Σεξουαλική βία και παρενοχλήσεις στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης

Τουλάχιστον τέσσερις βιασμοί και σχεδόν 150 άλλες ανεπιθύμητες και δυνητικά ποινικά καταδικαστέες σωματικές πράξεις έχουν διαπραχθεί μέσα σε πέντε χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας έρευνας που διεξήχθη από το FORS *, κατόπιν αιτήματος της διοίκησης του ιδρύματος Vaud, και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 7/12/22.

Περισσότερα από 3.500 άτομα, ή το 17% της ακαδημαϊκής κοινότητας, εξέφρασαν τη γνώμη τους για το “κλίμα εργασίας και σπουδών” καθώς το πανεπιστήμιο περιλαμβάνει περίπου 17.100 φοιτητές και 4.400 μέλη σε ερευνητικό, διδακτικό και τεχνικό προσωπικό.



Στην έκθεση αναφέρονται επίσης καταγγελίες για «αστεία» σχετικά με το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό (38% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και 27% των ανδρών), επίμονα ή ανάρμοστα βλέμματα (22% των γυναικών και 5% των ανδρών) και συμπεριφορές ή επικρίσεις σχετικά με τη σωματική εμφάνιση (20% των γυναικών και 8% των ανδρών).

Οι αναφορές για παρενόχληση μεταξύ υπαλλήλων της UNIL πραγματοποιήθηκαν κυρίως από άτομα που κατείχαν ανώτερες θέσεις, ενώ οι περιπτώσεις που αφορούσαν φοιτητές πραγματοποιήθηκαν από άλλους φοιτητές. Ωστόσο, σε αναλογική θεώρηση, το πρόβλημα θεωρήθηκε ότι είναι χειρότερο μεταξύ των καθηγητών.

Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και το Γραφείο Ισότητας δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των περιπτώσεων. Τα ευρήματα είναι «συγκρίσιμα» με άλλα παρόμοια ιδρύματα, αλλά παραμένουν «απαράδεκτα και αναξιοπρεπή», έγραψαν στην έκθεση.

Η UNIL αναφέρει ότι δεσμεύεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων και να παρακολουθεί τακτικά το πρόβλημα. Στις αρχές του επόμενου έτους, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα «αναμορφωμένο σύστημα για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και των διακρίσεων» στο πανεπιστήμιο και να προσλάβει αρκετούς ειδικούς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ειδικότερα, σκοπεύει να ενισχύσει την πρόληψη και να διαθέσει πόρους για να μπορέσουν τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα και να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο θεσμό που έχει κλονιστεί».

* Έρευνα του Ελβετικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης στις Κοινωνικές Επιστήμες (FORS) που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2022.

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.