ΣΥΡΙΖΑ: H Κατάργηση της αξιολόγησης μεταξύ των 20 προγραμματικών δεσμεύσεων για την Παιδεία

Τις 20 προγραμματικές δεσμεύσεις για την Παιδεία ανακοίνωσε σήμερα το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Κατάργηση της αξιολόγησης, 5.000 διορισμοί το 2023, εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών – μονίμων, μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της πανεπιστημιακής αστυνομίας μεταξύ των 20 προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία.

«Η Νέα Δημοκρατία στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής της επιδίωξε την υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, συκοφάντησε τους/τις εκπαιδευτικούς και με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις δημιούργησε μία ασφυκτική κατάσταση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η επανασυγκρότηση της δημόσιας, δωρεάν και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης αποτελεί βασικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση και παρουσιάζονται οι 20 βασικοί άξονες.

Τα 20 μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ γα την Παιδεία, εφόσον γίνει Κυβέρνηση

1. Άμεση νομοθέτηση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σταδιακή εφαρμογή της.

2. Μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών/-τριών σε 20 ανά τμήμα για το νηπιαγωγείο και την Α’ τάξη δημοτικών σχολείων από τον Σεπτέμβριο του 2023, που θα επεκτείνεται σταδιακά και στις υπόλοιπες τάξεις. Ταυτόχρονη μείωση του μεγέθους των τμημάτων της Γ’ τάξης των λυκείων σε 20 μαθητές/-τριες ανά τμήμα.

3. Επαναφορά του κλίματος δημοκρατίας και συνεργασίας στα σχολεία. Κατάργηση του συστήματος της ατομικής αξιολόγησης (4823/2021) και της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων (4692/2020) και επαναφορά του ν. 4547/2018 περί αποτίμησης και προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου.

4. Άμεση μονιμοποίηση όσων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών έχουν ολοκληρώσει την δόκιμη υπηρεσία.

5. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από την φετινή χρονιά.

6. Εφαρμογή, από το Σεπτέμβριο του 2023, της ελεύθερης πρόσβασης σε όσα πανεπιστημιακά τμήματα το επιτρέπει η προσφορά θέσεων, σύμφωνα με το σύστημα του νόμου 4610/2019.

7. 5.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών κατά το σχολικό έτος 2023-24 και προγραμματισμός των διορισμών για τα επόμενα χρόνια με στόχο την κάλυψη όλων των παγίων κενών με μόνιμο προσωπικό.

8. Ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Κατάργηση του νόμου 4763/2020.

9. Σχεδιασμός για την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών/-τριών εκπαιδευτικών με εκείνα των μονίμων και για την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των ολιγοθεσίων Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων με αυτών των πολυθεσίων.

10. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για την λειτουργία των συνδικάτων και των νόμων που ρυθμίζουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών. Νομοθέτηση νέου πλαισίου για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (εκλογές, λειτουργία, αρμοδιότητες).

11. Επανένταξη όλων των πτυχών λειτουργίας της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στις αρμοδιότητες του ΥΠΑΙΘ.

12. Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

13. Μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Διοίκησης στις Συγκλήτους των πανεπιστημίων και κατάργηση των υφιστάμενων Συμβουλίων Διοίκησης με τη λήξη της θητείας τους.

14. Εκλογή Κοσμητόρων/-ισσών στις Πανεπιστημιακές Σχολές.

15. Επαναφορά του προγενέστερου, δημοκρατικού συστήματος για την εκλογή μελών ΔΕΠ και κατάργηση του άρθρου 144 του ν 4597/2022 για τη συγκρότηση των μητρώων γνωστικών αντικειμένων

16. Κατάργηση της διαγραφής των φοιτητών/-τριών λόγω του κανόνα ν+2.

17. Κατάργηση των διατάξεων των κεφ. Δ` και ΚΒ` του ν.4957/2022 για τις διαδικασίες εκπροσώπησης φοιτητών στα συλλογικά όργανα διοίκησης και για το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών

18. Επανένταξη της Γ.Γ. Έρευνας στο ΥΠΑΙΘ και σύσταση Επιτροπής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

19. Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων που προέκυψαν από αφυπηρετήσεις στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από το 2018 και προγραμματισμός τετραετίας με στόχο τον διπλασιασμό των μελών ΔΕΠ και ερευνητών/-τριών.

20. Αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων για την κάλυψη της μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού και των λειτουργικών τους δαπανών.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.