Προς σκληρότερο lockdown από την Τσικνοπέμπτη 4 Μαρτίου και για 2 εβδομάδες – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα 2.353  νέα κρούσματα που ανακοίνωσε εχθές  ο ΕΟΔΥ υποχρέωσε  την επιτροπή των ειδικών εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας να αναθεωρήσει τις εισηγήσεις της και να έχει ήδη προτείνει στην κυβέρνηση αυστηρότερο lockdown τύπου Μαρτίου 2020 σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα πληροφορίες του ΑΝΤ1 οι ειδικοί επιστήμονες ζητούν το σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου να ξεκινήσει άμεσα, και συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί της Τσικνοπέμπτης 4 Μαρτίου  έως και την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου.

Είναι γεγονός ότι αυτό που φόβισε τους επιστήμονες και τα κυβερνητικά στελέχη είναι οι μεταλλάξεις του ιού που ευθύνονται για την υψηλή μεταδοτικότητα. Η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε lockdown εδώ και εβδομάδες, τα κρούσματα όμως, αντί να μειώνονται, καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ και η πίεση στο σύστημα υγείας έχει γίνει ασφυκτική.

Σήμερα Τετάρτη, στις 11 το πρωί ξεκινά η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση και θα ληφθούν τα νέα μέτρα. ΟΙ αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από τον Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη λίστα των μέτρων βρίσκονται η καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ο πλημμελής ή και ανύπαρκτος έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και οι συχνές διαδημοτικές μετακινήσεις.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση και όσοι θέλουν να αθληθούν θα πρέπει να περιορίζονται κοντά στην κατοικία τους. Η ευρύτατη χρήση του κωδικού 6 στο SMS 13033 για βόλτα, για καφέ και η συχνή επανάληψη εντός της ημέρας θεωρείται απαραίτητο να περιοριστεί δραστικά.

Στο “μικροσκόπιο” φαίνεται πως μπαίνει και ο κωδικός 4 για την παροχή βοήθειας. Αυτό που εξετάζεται, είναι οι πολίτες να καλούνται να αποδείξουν με κάποιον τρόπο ότι πράγματι η μετακίνησή τους αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι το πώς οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν τον σκοπό για τη συγκεκριμένη μετακίνηση.

Αυτό που εκκρεμεί είναι αν τα σκληρότερα μέτρα θα αφορούν όλη την επικράτεια ή μόνο τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr να μιλούν για δύο «στρατόπεδα» στις τάξεις των λοιμωξιολόγων: από τη μία είναι αυτοί που θέλουν ολικό lockdown για όλη την επικράτεια όπως τον Μάρτιο και από την άλλη αυτοί που προτείνουν αυστηροποίηση μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.

«Είμαστε σε lockdown δεν μπορεί να παραλύσει ο παραγωγικός ιστός της χώρας, προφανώς υπάρχει ανησυχία για την Αττική και άλλες περιοχές λόγω της επικράτησης των μεταλλάξεων. Υπάρχουν περιοχές για τις οποίες θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα» απάντησε από την πλευρά της η Αριστοτελία Πελώνη δείχνοντας την προτίμηση της κυβέρνησης στο να μην υπάρξει ολικό lockdown όπως πριν από έναν χρόνο.

Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει τελικά στις 9 το βράδυ. Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα, ήταν πολλοί οι επιστήμονες που είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, επιχειρηματολογώντας ότι με αυτό τον τρόπο προκαλείται μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Τα σχολεία

Χωρίς να το αποκλείεται το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, φαίνεται ότι «παγώνει» προσωρινά η οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα των σχολείων και χαλάρωση των περιορισμών, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως η επιδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε φάση κορύφωσης και η πολιτεία όπως ήδη αναφέραμε προσανατολίζεται στην λήψη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τοποθετήθηκε ειδικά σε σχέση με τα σχολεία και πρότεινε το «σπάσιμο» των τμημάτων σε 15μελη, ιδίως στα αστικά κέντρα με τις μεγάλες σχολικές μονάδες και τα υπεράριθμα τμήματα.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, που που μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά του ιού.

Επίσης, πρότεινε τη χορήγηση μασκών αυξημένης προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τέλος, σημείωσε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις μεταλλάξεις και την πιθανότητα να προκαλούν πιο βαριά νόσο στα παιδιά. Ωστόσο, είναι εύλογο όταν αυξάνονται τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες, να αυξάνονται και οι περιπτώσεις των ανήλικων που νοσούν με πιο σοβαρά συμπτώματα.

 

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.