Πρότυπα-Πειραματικά: Αιφνιδιασμός ΥΠΑΙΘ για εξετάσεις δύο μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους

Αιφνιδιαστική απόφαση ΥΠΑΙΘ για διεξαγωγή των εξετάσεων εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σχεδόν δύο μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διδασκαλία της εξεταστέας ύλης.

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου για την διεξαγωγή των εξετάσεων εισαγωγής των μαθητών/τριών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, όπου φέτος θα πραγματοποιηθούν, σχεδόν, δύο μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διδασκαλία της εξεταστέας ύλης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Με ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ ορίζεται ότι η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς/κηδεμόνες, για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, θα παραμείνει ανοιχτή από την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 μέχρι και την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και στις 7 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις.

Η εισαγωγή μαθητών/τριών στην εισαγωγική τάξη των Πειραματικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, για το σχολικό έτος 2022-2023, πραγματοποιείται με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022. Σε περίπτωση διασυνδεδεμένων ΠΕΙ.Σ., οι απόφοιτοι του Πειραματικού Σχολείου, της ίδιας ή προηγούμενης βαθμίδας, εγγράφονται στο συνδεδεμένο Πειραματικό Σχολείο, της ίδιας ή της επόμενης βαθμίδας, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς κλήρωση.

Η εισαγωγή των μαθητών/τριών στην Α΄ τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, για το σχολικό έτος 2022-2023, πραγματοποιείται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, με ερωτήσεις κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής, σχετικών με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών εννοιών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2022.

 Σε περίπτωση διασυνδεδεμένων Προτύπων Σχολείων, οι απόφοιτοι του Προτύπου Γυμνασίου εγγράφονται απευθείας στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, με προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης βαθμίδας. Στην περίπτωση που στην Α΄ τάξη των διασυνδεδεμένων Λυκείων προκύψουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων.

Γονείς και κηδεμόνες μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν σε κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικό Σχολείο ή σε δοκιμασία δεξιοτήτων για εισαγωγή σε Πρότυπο Σχολείο, οφείλουν να εγγράψουν τους μαθητές στο σχολείο στο οποίο υπάγονται χωροταξικά, ώστε να εξασφαλίσουν τη θέση του/της μαθητή/τριας σε δημόσιο σχολείο, για την περίπτωση που δεν εισαχθεί στο Πειραματικό ή Πρότυπο Σχολείο που επιθυμούν.

Επειδή η ύλη που ανακοινώθηκε στην αρχή της χρονιάς δεν αφορούσε εξετάσεις τον μήνα Μάιο και πολλά παιδιά ξεκίνησαν την προετοιμασία Ιανουάριο ή και Φεβρουάριο, με τη λογική όμως ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν τέλη Ιουνίου.

Επειδή είναι γνωστό ότι οι εξετάσεις (πανελλαδικές, απολυτηρίου κ.λπ.) διεξάγονται μετά τη λήξη του σχολικού έτους, ώστε τα παιδιά να έχουν ολοκληρώσει την ύλη και μάλιστα να μεσολαβούν και κάποιες ημέρες για να μπορούν να κάνουν επαναλήψεις και να προετοιμάζονται γι’ αυτές.

Επειδή η απόφαση αυτή αποτελεί έμμεση παραδοχή από το Υπουργείο για την φροντιστηριακή βοήθεια που πρέπει να έχουν οι μαθητές, οι οποίοι  επιδιώκουν να εισαχθούν σε ένα Πρότυπο Σχολείο.

Ερωτάται μετά τα ανωτέρω η κα Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο φέτος οι εξετάσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία γίνονται αιφνιδιαστικά νωρίτερα, και μάλιστα περίπου δύο μήνες, σχεδόν, πριν τη λήξη του σχολικού έτους;
  2. Έχετε λάβει υπόψη ότι η ύλη του βιβλίου της Στ’ τάξης δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε; Θα ανακοινώσετε εγκαίρως σε ποια ύλη θα εξεταστούν οι υποψήφιοι, ώστε να μην τρέχουν να την καλύψουν εκτός σχολείου;
  3. Είναι στις προθέσεις σας να μειωθεί η ύλη, αφού δεν θα έχει ολοκληρωθεί το σχολικό έτος και δεν θα την έχουν διδαχθεί τα παιδιά;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Όλες οι Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, τα Τελευταία Νέα  και η Επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.