Υπουργείο Υγείας – κορωνοϊός: Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για τους νοσούντες με covid-19, τους οικείους τους, τους εργαζόμενους των νοσοκομείων καθώς και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που πλήττονται από τις συνθήκες της πανδημίας υλοποιεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της επιδημίας κορωνοϊού, με έμφαση στις μη ορατές αλλά εξίσου σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, και με τη συνεργασία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΟΕ) και Μονάδων Ψυχικής Υγείας έχει γίνει διασύνδεση των κλινικών covid-19 με εξειδικευμένες μονάδες ψυχικής για να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στις ομάδες-στόχους.

Το Κέντρο Ημέρας «Franco Basaglia» της Εταιρίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), με το συντονισμό της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ», έχει αναλάβει την ψυχοκοινωνική υποστήριξη νοσούντων με covid-19, των οικογενειών τους και του υγειονομικού προσωπικού σε τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης ΥΠΕ, σε «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμιγκ», Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» και ΚΑΤ.

Ειδικότερα, θα γίνει ψυχοεκπαίδευση στις βασικές αρχές της ψυχοκοινωνικής φροντίδας και των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή (υγειονομικό προσωπικό, μέλη ΕΚΑΒ, οδηγοί ΜΜM, εργαζόμενοι κλπ), καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για το γενικό πληθυσμό και τους νοσούντες από Covid -19 – η στόχευση της δράσης στον γενικό πληθυσμό είναι οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, πρόληψη της αυτοκτονικότητας κα.

Η ομάδα παρέμβασης της ΕΠΑΨΥ αποτελείται από ψυχολόγους, ψυχίατρο και κοινωνικό Λειτουργό και θα προσφέρει διαδικτυακά σε ενδιαφερόμενους ατομική, ομαδική και οικογενειακή υποστήριξη, καθώς και ιστοδιαλέξεις (webinars) για τους υγειονομικούς.

Οι υπηρεσίες προσφέρονται άμεσα (εντός 48ωρών). Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τα μέλη της ομάδας παρέμβασης τηλεφωνώντας στο 6907722368 ή αποστέλλοντας μήνυμα, με την ένδειξη «Αίτημα υποστήριξης», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: covidsupport@epapsy.gr

Στο πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται σε άτομα:

  • που νοσούν με covid-19
  • που φροντίζουν νοσούντες ή έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο από covid-19
  • με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν νοσήσει ή έχουν υποκείμενα νοσήματα και η πανδημία επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητά τους
  • με οξεία αντίδραση στρες και άγχους λόγω της πανδημίας
  • του υγειονομικού προσωπικού που παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους, ψυχολογικής κόπωσης, επαγγελματικής εξουθένωσης, κτλ.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.