Τι είπε ο Α. Κόπτσης για το νομοσχέδιο κατά της σχολικής βίας

Καλεσμένος στην εκπομπή «Επικαιρότητα» του Ελλάδα 24 ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης και μίλησε για το νομοσχέδιο κατά της σχολικής βίας, την πλατφόρμα αναφοράς βίαιων περιστατικών αλλά και τις ομάδες δράσης.

Θέμα της συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο που πέρασε από την κυβέρνηση εναντίον του σχολικού εκφοβισμού με τον τίτλο: «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις».

Ο Α. Κόπτσης, Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας για το νομοσχέδιο κατά της σχολικής βίας

Ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης ανέφερε πως η βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη αποδοχή της διαφορετικότητας ενώ η γενεσιουργός αιτία δεν είναι το σχολείο. Το Υπουργείο Παιδείας αφού συζήτησε με δέκα φορείς, κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με σκοπό οι καλές πρακτικές του να γίνουν ένα μοντέλο διαχείρισης που θα προλαμβάνει συμπεριφορές και περιστατικά με σκοπό να λειτουργήσει και να διατηρηθεί και στο μέλλον.

Ο κ. Κόπτσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανέλυσε διεξοδικά τους σημαντικούς πυλώνες του νομοσχεδίου, που καλείται να αντιμετωπίσει ολιστικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα, που είναι ο σχολικός εκφοβισμός.

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέες δομές για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Σε κεντρικό επίπεδο, θα οριστεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα έχει την ευθύνη για την εποπτεία και την επιμέλεια του προγράμματος, καθώς και τη συναγωγή σχετικών συμπερασμάτων. Σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, θα υπάρχουν τετραμελείς Ομάδες Δράσης, αποτελούμενες από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, έναν Σύμβουλο Εκπαίδευσης, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ο διευθυντής μαζί με έναν εκπαιδευτικό που ορίζεται από εκείνον (στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) ή τον σύμβουλο Σχολικής Ζωής (στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) θα είναι υπεύθυνοι αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού.

Επιμορφώσεις σε εκπαιδευτικούς

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας μίλησε και για επιμορφώσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι και το πλέον ζητούμενο στις αλλεπάλληλες προκλήσεις τις σχολικής καθημερινότητας, λέγοντας ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) θα αναπτύξει στοχευμένο επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Άμεσος στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η επιμόρφωση των Ομάδων Δράσης, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Υπεύθυνων Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού των σχολικών μονάδων μέσα στο πρώτο έτος λειτουργίας του προγράμματος. Ήδη, συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας ότι διενεργούνται επιμορφώσεις για θέματα διαχείρισης σχολικής βίας.

Πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας

Ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης ανέλυσε διεξοδικά την καινοτομία που αφορά στην Πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας, καθώς μόνο το 3% από τη σχολική κοινότητα είναι σε θέση να  μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον σχολικό εκφοβισμό.

Σε αυτήν, οι μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά ανώνυμα ή επώνυμα και οι γονείς μόνο επώνυμα. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα σε περισσότερα θύματα σχολικού εκφοβισμού να μιλήσουν και να υποστηριχθούν. Αποδέκτες των αναφορών θα είναι οι υπεύθυνοι αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού της οικείας σχολικής μονάδας που θα μπορούν να επιληφθούν αμέσως των περιστατικών αυτών, ενώ θα ενημερώνονται και οι Ομάδες Δράσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα θα περιέχει επίσης καλές πρακτικές, ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό προς ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, λειτουργώντας έτσι ως ο κεντρικός ψηφιακός κόμβος του ΥΠΑΙΘ για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.

Ομάδες Δράσης

Οι Ομάδες Δράσης, σύμφωνα με όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας στη συνέντευξή του στο Ελλάδα 24, θα συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά τους για τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που έλαβαν χώρα μαζί με τις προτάσεις τους, και θα τις υποβάλλουν στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος θα ενημερώνει τακτικά το ΥΠΑΙΘ, εξασφαλίζοντας τη χάραξη μελλοντικής πολιτικής ενάντια στην ενδοσχολική βία βάσει δεδομένων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ρωτήθηκε και για τις αιτήσεις που καλούνται οι γονείς να κάνουν όσον αφορά τα Πρότυπα, τα Πειραματικά και τα Εκκλησιαστικά σχολεία. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ενδιαφέρον των γονιών είναι πάρα πολύ αυξημένο για αυτά τα σχολεία, γεγονός που διαφαίνεται από τον τεράστιο αριθμό των αιτήσεων.

Τέλος, το Πρόγραμμα Δεξιοτήτων, το οποίο ήδη διενεργείται, έχει δείξει ήδη αρκετά καλά δείγματα τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα που το διαχειρίζεται αλλά κυρίως από τα παιδιά τα οποία αποκτούν νέες δεξιότητες, οι οποίες  αποδεδειγμένα είναι πολύ σημαντικές για την προσωπικότητά τους.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέακαι η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.