Το επικρατέστερο σενάριο: Αυστηρό lockdown με ανοιχτά σχολεία και χωρίς click away

Ένα πιο αυστηρό lockdown, με ανοιχτά σχολεία και χωρίς click away είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση.

Μετά τη χθεσινή νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που έφτασαν ξανά σε τετραψήφιο νούμερο, στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός πιο αυστηρού lockdown όπως αυτό της Γαλλίας: Δηλαδή να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα σχολεία και να σταματήσει και το click away και το click inside για ένα διάστημα.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα και με τις εισηγήσεις των ειδικών, τους οποίους προβληματίζουν ιδιαίτερα οι μεταλλάξεις του ιού, ενώ εκφράζονται μάλιστα φόβοι για 2.000 κρούσματα ημερησίως.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ πώς βρίσκεται στο τραπέζι της επιτροπής το καθολικό lockdown. Όπως είπε,  «η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά».

Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος, μια απόφαση που θα την πάρει η πολιτεία.

Όπως παραδέχθηκε εχθές και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ένα γενικό lockdown είναι πάντα στο τραπέζι αν χειροτερέψει η κατάσταση.

Προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να ανοίξουν ενδεχομένως και τα λύκεια σε όλες τις περιοχές της χώρας (ήδη γονείς των κόκκινων περιοχών όπου τα λύκεια παραμένουν κλειστά θέτουν ζήτημα ίσης αντιμετώπισης των παιδιών τους με τους μαθητές περιοχών όπου τα λύκεια λειτουργούν), κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί καθολικό lockdown στο λιανεμπόριο. Κάτι φυσικά που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συνοδευτεί από νέα μέτρα στήριξης.

Τίθεται δε το ερώτημα, εφόσον κλείσει πλήρως το λιανεμπόριο, εάν θα εφαρμοστεί και στην Αθήνα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα που ισχύει στις υπόλοιπες “κόκκινες” περιοχές.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες είναι ικανό να καταστείλει την πανδημία, προκειμένου σε βάθος χρόνου να είναι ηπιότερο το τρίτο κύμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν προτείνει μια τέτοια λύση.

Σε  δηλώσεις του στο ethnos.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής τάχτηκε σαφώς  υπέρ του ανοίγματος των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, με μελέτη επιστημονικών δεδομένων για την όποια επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο θα προκαλέσει το κάθε βήμα και το κυριότερο με αυστηρή επιτήρηση της αποστασιοποίησης και των υπολοίπων μέτρων προστασίας.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανοίγματος των καταστημάτων, ο καθηγητής τάσσεται εναντίον του click away, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί τον αποτελεσματικό τρόπο για να δουλέψει η αγορά.

Εν τω μεταξύ Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ν. Καπραβέλου  διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», για την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και το πλαίσιο λήψης αποφάσεων τονίζοντας ότι ήταν μεγάλο «λάθος το άνοιγμα σχολείων» το οποίο θα το πληρώσουμε ακριβά.

Ο κ. Καπραβέλος  προειδοποίησε για ακόμη μια φορά, μιλώντας στο MEGA, για τους κινδύνους που κρύβει η αύξηση της κινητικότητας σχολιάζοντας αρνητικά το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ τόνισε πως πρέπει τώρα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μη γίνει η Ελλάδα, Θεσσαλονίκη.

«Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο» υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος και επεσήμανε ότι «ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους».

«Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ», σημείωσε επιπλέον ο κ. Καπραβέλος.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.