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες κάθε περιοχής. Αν μας υποδείξουν οι ειδικοί είτε θα αυστηροποιήσουμε τα μέτρα είτε θα τα χαλαρώσουμε».

«Οι καταλήψεις δεν έχουν καμία θέση, χρειάζεται διάλογος αλλά με ανοικτά σχολεία», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει δια ζώσης εκπαίδευση».

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε σχολεία, το οποίος έχεις στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων που δίνουν βάση στον εθελοντισμό.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.