Τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες των παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης

Για τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες που βιώνουν τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, με αφορμή την 12χρονη από τον Κολωνό, μίλησαν στην ΕΡΤ ο Νευροψυχολόγος Παίδων, Σήφης Κουράκης και η Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυ Ιωάννου.

Όταν έχουμε σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία και όταν αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και μάλιστα από ενήλικα ή ενήλικες, αυτό που πρώτα προκαλεί είναι ισχυρή και οξεία διαταραχή μετατραυματικού στρες“, τόνισε ο κ. Κουράκης. “Πρόκειται για έγκλημα, σοβαρότατη ανηθικότητα και δημιουργεί στο παιδί άμεσες φοβίες, συναισθήματα εισβολής και αναβίωσης, όταν με το παραμικρό ερέθισμα, ακόμα και για χρόνια, αναβιώνουν όσα έχει ζήσει” πρόσθεσε.

Όταν η κακοποίηση είναι συνεχόμενη και σεξουαλική, τα ποσοστά αναβίωσης, άγχους, στρες και κρίσεων πανικού, ανέρχονται έως 50% και αφορούν κυρίως στα κορίτσια, τα οποία μπορούν να εμφανίσουν χρόνια κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Θα περάσουν πολύ σκληρή εφηβεία. Είναι μονόδρομος για τα παιδιά αυτά” κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Από πλευράς της η Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυ Ιωάννου, τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι το διαδίκτυο δεν απέχει από την πραγματική ζωή. “Όταν δύο γονείς έχουν μάθει το παιδί ότι όταν πας στον παππού ή στη γιαγιά, δεν πειράζει να έχετε ένα καλό μυστικό μεταξύ σας, όπως ότι έφαγες παγωτάκι ή σου πήρε ένα δωράκι. Αυτό σιγά σιγά προετοιμάζει το έδαφος για ένα παιδί το οποίο είναι εν δυνάμει πιο ευάλωτο στην αποπλάνηση. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τα “αρπακτικά” τα παιδιά, ότι αυτό θα είναι το μυστικό μας. Εγώ σου πήγα δώρο, εγώ σου δίνω λεφτά. Δεν θα το πεις στη μαμά και το μπαμπά γιατί μετά δεν θα με αφήσουν να σου δώσω λεφτά, να σε προσέχω, να σου πάρω καινούργια συσκευή” τόνισε η κα Ιωάννου.

Εφιστά δε την προσοχή των γονέων για εφαρμογές που άλλο δείχνουν ότι είναι και άλλο είναι. “Μπορεί να υπάρχει μία εφαρμογή η οποία φαινομενικά να είναι αριθμομηχανή και εκεί μέσα να κρύβονται γυμνές φωτογραφίες τις οποίες τις αποθηκεύουν τα παιδιά για να μην είναι εις γνώση των γονέων. Υπάρχουν και τέτοιες εφαρμογές εφαρμογή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προέφηβες και έφηβες που ανεβάζουν υλικό είτε ημίγυμνο είτε τελείως αποκαλυπτικό και πληρώνονται με βάση τις αποστολές του υλικού” σημείωσε.

Πηγή: ertnews.gr

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.