Υπ. Παιδείας για edupass: Διευκρινιστικές ερωτήσεις – απαντήσεις προς “ναυτιλλομένους”

Το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή το γεγονός ότι από  τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 οι μαθητές,  εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, για τη συμμετοχή τους με φυσική  παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία, θα πρέπει να καταθέτουν δήλωση στο edupass, ετοίμασε διευκρινιστικές ερωτήσεις-απαντήσεις για την ουσιαστική ενημέρωσή τους.

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση edupass;

  • οι μαθητές/τριες δημοσίων σχολικών μονάδων (υποβάλλεται από γονέα/κηδεμόνα)
  • το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)
  • κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Πρέπει να εκτυπώνω την σχολική κάρτα όταν δηλώνω self-test;

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την αντίστοιχη πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνετε. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον/τη Διευθυντή/ τρια/Υποδιευθυντή/τρια, ή Προϊστάμενο/νη. Δείτε περισσότερα στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 4960/26.10.2021

Κάθε πότε υποβάλλω δήλωση edupass;

H δήλωση edupass απαιτείται να υποβληθεί μία μόνο φορά αν ο υπόχρεος έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η Στην περίπτωση που το παιδί σας ή εσείς υποβάλλεστε σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση απαιτείται να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Αναζητώ το παιδί στο σχολείο και δεν μπορώ να το βρω

Για την αναζήτηση στην εφαρμογή edupass θα πρέπει να εισάγετε το ΟΝΟΜΑ, το ΕΠΩΝΥΜΟ και την Ημ. Γεννησης του παιδιού σας όπως ακριβώς είναι δηλωμένα στο σχολείο. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το σχολείο για να ελέγξετε τα στοιχεία.

Η εφαρμογή μου αναφέρει ότι δεν ταυτοποιείται το ΑΜΚΑ του παιδιού μου

Η εφαρμογή edupass ταυτοποιεί ΟΝΟΜΑ, το ΕΠΩΝΥΜΟ και την Ημ. Γεννησης του παιδιού σας όπως ακριβώς είναι δηλωμένα στο σχολείο με το μητρώο του ΑΜΚΑ. Ελέγξτε τα στοιχεία όπως είναι δηλωμένα στο σχολείο σας και τα στοιχεια του Μητρώο του ΑΜΚΑ. δείτε τα στοιχεία σας στο μητρώο του ΑΜΚΑ στο gov.gr στην διαδρομή Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Στοιχεία πολίτη και ταυτοποιητικά έγγραφα / Εύρεση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) .

Διορθώστε τα στοιχεία του παιδιού είτε:

  • επικοινωνώντας με το σχολείο αν το λάθος είναι εκεί
  • με επίσκεψη σας σε ένα ΚΕΠ για να διορθώσετε τα στοιχεία του ΑΜΚΑ. Εναλλακτικά, την διόρθωση του ΑΜΚΑ μπορείτε να την κάνετε και με τηλεδιάσκεψη με υπάλληλο του ΚΕΠ. Επισκεφτείτε το gov.gr στην διαδρομή Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Στοιχεία πολίτη και ταυτοποιητικά έγγραφα / Μεταβολή στοιχείων στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

Εάν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό;

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνετε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μεταβείτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές κάθε φορά γνωστοποιούνται. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) .

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του.

Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου οι γονείς/ κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών και οι ενήλικοι μαθητές/τριες δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι θετικός, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ . Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι αρνητικός, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δείτε περισσότερα στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 4960/26.10.2021

Διαβάστε επίσης:

Νέες διαδικασίες διαχείρισης περιστατικών Covid-19 από 1/11/21. Ο ρόλος του υπεύθυνου Covid-19

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.