ΠΑΣΟΚ: Θερινές εκπτώσεις στα κριτήρια αδειοδότησης των «Πανεπιστημιακών» Παραρτημάτων (Ν.Π.Π.Ε)

Κοινή ανακοίνωση Στέφανου Παραστατίδης, Βουλευτής Κιλκίς – υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας και Σωκράτη Κάτσικα, Γραμματέα Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τη Διαδικασία αδειοδότησης Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής  Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε) 

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για συγκεκριμένη ρύθμιση στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας η οποία αφορά τα Ν.Π.Π.Ε. και εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για ζητήματα ασφάλειας.

Τονίζεται επίσης ότι η όλη διαδικασία αδειοδότησης των «Πανεπιστημιακών» Παραρτημάτων (Ν.Π.Π.Ε) έχει μετατραπεί σε «λάστιχο», ώστε να χωρέσουν όλοι, είτε από την ελαστική εφαρμογή των προϋποθέσεων που νόμος προβλέπει, είτε μέσω μεταμεσονύχτιων τροπολογιών που έδωσαν την δυνατότητα συστέγασης εκπαιδευτικών δομών και τη δημιουργία εκπαιδευτικών σουπερμάρκετ,

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Θερινές εκπτώσεις στα κριτήρια αδειοδότησης των «Πανεπιστημιακών» Παραρτημάτων (Ν.Π.Π.Ε)

Το φιάσκο του νόμου για την ίδρυση και λειτουργία Ν.Π.Π.Ε που έχει ήδη καταγραφεί με την  μετατροπή των κολλεγίων σε πανεπιστήμια, εξελίσσεται σε πλήρη απορρύθμιση του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ξεχείλωμα των προϋποθέσεων ίδρυσης των Ν.Π.Π.Ε..

Είτε από την ελαστική εφαρμογή των προϋποθέσεων που νόμος προβλέπει, είτε μέσω μεταμεσονύχτιων τροπολογιών που έδωσαν την δυνατότητα συστέγασης εκπαιδευτικών δομών και τη δημιουργία εκπαιδευτικών σουπερμάρκετ, η όλη διαδικασία αδειοδότησης έχει μετατραπεί σε «λάστιχο», ώστε να χωρέσουν όλοι.

Οι εκπτώσεις συνεχίζονται με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και προβλέπει ότι τα Ν.Π.Π.Ε. μπορούν να λειτουργούν για χρονικό διάστημα έως και τριών μηνών χωρίς την προσκόμιση του Πιστοποιητικού Ενεργητικής Πυροπροστασίας.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για ζητήματα ασφάλειας, ιδίως όταν, για άλλες εκπαιδευτικές δομές, όπως τα ιδιωτικά σχολεία και τα ΙΕΚ, η ύπαρξη τέτοιου πιστοποιητικού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας. Στην ίδια διάταξη προβλέπεται ότι πρώτα θα δίνεται η άδεια στο Ν.Π.Π.Ε και έως και τρεις μήνες αργότερα θα διεξάγεται έλεγχος από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σε μία δομή που θα έχει ήδη δηλαδή υποδεχθεί φοιτητές!

Επομένως η ρητή διαβεβαίωση στη Βουλή του τότε υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη ότι: «Τα κριτήρια ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη», αποδεικνύεται χωρίς αντίκρισμα, καθώς η Κυβέρνησή προσπαθεί με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να εξασφαλίσει ότι όλοι οι αιτούντες άδεια  θα μπορούν να υποδεχθούν στα νέα πανεπιστημιακά – κολεγιακά παραρτήματα τους, φοιτητές από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για τον λόγο αυτό ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε Παιδείας Στ. Παραστατίδης κατέθεσε Ερώτηση με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) με την οποία ζητά από την αρμόδια Υπουργό να ενημερώσει την Βουλή για:

• Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν αιτήσεις αδειοδότησης Ν.Π.Π.Ε., καθώς και την εταιρική τους μορφή και τη χώρα έδρας.

• Τα πρόσωπα που κατέβαλαν τα παράβολα και τις εγγυητικές επιστολές.

• Την προσκόμιση βασικών δικαιολογητικών νομιμότητας (ποινικό μητρώο, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα).

• Την ύπαρξη προτύπου εγγυητικής επιστολής που να πληροί τις προβλεπόμενες νομικές προϋποθέσεις.

• Τη μορφή των φορέων (μη κερδοσκοπικού ή κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που έχουν υποβάλει αιτήσεις.

• Την ύπαρξη πρόβλεψης για πιθανή συστέγαση των Ν.Π.Π.Ε. με άλλες εκπαιδευτικές δομές.

• Την πρόοδο των ελέγχων των κτιριακών υποδομών από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθώς και τη συσχέτιση της πορείας αυτών των ελέγχων με τις τροποποιήσεις στις κτιριολογικές απαιτήσεις και τους χρόνους αξιολόγησης.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Δες όλες τις ειδήσεις και τα νέα τη στιγμή που συμβαίνουν

Διάβασε όλες τις σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις στο eDNews
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο X , στο Viber, στο Google News και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

 

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replace them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.