Voucher των 200 ευρώ: Έως τις 10 Μαρτίου οι αιτήσεις των δικαιούχων

Έως τις 10 Μαρτίου αναμένεται να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις  των δικαιούχων του voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), σύμφωνα με  νέες πληροφορίες. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων του προγράμματος ανέρχεται σε 560.000 παιδιά.

Η κ. Γκίκα μιλώντας στον ANT1 δήλωσε ότι «η πλατφόρμα για το voucher αναμένεται να ανοίξει άμεσα με τη χρήση της να είναι απλή, καθώς οι δικαιούχοι δε θα χρειάζεται να στέλνουν ούτε την αίτηση, αφού η πλατφόρμα θα είναι στοχευμένη και θα αφορά μόνο αυτούς που δικαιούνται το voucher των 200 ευρώ».

Σύμφωνα με το MEGA σε ότι αφορά τη διαδικασία εν γένει, πρώτα θα υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους προμηθευτές, στη συνέχεια θα υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι και τέλος θα ενημερωθούν ποιοι πληρούν τα κριτήρια.

Το πρόγραμμα καθυστέρησε  διότι για την εκταμίευση του ποσού των 112 εκατομμυρίων ευρώ από τους δικαιούχους ήταν αναγκαία μία τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που και αυτή έχει καθυστερήσει.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 42 του νομοσχεδίου «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή, ετίθετο η βάση για να ξεκινήσει η πρόωρη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του εθνικού προγράμματος, μέσω δικών μας δηλαδή δαπανών.

Τα προγράμματα αυτά είναι είτε ώριμες επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσει η προκήρυξη τους γιατί αλλιώς θα έχουμε καθυστερήσεις, είτε προγράμματα, όπως είναι το εξοικονομώ, ή το voucher στην ψηφιακή εκπαίδευση. Ουσιαστικά υπήρχε η αίσθηση ότι  ανάβει τελικά  το πράσινο φως για την προκήρυξη του προγράμματος για τα voucher των 200 ευρώ για αγορά υπολογιστών, ταμπλετ , λαπτοπ και desktop με συγκεκριμένα κριτήρια.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο πρώτο  πρόγραμμα που θα  χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες εβδομάδες προαναγγέλλοντας πως αναμένεται η ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας για «ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών με μαθητές» για την αγορά tablet ή ανάλογου εξοπλισμού, ούτως ώστε να παρακολουθούν το ψηφιακό τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Είναι κάτι πολύ σημαντικό, για να μην υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων σε ότι αφορά στην πρόσβαση στο ψηφιακό μέρος της εκπαίδευσης», είπε, ενώ έκανε λόγο για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, που ξεπερνούν τις 500.000 και για την κάλυψη του κόστους μέσω voucher για την προμήθεια της ψηφιακής συσκευής.
Πώς θα το λάβουν μαθητές και φοιτητές

Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα εισάγοντας τους κωδικούς του από το taxisnet και αμέσως θα ελέγχει εάν εντάσσεται στους δικαιούχους και αν δικαιούται ή όχι το κουπόνι, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί έναν ηλεκτρονικό κωδικό.

Εάν το δiκαιούται, θα έχει δύο δρόμους, είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα.

Δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Στους δικαιούχους, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ethnos.gr» θα είναι και όσοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα οικογενειακού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, αλλά αντ΄ αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας.

Αυτοί αποτελούν ένα ποσοστό περίπου 10% και η προσπάθεια που γίνεται αυτήν την περίοδο από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» που έχει αναλάβει το έργο, είναι να ετοιμαστούν πλήρως οι διαλειτουργικότητες του συστήματος ώστε να εμφανίζονται και οι συγκεκριμένοι αυτόματα στην κατηγορία των δικαιούχων και να μην απορρίπτονται. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος, όπως εξηγούν στελέχη της ΚτΠ.

Βάσει των στοιχείων που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείαςτο εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι δε θα μπουν καν στη διαδικασία να αναρτήσουν δικαιολογητικά στην πλατφόρμα, καθώς τα στοιχεία τους θα έχουν εισαχθεί σ’ αυτήν αυτόματα αφού η λειτουργία της θα είναι απολύτως αυτοματοποιημένη και στοχευμένη.

Η συμπλήρωση των στοιχείων θα είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους χρήστες αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και βοήθεια (help desk), για όσους χρειάζονται παραπάνω οδηγίες και ειδικές πληροφορίες ώστε να μπουν στην πλατφόρμα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια του προγράμματος είναι:

Για δύο γονείς με:

  • 1 παιδί: Ετήσιο Εισόδημα έως 10.500 €
  • 2 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα έως 12.000 €
  • 3 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα έως 13.500 €

Σχετικά με τις μονογονεϊκές:

  • 1 παιδί: Ετήσιο Εισόδημα. έως 9.000 €
  • 2 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα. έως 10.500 €
  • 3 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα. έως 12.000 €

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.