Σεμινάριο ΠΕΚΕΣ: «Αντιμετώπιση σχολικής βίας – Καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι»

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της διαρκούς επιστημονικής και παιδαγωγικής ενημέρωσης και υποστήριξης όλων των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο, με θέμα:

«Αντιμετώπιση σχολικής βίας – Καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι»

Το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:30 – 21:30.

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της σχολικής βίας παρουσιάζει αυξανόμενες τάσεις, περιλαμβάνει πολυπαραμετρικές διαστάσεις και προκαλεί πολύπλευρες επιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο.

Διαφορετικοί επιστημονικοί χώροι έχουν αναγνωρίσει, μελετήσει και αναδείξει το πρόβλημα της σχολικής βίας, στις πολλαπλές διαστάσεις και μορφές που προσλαμβάνει και προτείνουν διάφορες μορφές προσέγγισης και μεθόδους παρέμβασης ως προς την πρόληψη και την αποτελεσματική  αντιμετώπιση. Η πλειονότητα των προσεγγίσεων και των μεθόδων εστιάζει στον προληπτικό ρόλο, τον οποίο θα πρέπει να αναλάβουν και να αναπτύξουν οι σχολικές μονάδες.  Η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή όλων των παραγόντων της σχολικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας αποτελεί πλέον κοινά αποδεκτή αναγκαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη γνώση και να αναπτύξουν τις αναγκαίες δεξιότητες, ώστε να είναι ικανοί  να οργανώνουν και να υλοποιούν ένα σύνολο κοινωνικών και παιδαγωγικών δράσεων και παρεμβάσεων για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και συνεπακόλουθων ζητημάτων που ανακύπτουν τόσο σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και στο οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο προλογίζουν:

  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών.
  • Η κ. Αναστασία Γκίκα, πρώην Γενική Γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ και μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας και την ευρωπαϊκή οπτική του σοβαρού προβλήματος της σχολικής βίας.
  • Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Δρ. Ελένη Μπενιάτα.

Στο επιμορφωτικό σεμινάριο, με ομιλήτρια την κ. Καραβόλτσου Αθηνά, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Εκπαιδευτικό (Μsc, Μst) (Βιογραφικό: https://athinakaravoltsou.com), θα απαντηθούν ερωτήματα, με συγκεκριμένες και πρακτικές κατευθύνσεις και πολλά παραδείγματα, όπως:

  • Ποιός ο ρόλος “θυτών”, “θυμάτων” και θεατών στο φαινόμενο της σχολικής βίας;

  • Ποια η σχέση μεταξύ θυμού – λύπης – επιθετικότητας και πώς συνδέονται ο σεβασμός και ο φόβος;

  • Ποιά είναι τα εμπόδια αναφοράς των περιστατικών στους εκπαιδευτικούς (ψέμματα, ‘κάρφωμα’, φόβος εκδίκησης) και ποιοι οι τρόποι υπέρβασής τους;

  • Ανάλυση περιστατικών βίας και εκφοβισμού από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής: Πώς διαχωρίζω τη βία από τον εκφοβισμό; \

  • Πώς εφαρμόζονται οι καινοτόμες μη τιμωρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού, όπως η Μέθοδος της Ομάδας Υποστήριξης (Social Group Method), η μέθοδος Πίκας (Method of Shared Concern) και η μέθοδος της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης (Restorative Justice);

  • Πώς συνεργάζομαι με τους γονείς, μέσω ενός πρωτοκόλλου ενεργειών;

Πληροφορίες για το σεμινάριο: http://stellad-old.pde.sch.gr/pekes

Συμμετοχή στο σεμινάριο:

Στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν και θα επιβεβαιώσουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.