Σχολεία: Απαντήσεις Κεραμέως για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα

Πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο δηλώσεών της στον Alpha 98,9 για το άνοιγμα των σχολείων, υπεραμύνθηκε της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης  και αρνήθηκε την κριτική που ασκείται στο ΥΠΑΙΘ για αδιαφορία πρόβλεψης μείωσης του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα η οποία θα συνέδραμε στον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων της Covid-19 εντός των σχολικών μονάδων.

«Στην Αθήνα ο μέσος όρος στα Δημοτικά είναι 18 μαθητές».
Ποια είναι η πραγματική εικόνα; «Επικαλέστηκα στοιχεία του ΟΟΣΑ και είπα ότι η Ελλάδα είναι τέταρτη στον μέσο όρο μαθητών ανά τάξη, με 17 μαθητές. Βγήκε η αντιπολίτευση και είπε ότι δεν ξέρουν μαθηματικά στη ΝΔ γιατί υπολογίζουν περιοχές σε νησιά κ.λπ. Τα στοιχεία, λοιπόν, στα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ενδεικτικά, είναι: στην Αθήνα ο μέσος όρος στα Δημοτικά είναι 18 μαθητές. Στα Λύκεια 21. Στα Γυμνάσια 22. Στα νηπιαγωγεία 20».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν προχώρησε το υπουργείο Παιδείας σε αραίωση των σχολικών αιθουσών, εν μέσω πανδημίας η κ. Κεραμέως απάντησε ότι «Έχουμε στη χώρα 90.000 τμήματα και 160.000 εκπαιδευτικούς. Αν μπορούσε κάποιος να διπλασιάσει, τα τμήματα να τα πάει στις 180.000 και τους εκπαιδευτικούς 320.000, προφανώς θα ήμασταν οι πρώτοι που θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό».

Η υπουργός Παιδείας ασκώντας εκ νέου κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά μιλάει για τμήματα που έχουν 27 παιδιά. Αυτό δεν είναι ο κανόνας. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το δίχρονο νηπιαγωγείο, δηλαδή την επέκταση του νηπιαγωγείου και στις ηλικίες 4-5 ετών. Δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό γιατί δε βρήκε αίθουσες για μία από τις χρονιές τους σχολείου, όχι για 14».», συμπλήρωσε.

Απάντηση σε Φίλη
Σχολιάζοντας την πρόταση Φίλη μέσω του σταθμού, να γίνουν τα μαθήματα διάρκειας 30 λεπτών αντί 45, ώστε να προκύψει χρόνος για επιπλέον τμήματα, είπε: «Μου το είχε πει και μένα ο κ. Φίλης. 8-12 και 12-4. Πείτε ότι είναι 8-12. Ο γονιός πότε θα δουλέψει; 9 με 11; Πολύ ωραία τα σκεφτόμαστε όλα αυτά, και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά στην υλοποίησή τους, για πείτε σε έναν γονιό πότε θα πάει στη δουλειά του. Δεύτερον, υπάρχουν πάρα πολλοί καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν σε περισσότερα του ενός σχολείου. Τρίτον, πότε θα καλυφθεί η ύλη;».

Αυξημένα τεστ
Αναφερόμενη τη λειτουργία των σχολείων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είπε: «Το γεγονός ότι σε περίπτωση κρούσματος, μπορεί να καταλήξουν να κάνουν τα παιδιά έως και επτά δωρεάν τεστ την εβδομάδα, δεν ξέρω άλλο χώρο στον οποίο να προβλέπεται αυτό, άλλη χώρα στην οποία να υπάρχει τέτοια ρύθμιση, με τόσο αυξημένα τεστ».

Κενά και προσλήψεις
Για τα κενά που παρουσιάστηκαν σε αρκετά σχολεία, με το άνοιγμά τους, είπε: «Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν τελευταία στιγμή, για λόγους υγείας, κάποιες άδειες. Την άλλη εβδομάδα καλύπτονται και αυτές οι άδειες».

«Τα σχολεία μας άνοιξαν φέτος με έγκαιρη στελέχωση, με 12.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν είχαν προσληφθεί για πάνω από 12 χρόνια», υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στις νέες δεξιότητες που εισέρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πόσοι, όμως, εκπαιδευτικοί έφυγαν; «Επί των ημερών μας έχουν προσληφθεί περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Προφανώς (κάποιοι) θα φεύγουν. Αυτός είναι ο κύκλος της συνταξιοδότησης. Από κει και πέρα, ό,τι κενά έχουμε τα καλύπτουμε μέσω αναπληρωτών».

Σχετικά με τις ελλείψεις ειδικών παιδαγωγών που προσφέρουν παράλληλη στήριξη σε μαθητές που το χρειάζονται, η υπουργός Παιδείας τόνισε: «Στην πρώτη φάση πρόσληψης πήραμε περισσότερους από πέρυσι. Είναι μια ιδιαίτερη μέριμνα της πολιτείας, μέσα στα όρια των περιπτώσεων εκείνων που χρήζουν ουσιαστικής παρέμβασης».

Τηλεκπαίδευση
Πότε θα ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση; «Τώρα γίνονται οι δηλώσεις των μαθητών, διαμορφώνονται τα διαδικτυακά τμήματα, πράγματι έχουμε κάνει ειδική πρόβλεψη και συγκεκριμένες περιπτώσεις που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, είτε για παιδιά κάτω των 12 ετών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε και άνω σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως και πέρυσι λειτούργησε αυτό, υπήρξαν διαδικτυακά τμήματα. Παιδιά από όλη τη χώρα, ανά τάξη και αναγνωστικό αντικείμενο. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι δηλώσεις και διαμορφώνονται τα τμήματα».

Πανεπιστήμια – Εμβολιασμοί
Για το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών εν όψει του ανοίγματος των πανεπιστημίων, η κ Κεραμέως υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το ποσοστό. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι την τεράστια ανταπόκριση που είχαν οι φοιτητές μας και οι καθηγητές μας. Το ποσοστό των φοιτητών που έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει υπερβαίνει το 73%. Το ποσοστό του προσωπικού που έχει ήδη εμβολιαστεί, υπερβαίνει το 87% και το ποσοστό των καθηγητών των πανεπιστημίων που έχει εμβολιαστεί, υπερβαίνει το 91%. Είναι πολύ ελπιδοφόρα νούμερα αυτά».

«Αρνητές» εκπαιδευτικοί
Τι θα γίνει με τους «αρνητές» εκπαιδευτικούς; «Το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο. Καταρχήν, πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί. Αν προσθέσει κανείς και το ποσοστό αυτών που έχουν νοσήσει, η ασπίδα προστασίας ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Αυτοί που δεν το έχουν κάνει, υπόκεινται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με δικό τους κόστος και δική τους ευθύνη. Αν δεν το κάνουν αυτό, προβλέπεται αναστολή εργασίας».

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.