Ζαχαράκη: Δε σταματούν οι αποβολές μαθητών, “αυτοματοποιoύνται” οι διαγραφές φοιτητών για βιαιοπραγίες

Δε σταματούν οι αποβολές στα σχολεία, “αυτοματοποιoύνται” οι διαγραφές των φοιτητών για βιαιοπραγίες στα ΑΕΙ, θεσπίζεται «κάρτα εισόδου» στα πανεπιστήμια.

Αυτά δήλωσε προ ολίγου η υπουργός Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά  την «αυτοματοποίηση» των διαγραφών από τα ΑΕΙ όσων φοιτητών αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν σε βιαιότητες και επεισόδια, και τη θέσπιση «κάρτας εισόδου» στα πανεπιστήμια.  Συμπλήρωσε δε ότι σε περιπτώσεις που οι ζημιές αποδεικνύεται ότι έγιναν από φοιτητές, αυτοί πέραν των άλλων, θα καλούνται και να τις πληρώσουν.

Στόχος είναι, όπως είπε η υπουργός, να «σχηματίσουμε μια αλυσίδα προστασίας γύρω από τα δημόσια ΑΕΙ, ώστε να εξαφανιστούν τα φαινόμενα βίας».

Τον νέο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ η κα Ζαχαράκη θα τον συζητήσει με τους πρυτάνεις στην επικείμενη Σύνοδό τους που θα διαρκέσει από σήμερα Τρίτη 6 έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025.

«Στόχος είναι να γίνει πιο αυτοματοποιημένο το σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, γιατί σήμερα η διαδικασία είναι μακρά. Θα λύσουμε τα χέρια των αρμοδίων με τις διαγραφές και βέβαια θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με την περίπτωση», είπε η υπουργός.

Σημείωσε ακόμα ότι το 2021 δόθηκαν 10 εκ.ευρώ στα ΑΕΙ για υποδομές ασφαλείας και τώρα θα γίνει χαρτογράφηση όσων έγιναν και θα ζητηθεί επικαιροποίηση και λογοδοσία από τα ΑΕΙ. Η υπουργός τόνισε ότι είναι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου με κάρτα στα πανεπιστήμια, αν και κάθε σχολή έχει ιδιαιτερότητες. «Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του προυπολογισμού ώστε να γίνουν ασφαλή τα πανεπιστήμια», πρόσθεσε και χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» το να γίνουν διορθώσεις στους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια για τα ΑΕΙ, μετά από την εφαρμογή τους.

Δεν σταματούν οι αποβολές στα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι η νέα ιδέα της κοινωνικής προσφοράς -όπως μετονόμασε την κοινωνική εργασία- δε θα σταματήσει τις αποβολές, όπως αρχικά θεωρήθηκε. Οι αποβολές θα συνεχίσουν να δίνονται, όπως είπε, αλλά τα σχολεία σε συνεργασία με δήμους και κοινότητες θα μπορούν να προτείνουν σε παραβατικούς μαθητές να προσφέρουν κοινωφελές έργο, προκειμένου να καλλιεργηθεί και η  έννοια της κοινωνικής προφοράς στα παιδιά.

Επίσης ανέφερε ότι τα σχεδιαζόμενα Τεχνικά Γυμνάσια, δε θα είναι σχολεία -γκέτο, αλλά μια ακόμα επιλογή για τα παιδιά, τα οποία από εκεί θα μπορούν να μαθαίνουν πιο τεχνικά πράγματα και κατόπιν να οδηγούνται στα ΕΠΑΛ, αλλά και στα ΓΕΛ όσα επιθυμούν.

Προστασία εκπαιδευτικών από μηνύσεις

Η υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των εκπαιδευτικών που αποκαλύπτουν περιστατικά βίας κατά μαθητών από μηνύσεις και νομικές συνέπειες και τόνισε ότι στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για καταγγελίες ενδοσχολικής βίας, έχουν κατατεθεί 1260 αναφορές ενώ το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες έχουν μειωθεί.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2025

Τέλος, η κ. Ζαχαράκη επανέλαβε όπτι τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία έχουν σκοπό να ενισχύουν τη δημόσια εκπαίδευση και να εφαρμόζουν καινοτομίες που κατόπιν θα μεταφέρονται στα υπόλοιπα σχολεία, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι όλα έτοιμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2025.

Δες όλες τις ειδήσεις και τα νέα τη στιγμή που συμβαίνουν

Διάβασε όλες τις σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

 

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.