Υπουργείο Παιδείας: Ανοιχτή επιστολή καθηγητών Φυσικής Αγωγής σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς

Ανοιχτή επιστολή Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης στην ηγεσία του Υπουργείοτ Παιδείας για τους διορισμού ΠΕ11 και ΠΕ11.1.

Εν όψει των θρυλούμενων εξελίξεων για διορισμούς στην Εκπαίδευση ο τομέας Σχολικής Φυσικής Αγωγής του Συλλόγου υπό την ηγεσία της συντονίστριας Ζαραμπούκα Ολυμπίας  συνήλθε, εισηγήθηκε και αποφασίστηκαν τα εξής:

Για την επικείμενη διαδικασία των μόνιμων διορισμών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ζητήθηκε από το υπουργείο σας από τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης η καταμέτρηση και αποστολή στην υπηρεσία σας των πραγματικών οργανικών κενών ανά την επικράτεια για την πλήρη κάλυψη τους, στους μόνιμους διορισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εν όψει αυτής της διαδικασίας ο σύλλογός μας έχει το καθήκον να σας ενημερώσει για μερικά αναμφισβήτητα γεγονότα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πριν την ολοκλήρωση των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, προκειμένου να μην αδικήσετε τον κλάδο των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 και ΠΕ11.01) που συνδικαλιστικά εκπροσωπείται, σύμφωνα με το καταστατικό του, από τον σύλλογό μας.

Η ελαχιστοποίηση των διορισμών μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση οφείλεται τόσα χρόνια στην μη κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών λόγω της μη επικαιροποίησής τους από το 2011 υποβαθμίζοντας το εκπαιδευτικό έργο και υποσκάπτοντας την ευεξία και ευρωστία των μαθητών.

Η μη επικαιροποίηση των οργανικών κενών των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή είχε ως αποτέλεσμα τον πενιχρό αριθμό των εκατόν δύο (102) προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών στον κλάδο της Φυσικής Αγωγής, στον αντίποδα των χιλίων διακοσίων ογδόντα (1280) προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών Φυσικής Αγωγής (σχολικό έτος 2020-2021) και των διακοσίων ενενήντα πέντε (295) αποχωρήσεων.

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ο κλάδος ήταν τρίτος σε ποσοστά συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην πρωτοβάθμια και τρίτος σε ποσοστά αποχωρήσεων σε όλη την εκπαίδευση.

Τα οργανικά κενά του κλάδου έχουν παγώσει από το 2011 και από τότε δεν επικαιροποιούνται τα τρέχοντα, με αποτέλεσμα η εικόνα που παρουσιάζεται για τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής να είναι παρωχημένη και ψευδής, ανυπόστατη.

Μάλιστα με βάση τις ελλείψεις στις κατά τόπους διευθύνσεις, εκπαιδευτικοί εκτός ειδικότητας κάνουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής καταχρηστικά και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις για αποτελεσματική και ασφαλή άθληση.

Η συγκεκριμένη τακτική βρίσκει κάθετα αντίθετους όλους τους συλλόγους των χιλιάδων εκπαιδευτικών και πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, καθώς οι προσλήψεις στα οργανικά και λειτουργικά κενά αναπληρωτών μειώθηκαν στα 2/3 σε οκτακόσιες (800) περίπου συμβάσεις (σχολικό έτος 2021-2022) και, μετά την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, εν μέσω πανδημίας, είναι έντονη η ανησυχία τους για τις θέσεις εργασίας τους.

Για τη στελέχωση του δημοσίου σχολείου οι οργανικές θέσεις που υφίστανται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επί σειρά ετών δεν καταμετρήθηκαν και δεν καταγράφηκαν μετά από συνεχείς αποχωρήσεις- συνταξιοδοτήσεις με αποτέλεσμα τη συνεχή συρρίκνωση των προσλήψεων για τον κλάδο ΠΕ11 και στις δυο βαθμίδες.

Δε μπορούμε να αγνοήσουμε την κατάφορη αδικία που συμβαίνει σε βάρος του κλάδου των καθηγητών Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 με την άνιση μεταχείριση στις προσλήψεις. Παραθέτουμε τις αποχωρήσεις κατά σειρά ετών σε σχέση με τις προσλήψεις :

Αποχωρήσεις Συνταξιοδοτήσεις

2010 / 2022   ΣΥΝΟΛΟ 2.011

Τακτικές Προσλήψεις

2013 / 2021 : Ειδικής Αγωγής & Γενικής Παιδείας  ΣΥΝΟΛΟ 151

Οι αριθμοί δείχνουν την αδιαμφισβήτητη ανάγκη εξορθολογισμού των προσλήψεων με την σύσταση των πραγματικών οργανικών κενών ανά την επικράτεια και την πλήρη κάλυψη τους, στους μόνιμους διορισμούς .

Δεδομένου ότι αναμφισβήτητα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι ζωτικής σημασίας για τους μαθητές και εν γένει για τη νέα γενιά, ως πρωταρχικός παράγοντας σωματικής και ψυχικής υγείας και ευρωστίας.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και αξιολογηθεί δεόντως και η ατυχής συγκυρία της πανδημίας και η οφειλόμενη σε αυτήν και στην παρελκόμενη καραντίνα, σωματική αδράνεια των μαθητών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης και η ανάγκη καταπολέμησης, μέσω της άσκησης, των δυσμενών συνεπειών για τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών.

Όλα τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα στοιχεία θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον εξορθολογισμό των επικείμενων διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής γενικής και ειδικής Παιδείας με την αντίστοιχη λογική αύξηση του αριθμού διορισμών εκπαιδευτικών ΠΕ11 και ΠΕ11.01.

Επειδή η επί τόσα χρόνια απαξίωση του κλάδου ΠΕ11 στις διαδικασίες διορισμών μόνιμων, αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών δεν μας εφησυχάζει, αποφασίσαμε να σας ζητήσουμε δημοσίως να διορίσετε μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών ΠΕ11 Και ΠΕ11.1 από αυτόν που συνταξιοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των απαράδεκτων οργανικών κενών.

Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος, Γελαδάς Ν.

Ο Γραμματέας, Σμήλιος Η.

Διαβάστε επίσης:

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Στρεβλή η κατανομή θέσεων σε βάρος των καθηγητών Φυσικής Αγωγής

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.