Niki Kerameos

Άνοιγμα σχολείων: Η κυβέρνηση επέλεξε τελικά την 14η Σεπτεμβρίου

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε την ημερομηνία έναρξης των σχολικών μονάδων αλλά και τις λεπτομέρειες γύρω από το καθεστώς λειτουργίας των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αλλά και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου παραχωρούν αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάζουν όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, οι ειδικοί επιθυμούν να υπάρξει ένα διάστημα από τη στιγμή που θα επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι από τα νησιά μέχρι την ημέρα της επιστροφής στα θρανία.

Με δεδομένο μάλιστα πως τα παιδιά όταν νοσούν – στις περισσότερες περιπτώσεις – είναι ασυμπτωματικά, θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους διασποράς του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση στους γονείς και τους μαθητές να γυρίσουν στο Λεκανεπέδιο της Αττικής από τις διακοπές τους, μέσα στις επόμενες ημέρες,  λέγοντας ότι από ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι δεν έχει γυρίσει στα σπίτια του από τις διακοπές το 15% των κατοίκων της Αττικής.

Παράλληλα, τους κάλεσε να μείνουν σε απομόνωση, ώστε να προστατευθούν όλοι, κυρίως οι συγγενείς τους μεγαλύτερης ηλικίας, από τυχόν διάδοση του κορωνοϊού.

Για τους λόγους αυτούς, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων την 14η Σεπτεμβρίου με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά.

Οι ρυθμίσεις επαναλειτουργίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επικαιροποιήθηκαν σήμερα από την υπουργό και αφορούν όλα τα σχολεία – από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Μέτρα πρόληψης και προφύλαξης:

Χρήση μάσκας

ΠΟΥ;

  • Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).
  • Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
  • Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

  • Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.
  • Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.
  • Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.
  • Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική από μαθητές των Ειδικών σχολείων
  • Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.
  • Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Επιπλέον, η Υπ. Παιδείας εξήγησε τι θα ισχύει για την λειτουργία των κυλικείων, τις εκδρομές, τα συνέδρια, τους μαθητικούς διαγωνισμούς και τις σχολικές εκδηλώσεις, τα διαλείμματα που θα γίνονται εκ περιτροπής, αλλά και σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία των εργαστηρίων και την χρήση μουσικών οργάνων.

Αναλυτικά:

Οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος.

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα, με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.

Μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνεδρίων.

Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα.

Για τα αθλήματα προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Για τα εργαστήρια προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, ενώ  για την αίθουσα πληροφορικής, καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

Σε ό,τι αφορά τα μουσικά όργανα, καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση και ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.

Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι/νερό

Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

Η Υπ. Παιδείας ανέλυσε ακόμη το σχέδιο για την αντιμετώπιση διαχείρισης κρούσματος σε σχολείο, την κάλυψη των απουσιών μαθητών που θα νοσήσουν οι ίδιοι ή πρόσωπο του στενού περιβάλλοντός τους.

Η Κυβέρνηση, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.